AEP confirma: Gigi Becali nu avea dreptul sa voteze la referendum. Ce risca omul de afaceri

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 17:26
33330 citiri
AEP confirma: Gigi Becali nu avea dreptul sa voteze la referendum. Ce risca omul de afaceri
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

La trei saptamani de la referendumul pentru familia traditionala, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ne confirma ca Gigi Becali a votat fara sa aiba acest drept, ceea ce constituie infractiune pedepsita in Codul Penal.

Reamintim ca George Becali a fost condamnat de doua ori definitiv, primind, in 2013, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a alege si de a fi ales "pe o durata de 5 ani dupa executarea pedepsei principale".

Mai multe informatii aici: Decizia din mai 2013 si Decizia din iunie 2013.

Spre surprinderea tuturor, George Becali a votat sambata, 6 octombrie, la sectia 84 din Voluntari, Pipera (Ilfov), declarand la Romania TV ca "dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecator".

Intrebat de unde stie acest lucru, el a raspuns: "Pai stiu pentru ca am inteligenta! Pai mie daca-mi spun 1.000 de avocati ca nu am voie, eu stiu ca am voie, pentru ca inteligenta mea si bunul meu simt si legea firii spun ca am voie sa votez la referendum pentru mii de ani".

Asculta AICI declaratiile (de la minutul 14:30) .

Mai mult, a doua zi, Gigi Becali a revenit la sectia de votare, declarand sfidator: "Votez de 100 de ori, sa ma prinda. Sa demonstreze. Eu votez!".

Nu au fost primele gesturi de fronda facute de omul de afaceri la un scrutin. La alegerile locale din 2012, el a votat la vedere, pe masa comisiei din sectia de votare, incalcand, de asemenea, legea electorala.

Ce prevede cadrul legal in vigoare

Intr-adevar, instantele pot decide, conform Codului Penal, interzicerea unor drepturi pentru un anumit timp, cum ar fi si acela de a alege si de a fi ales. De asemenea, art. 387 din noul Cod Penal se refera la frauda la vot si prevede urmatoarele:

(1) Fapta persoanei care voteaza:

a) fara a avea acest drept;

b) de doua sau mai multe ori;

c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator

se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

In cazul unui referendum, insa, nu al unor alegeri, fundamental este articolul 36 din Constitutie, care prevede explicit ca " (2) Nu au drept de vot (...) persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale".

Prin urmare, o persoana care a fost condamnata de instanta la pierderea drepturilor electorale nu are dreptul sa voteze nici la referendum, conform Constitutiei, lucru confirmat pentru Ziare.com de fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean.

Astfel, intrebat daca Gigi Becali avea sau nu dreptul sa participe la referendum, Augustin Zegrean ne-a confirmat ca acesta "nu a votat corect".

"Constitutia vorbeste despre dreptul la vot, care le este interzis celor care au fost condamnati cu pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor electorale", a punctat Augustin Zegrean.

Drept urmare, imediat dupa referendum am cerut lamuriri Biroului Electoral Central, care ne-a redirectionat catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Dincolo de persoana in cauza, subiectul este important si pentru ca este foarte posibil sa urmeze si alte referendumuri, de exemplu cel pentru Justitie, initiat de presedintele Klaus Iohannis, si cel pentru initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice", initiat de USR.

Vor putea sau nu sa voteze si persoanele carora instantele le-au interzis drepturile electorale? Si cine trebuie sa supravegheze corectitudinea votului?

Ce spune Autoritatea Electorala Permanenta si cine poate sesiza organele de urmarire penala

In raspunsul primit joi la redactie, AEP subliniaza ca potrivit dispozitiilor art. 38 alin. (2) din Constitutie si art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, "persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale nu-si pot exercita dreptul de vot, pe perioada interdictiei".

In ceea ce priveste corectitudinea listelor electorale permanente, AEP subliniaza ca "acestea se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe sectii de votare, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral".

"In cazul interzicerii exercitarii dreptului de a alege, alegatorii sunt radiati din Registrul electoral pe durata pedepsei, din oficiu, de persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala de domiciliu, in termen de 24 de ore de la data comunicarii de catre instanta judecatoreasca a copiei de pe dispozitivul hotararii (...)

Prin urmare, persoanele carora le-a fost dispusa pedeapsa interzicerii exercitarii dreptului de a alege sunt radiate din Registrul electoral si nu mai figureaza in listele electorale permanente", se arata in raspunsul primit de la AEP.

Cu toate acestea, AEP spune ca BEC nu avea atributia de a se autosesiza in astfel de cazuri si nici AEP nu poate face nimic de aceasta data, pentru ca referendumul a fost declarat, cu unanimitate de voturi, ca nefiind valabil de Curtea Constitutionala.

"Astfel, intrucat Curtea Constitutionala nu a constatat valabilitatea referendumului national pentru revizuirea Constitutiei din 6 si 7 octombrie 2018, Autoritatea Electorala Permanenta nu are competenta legala de a intreprinde demersurile prevazute la art. 431 alin. (4) din Legea nr. 3/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, in cazul in care detineti informatii privind savarsirea unor infractiuni electorale, va puteti adresa organelor de urmarire penala", ne-a transmis AEP.

Pe de alta parte, la intrebarea "Ce institutii sunt responsabile de prevenirea comiterii unor posibile infractiuni de acest gen?", AEP a aratat ca "singura metoda pentru prevenirea votului ilegal este implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal - SIMPV".

Reamintim ca Guvernul Dancila a refuzat sa utilizeze sistemul informatic de prevenire a fraudelor la referendum, folosit cu succes la ultimele randuri de alegeri, in ciuda solicitarilor exprese adresate de organizatiile societatii civile.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Gigi Becali votat referendum, #Becali infractiuni electorale , #DNA