Marirea si decaderea lui Becali

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Decembrie 2008, ora 20:41
14753 citiri
Marirea si decaderea lui Becali

Dincolo de toate imperfectiunile sale indiscutabile, votul uninominal a avut cateva efecte pozitive si, poate, cel mai important dintre ele este lovitura mortala primita de PRM si PNG. Daca Vadim Tudor prelungeste agonia partidului sau, Gigi Becali s-a predat.

Partidul Noua Generatie a anuntat ca intra in conservare, asta ca sa nu spuna de-a dreptul ca se desfiinteaza. Aventura oierului in lumea politica pare sa fi luat sfarsit si, in general, steaua unuia dintre cele mai toxice personaje publice ale Romaniei pare sa apuna si nu doar pe terenul de fotbal.

Gigi Becali a fost un produs tipic al degringoladei din societatea romaneasca. Oamenii simpli si dezamagiti, inadaptati la o lume noua fara instructiuni de folosire, tinerii fara citerii si ierarhii sanatoase au vazut in el simbolul reusitei facile, fara scoala, bazata strict pe invarteala si smecherie.

Mesajul lui nationalist si primitiv a prins teribil mai ales cat timp a fost dublat de succesele echipei de care se legau cele mai frumoase amintiri patriotice legate de fotbal.

Pe masura ce a castigat popularitate, personalitatea lui Becali s-a expandat.

A aparut "filantropul" Becali care i-a pacalit pe cei care n-au inteles ca donatiile lui erau investitii de imagine. O imagine necesara pentru aparitia si ascensiunea politicianului Becali, creat, cinic, de cei care s-au folosit de el pentru a-l contracara pe Vadim Tudor.

Succesul fulminant al lui Becali a devenit model pentru toti cei care nu dau doi bani pe educatie si onestitate. Un model din care fac parte discursul trivial, violenta, comportamentul grobian si nerusinarea.

Au contribuit insa la acest succes si oameni care ar fi trebuit sa se disocieze public de Becali, in frunte cu presedintele Traian Basescu, extrem de prietenos, intr-o vreme, cu patronul Stelei. Au contribuit si televiziunile care l-au promovat isteric cu ochii pe rating.

Si nu vorbim doar despre cautionarea unui ins primitiv, numai bun de folosit si stors de parale nemuncite, ci si a unui om cu un profil moral mai mult decat dubios, ale carui ilegalitati incep sa fie dovedite. Vorbim despre crearea unui model extrem de toxic pentru metalitatea tinerilor.

Norocul este ca, asa cum se intampla de obicei, oamenii fara educatie cad rapid prada propriului succes nemeritat si ametitor. Gigi Becali s-a crezut invincibil si a inceput sa comita mari imprudente in jocul sau la limita legii.

In planul imaginii a facut exact acele greseli pe care n-ar fi trebuit sa le faca, in frunte cu mazilirea lui Gheorghe Hagi si distrugerea performantelor Stelei. Caderea pietei imobiliare i-a dat lovitura de gratie. Prabusirea a fost la fel de rapida ca ascensiunea si nu este exclus sa se sfarseasca dupa gratii. Asa cum nu a stiut cum sa-si gestioneze succesul, Becali n-a reusit sa managerieze nici esecul.

Ramane de vazut acum daca el lasa un loc gol care pana la urma va fi ocupat sau societatea roamaneasca si-a creat anticorpi pentru acest tip de personaj si discurs.

Cat despre PNG, el oricum nu conta decat prin prisma liderului sau, insa destructurarea lui ar putea fi interesanta in cadrul Consiliului General Bucuresti unde formeaza impreuna cu PD-L o fragila majoritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

EXCLUSIV. Cum s-au împotmolit negocierile dintre Mititelu și Gigi Becali pentru Bauza
EXCLUSIV. Cum s-au împotmolit negocierile dintre Mititelu și Gigi Becali pentru Bauza
Gigi Becali a anunțat că își face echipă pentru grupele cupelor europene fiind sigur că va câștiga campionatul în acest sezon. Mai mult, patronul FCSB a anunțat nume importante care...
Ce legături a avut Doru Viorel Ursu cu fotbalul și cu Gigi Becali: ”Eu sunt slugă credincioasă. Ce zice, aia fac!”
Ce legături a avut Doru Viorel Ursu cu fotbalul și cu Gigi Becali: ”Eu sunt slugă credincioasă. Ce zice, aia fac!”
Cu profundă tristețe, familia lui Doru Viorel Ursu a anunțat trecerea la cele veșnice a fostului politician care a activat mult timp în domeniul justiției, ca avocat, judecător și procuror,...
#Gigi Becali, #PNG, #marire decadere Becali , #PNG