Becali, Daianu, Severin, Petru Filip si Daniela Buruiana, pe lista neagra a CPC

Luni, 22 Octombrie 2007, ora 12:02
6133 citiri
Becali, Daianu, Severin, Petru Filip si Daniela Buruiana, pe lista neagra a CPC

Gigi Becali, presedinte al PNG, Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu (PSD), Petru Filip si Marian Zlotea (PD) si Daniel Daianu (PNL) sunt cateva dintre numele care apar pe lista neagra facuta publica duminica de Coalitia pentru un Parlament Curat.

- Lista candidatilor pentru PE care nu indeplinesc criteriile CPC-AE

- Criteriile si metodologia CPC-AE

PD: Afaceri cu administratia locala

Coordonatorul CPC-AE, Costel Popa, a prezentat lista celor 11 persoane care nu intrunesc criteriile de integritate. Dintre candidatii PD, lista ii include pe Petru Filip, locul trei pe lista PD pentru PE, acuzat de conflict de interese in raport cu afacerile familiei sau ale unor apropiati, care ar beneficia de contracte cu autoritatile locale.

Tot de la PD, Marian Zlotea, locul opt pe lista PD pentru PE, nu corespunde profilului de integritate deoarece presa a semnalat despre faptul ca fundatia acestuia a primit o finantare de la administratia locala in perioada in care el detinea o pozitie publica in administratie.

PNL: Unul securist, unul anchetat de DNA

Din partea PNL, CPC l-a nominalizat pe Daniel Daianu, locul doi pe lista pentru PE, care "a fost trei ani ofiter al DIE, fapt pe care l-a facut public dupa revolutie", desi "are verdict de la CNSAS ca nu a facut politie politica".

Locul zece pe lista PNL pentru PE, Cristian Anghel, primarul de Baia Mare, "a fost trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi achizitionat pentru primarie un imobil supraevaluat, cu un prejudiciu presupus la bugetul local de aproape 400.000 de euro".

PRM: Traseism politic si declaratii de avere false

Cat priveste PRM, lista CPC o include pe Daniela Buruiana Aprodu, locul doi, care, in declaratiile de venit din 2005, 2006 si 2007 - spune Coalitia pentru Parlament Curat - a raportat venituri semnificativ mai mici decat bunurile pe care le detine sau le-au achizitionat.

Tot de la PRM este si Cristian Stanescu, locul cinci pe lista partidului la PE, care este "traseist politic" - APR, PD si apoi PRM. Nicolae Patru, locul sase din partea PRM pentru euroscrutin, a fost, potrivit unor note SRI citate de Academia Catavencu, "participant activ la mineriada din 1999".

PSD: Afaceri cu case si scandalul fregatelor

La PSD, eurocandidatul de pe locul doi, Adrian Severin, este mentionat pentru ca, potrivit unui raport al Corpului de control al Guvernului, a primit o locuinta de la primarie in 1991, iar o alta a fost repartizata socrilor sai, desi nu indeplineau conditiile legale.

Ulterior, Severin a devenit chirias al RAAPPS, "desi functia l-a indreptatit doar pentru o scurta perioada la o locuinta de protocol, bucurandu-se ani de zile de o chirie insignifianta pentru apartamentul de 270 de metri patrati din B-dul Kisselef".

Ioan Mircea Pascu, locul sapte pe lista PSD la PE, este mentionat de CPC ca a fost ministru al apararii in perioada achizitionarii a doua fregate din Marea Britanie "pentru care la Londra doua persoane au fost arestate pentru coruptie".

"Conform presei, in timpul ministeriatului sau s-au facut multe achizitii fara licitatie, existand la aceasta ora circa 16 dosare contra unor generali si functionari ai MApN", se arata in raportul CPC-AE.

UDMR: Afaceri cu primaria

Din partea UDMR, nominalizata pe lista CPC este Biro Rozalia, locul patru, viceprimar al municipiului Oradea, care, conform presei locale, "a profitat in mod repetat de pe urma pozitiei sale publice".

CPC se refera si la asocierea lui Biro in mai multe firme cu Alexandru Kiss, presedintele Consiliului Judetean Bihor, a carui angajata a si fost, firmele incheind afaceri avantajoase cu primaria.

PNG: Afacerile lui Becali cu MApN

Locul intai pe lista PNG, chiar presedintele partidului, George Becali, este consemnat de CPC ca avand "destule probleme cu legea, desi nu a fost condamnat pana in prezent de nicio instanta".

