Norocul si nenorocul lui Gura-sparta (Opinii)

Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:06
3384 citiri
Norocul si nenorocul lui Gura-sparta (Opinii)
Foto: Kanal D

Daca un alt cunoscut specialist in tunuri financiare si in schimbarea de terenuri stia perfect ce face si ce poate sa urmeze, fiind bine uns cu toate alifiile, perceptia publica despre Gigi Becali frizeaza undeva un fel de inocenta feciorelnica.

Domnul Becali pare un om corect, evlavios, unul care nu calca pe iarba din parc, nu parcheaza neregulamentar si isi respecta familia. Ce poate fi mai OK? In plus, societatea, anturajul, chiar si demnitarii printre care se invarte (si care adesea au nevoie de el) isi exprima public simpatia, afectiunea si increderea in norocul lui.

Giumbuslucurile lui Gigi Becali

Ca urmare, societatea l-a incurajat. Caci ce altceva decat incurajare este faptul ca, acuzandu-l de o fapta grava, societatea, inclusiv chiar Justitia, a mosmongit o afacere penala exact 17 ani, permitandu-i lui Gigi Becali sa creada ca toata tarasenia este de domeniul trecutului si chiar stearsa cu buretele, intrucat toti s-au lasat dusi de el pe degete?

N-a fost mai altfel nici cu dosarul "Valiza", cel care zacuse ani buni prin sertarele Justitiei, de parca anume fusese aruncat acolo in dispret, ca sa nu fie judecat.

Asta i-a dat si mai mult curaj lui Gigi al nostru, facandu-l sa creada ca insasi pronia cereasca l-a luat sub ocrotirea sa si face automat tabula rasa, din orice nod in papura, atunci cand i-l cauta unii si i-l baga pe gat.

La gandul ca s-a vazut pe cai mari, ca cei din jur sunt niste pigmei si ca insasi Pronia tine cu el, norocosul Gigi nu s-a abtinut sa-si dea drumul la gura atat cat il tin plamanii. De ce sa n-o faca? Nu se sesiza nimeni oficial de giumbuslucurile lui, iar neoficial nu-l tragea nimeni prieteneste de maneca: "mai, baiatule, vezi ca ai sarit peste cal".

"Mi-a crescut adrenalina"

Dimpotriva, cei mai multi au facut haz, unii socotindu-l intr-adevar imbatabil, altii fiind amatori de clovnerii si altii pur si simplu din spirit sportiv. Iar Gigi Becali se delecta privindu-se cum sare peste cal, fara sa pateasca nimic.

Este greu de inteles daca inconstienta i-a dat curaj sau curajul extraordinar l-a facut inconstient. Citez la intamplare din ce spunea, in mai 2008, cu privire chiar la dosarul "Valiza":

"Va spun sincer ca m-am distrat, mi-a crescut adrenalina (...). M-a distrat pentru ca stiam ca nu poate sa existe o lege care sa condamne moralitatea".

Din nefericire pentru el, ceea ce era perfect moral in optica lui era imoral in optica oamenilor legii, pe care Gigi Becali nici n-a incercat s-o inteleaga. A si spus-o, tot atunci: "eu gandesc, am mintea limpede, capul lor e sec". E vorba de capul celor care-l anchetau.

Concluzia? "Abia astept sa merg la Parchet sa imi bat joc de ei". Sau: "Procurorii astia nu cunosc legea si fac un circ mediatic". Si altadata: "Ii invit pe procurorii DNA sa termine circul mediatic si terorismul. Pot demonstra oricand ca banii de la Cluj erau pentru un teren si nu reprezinta nicio mita. Scopul politic al acestor procurori este de a-l teroriza pe Becali".

In mod firesc, oamenii legii n-au dat replica la niste declaratii de presa. Dar nici societatea n-a reactionat, nici prietenii, nici cunoscutii. Dimpotriva, numerosi comentatori TV si chiar oficiali, punandu-se in rol de procurori sau judecatori, ii dadeau dreptate lui Gigi Becali cel simpatic, interesant si adulat de suporteri.

Ba chiar au pus candva umarul ca el sa-si faca partid sa ajunga europarlamentar si sa reprezinte Romania in organismele europene, in timp ce acasa i se derulau procese penale. Halal!

Cine-si bate joc de Parlament?

Este sigur ca momentul de glorie a fost campania electorala, cand un oficial de rang inalt, Crin Antonescu, l-a facut liberal, deputat si l-a asezat in Comisia juridica a Camerei, batandu-si joc nu numai de Justitie, dar chiar si de Parlament. Daca-i merge lui Gigi, de ce nu i-ar merge si lui Crin?

Dar legea e lege si, la concluzii, nu societatea e vinovata ca l-a incurajat, nu Crin Antonescu este vinovat ca l-a cocotat, nu demnitarii sunt de vina ca le-a fost simpatic un infractor, nu comentatorii, ci numai Gigi insusi, cel care cunoaste cel mai putin cum e cu litera si cu spiritul legii.

Daca ceea ce a facut Gigi Becali este infractiune, as zice ca ceea ce facut societatea timp de 17 ani, lansandu-l sa mai comita si altele non-stop, seamana macar simbolic cu ceea ce juristii numesc favorizarea infractorului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Gigi Becali condamnat, #Antonescu declaratii Becali, #Becali condamnat Valiza , #condamnat