Becali, despre audierea IPS Teodosie: Mi-a dat doar o recomandare ca pot sa scriu o carte

Marti, 12 Iulie 2016, ora 17:30
3277 citiri
Becali, despre audierea IPS Teodosie: Mi-a dat doar o recomandare ca pot sa scriu o carte
Foto: Arhiva B1 TV

Gigi Becali a declarat ca IPS Teodosie Snagoveanu, mitropolitul Tomisului, i-a dat doar o recomandare pentru una dintre cele doua carti religioase pe care omul de afaceri le-a scris in inchisoare, fiind astfel eliberat mai devreme.

"Nu am colaborat. A colabora inseamna a te sfatui si a te ajuta in scrierea cartii. Mi-a dat doar o recomandare ca profesor universitar de teologie, nu ca inalt ierarh. Mi-a dat o hartie pe care a scris ca 'e recomandabil ca domnul Becali, pe care il cunosc ca bun crestin, sa scrie o carte numita Muntele Athos, patria Ortodoxiei, pentru ca ar fi folositoare publicului larg sa o citeasca'", a explicat Becali, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Acesta este de parere ca subiectul a atras atat de mult atentia presei pentru ca el este un personaj celebru si, astfel, atrage "invidia si gelozia".

"Dosarul este in rem si ii priveste pe toti cei care au scris carti. In fiercare zi sunt chemati la DNA oameni care au scris carti si profesori universitari. Numai ca nu sunt vizibili pentru ca nu au nume. Eu sunt foarte celebru si de aia atrag invidia si gelozia. (...) Ii cheama pe toti, dar vizibili sunt cei care mi-au dat mie recomandari", a spus Becali.

Gigi Becali sustine ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi nu i-ar fi chemat la audieri pe cei doi daca ar fi stiut ca sunt "inalti ierarhi".

"Despre IPS Teodosie nu mi-e tema in niciun fel, pentru ca il stiu ca e foarte puternic. Mi-a fost jena de Mitropolitul Ardealului pentru ca este mai batran si nu suporta aceste incercari, cred eu. (...) Eu cred ca Kovesi nu stia probabil. Daca Kovesi ar fi stiut ca ii cheama pe inaltii ierahri la DNA, cred ca s-ar fi opus. Si procurorul asta care ancheteaza e un baiat tanar, un baiat bun", a aratat Becali.

Intrebat daca exista posibilitatea ca la DNA sa fie chemati si calugari de la Muntele Athos, omul de afaceri a spus ca "asta a fost un zvon si o intoxicare".

"Nu pot sa faca asa ceva. Unul dintre calugari nu a coborat de 40 de ani de pe munte. El nu a vazut fata de femeie, de aceea stau acolo, ca sa nu fie ispititi de civilizatie. Ce favorizare sa faca un calugar care a dat un raspuns la o intrebare a lui Becali?", a spus acesta.

Inalti prelati, audiati la DNA

Comentariile lui Gigi Becali vin dupa ce IPS Teodosie Snagoveanu a fost audiat marti la sediul central al DNA, in dosarul detinutilor-scriitori, in care este implicat si Gigi Becali. Mitropolitul Tomisului nu a dorit sa dea declaratii in fata jurnalistilor prezenti.

Este al doilea inalt prelat care este audiat de procurori dupa ce luni dimineata la DNA a venit si IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, insotit de avocat.

IPS Laurentiu Streza si IPS Teodosie au girat doua carti cu teme religioase dintre cele 5 scrise si publicate de Gigi Becali in timp ce se afla in inchisoare. In baza lucrarilor redactate in penitenciar, Becali a iesit cu cinci luni mai devreme din detentie.

Astfel, cele doua carti pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandari de la IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, si IPS Teodosie, arhiepiscopul Constantei si Tomisului.

Dosarul detinutilor-scriitori a fost deschis "in rem", cu privire la fapta, de DNA in ianuarie 2016, pana acum fiind audiati mai multi beneficiari ai legii potrivit careia o carte scrisa in inchisoare aduce cu sine 30 de zile de libertate. Printre cei audiati se numara Gigi Becali si Dan Voiculescu. Pana in acest moment nu a fost pus nimeni sub acuzare.

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror...
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Europarlamentarul Corina Crețu și-a anunțat marți, 5 martie, demisia din Pro România, partid înființat de fostul premier Victor Ponta. Ea a scris, într-o postare pe Facebook, că ”nu...
#Gigi Becali IPS Teodosie, #Gigi Becali mitropolit Tomis, #Gigi Becali preoti DNA , #DNA