"Conform presei, este cercetat de DNA pentru darea de mita in urma unui avantajos schimb de terenuri cu Ministerul Apararii. Presa a relatat si despre alte dosare, tot la DNA, in care ar fi cercetat pentru inselaciune, evaziune fiscala si practici incorecte legate de clubul de fotbal Steaua, al carei proprietar este", se mai arata in raportul CPC-AE.

Coordonatorul CPC-AE, Costel Popa, a enumerat si criterile dupa care s-a intocmit lista CPC-AE obtinerea de profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese, frauda, deturnare de fonduri, persoana se afla la al treilea partid politic, a colaborat ca agent sau informator cu Securitatea, se afla sau s-a aflat in incompatibilitate cu o functie publica, detine o avere disproportionata fata de venituri, ar intra sub incidenta legii lustratiei.

100 de eurocandidati monitorizati

Au fost monitorizati 100 de candidati cu sanse de a fi alesi, conform sondajelor de opinie publica, dar s-a luat si o marja de eroare considerabila. Nu au fost monitorizati candidatii de pe ultimele pozitii, dar nici cei ale partidelor care nu au sanse sa atinga pragul electoral.

Suzana Dobre, director executiv SAR, a precizat ca, fata de 2004, situatia s-a imbunatatit considerabil din punctul de vedere al colaborarii cu partidele politice si a modului in care s-a discutat eliminarea unor candidati de pe aceasta lista. In plus, presiunile au fost mult mai reduse, a sustinut Dobre.

Cat priveste metodologia, Mircea Toma AMP, a precizat ca tuturor candidatilor luati in calcul li s-a dat dreptul la "recurs" si cativa au fost chiar scosi de pe lista, dupa o noua analiza. Toma nu a dorit insa sa-i nominalizeze pe cei care au fost retrasi, dar a adaugat ca altii nu au putut fi scosi si s-a referit, fara sa nominalizeze, la situatia unui candidat care a fost trei ani ofiter de Securitate.

Cristian Parvulescu APD, a precizat ca fata de 2004, procentul celor inclusi pe lista neagra este de 11% fata de 30%, deci se remarca o sensibila imbunatatire.

Cat priveste situatia lui Daianu, membrii CPC au admis, pana la urma, ca presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu le-au adresat o scrisoare, si au consimtit sa comenteze doar faptul ca, pentru stabilirea listei de incompatibili, s-a luat drept criteriu colaborarea cu Securitatea, iar nu politia politica, asa cum e definita in legislatie, astfel ca verdictul CNSAS in cazul lui Daianu nu a avut nicio pondere.

"Ofiter de Securitate (in criteriile CPC n.r.) inseamna agent, nu facem referiri la colaborarea cu Securitatea ca politie politica, mai ales ca CNSAS nu are toate documentele sa se dea verdict de politie politica", a mentionat, Florian Mihalcea, Societatea Timisoara.

La randul sau, Parvulescu a precizat ca CPC nu face decat sa informeze asupra unei colaborari, nu sa dea verdicte. Costel Popa a adaugat ca lista nu este inchisa, ca nu este exclus sa mai apara alte nume, deoarece se mai asteapta raspunsuri de la unele institutii, precum CNSAS, iar rezultatele vor fi facute publice si la adresa www.romaniacurata.ro/alegeri-europene.

Membrii CPC au mai admis ca si George Becali a facut "recurs", dar ca la reanalizarea situatiei, decizia a fost in continuare de includere a sa pe lista.

Parvulescu a tinut sa explice ca activitatea CPC a durat sase luni, de cand s-a luat contact cu partidele politice, s-a purtat dialog cu acestea, formatiunile au transmis listele partiale, s-au facut verificari preliminare, trimise partidelor. Unele au reactionat, modificand listele pentru PE, Parvulescu dand exemplul PC, care de altfel lipseste din lista neagra.

In aceeasi ordine de idei, Costel Popa a afirmat ca s-a colaborat cu PNL, PD, PC, PSD, dar a insistat ca numele celor retrasi de pe liste nu se pot face publice, aceasta abordare fiind cea stabilita in metodologia agreata cu partidele politice.

Proiectul CPC-AE se deruleaza cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe CEE Trust. Coalitia pentru un Parlament Curat Alegeri Europene este formata din Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...