Iisus in tara lui Satan (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Mai 2013, ora 18:48
8731 citiri
Iisus in tara lui Satan (Opinii)
Foto: Arhiva

George Becali a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca judecatorii au fost numiti dumnezeii Romaniei, au aratat luni de ce merita renumele.

Insa conceptia nu e departe de animismul lui Gigi, in fata caruia toate lucrurile aveau o viata si vointa proprie, fiind atribuite, dupa caz, fortelor intunericului sau luminii.

La apogeul succesului sau, Gigi s-a declarat "razboinicul luminii" si a jurat moarte stapanilor intunericului.

Scurta rememorare a principalelor trasaturi ale personajului e suficienta pentru a sti despre cine vorbim. De aici si pana la declaratiile homofobe pe care le arunca asupra tuturor, fara nicio discriminare, totul curgea firesc din partea lui Becali.

Trecand rapid de la o stare la extrema ei si penduland intre sentimente contradictorii cu o labilitate copilareasca, Gigi ar fi trebuit sa fie, inainte de orice, un excelent studiu de caz pentru antropologi si psihologi.

El a fost insa adulat de presa, admirat de jurnalisti si votat in masa de romani, mai cu seama dupa arestarea sa din 2009.

Tot atunci, prima data cand a facut cunostinta cu arestul si catusele, Gigi Becali s-a comparat cu Iisus: "Baraba liber, Hristos pe cruce; hotii liberi, Becali in arest!" Daca atunci insa doar se compara cu Iisus, astazi Becali probabil merge si mai departe, pana la identificarea deplina.

Ca unul ca el, care sare cu picioarele pe o bucata de hartie ca sa-i pedepseasca pe cei care au semnat-o, se comporta astfel, e doar o mica parte a problemei. Restul il face presa si victimizarea care apare in randul societatii.

Asa s-a ajuns ca faptele sale sa-i fie iertate de unii analisti si jurnalisti, pentru ca "Gigi macar a facut saracul multe pentru cei amarati, spre deosebire de altii cu bani". Judecata strange insa si mai multi adepti in societate. Daca in presa ea este exprimata inca timid, dupa eliberarea sa n-ar trebui sa mire pe nimeni daca Becali va fi privit ca un eliberator al celor saraci si facator de dreptate al celor insetati de justitie.

Cat despre dreptatea care s-a facut in dosarul lui Becali, ea face parte din acelasi val care a cuprins justitia romana si care anul trecut il condamna pe Nastase, diferenta fiind in acest caz ca dovezile stau intinse pe zeci de hectare de teren. Din schimbul lor intre stat si un privat s-au imbogatit "partenirii de afaceri", mai putin Romania.

Cine spune ca nici in acest dosar nu s-a facut dreptate inseamna ca nu poate discerne sensul de baza al "complicitatii la abuz in serviciu". In fond, nici Becali nu se considera deloc vinovat, desi in urma doar unor astfel de "afaceri" a ajuns el cel mai bogat dintre romani.

"Nu credeam ca se poate intampla asa ceva. Cum sa distrugi o familie in halul asta pentru ca ai facut un schimb de terenuri acum 16 ani? Asta e tara lui Hristos? Asta e tara lui Satana!" - Gigi Becali.

Corect! Altfel, daca ar fi tara lui Hristos, pe langa Nastase, Becali si Bivolaru, ar trebui sa-i vedem dupa gratii si pe ceilalti care s-au imbogatit fiind angajati toata viata doar la stat: incepand chiar cu Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Gigi Becali inchisoare terenuri MAPN , #condamnat