De ce ramane Becali in Comisia Juridica? "Poate nu au altul mai bun"

Luni, 25 Februarie 2013, ora 19:26
4937 citiri
De ce ramane Becali in Comisia Juridica? "Poate nu au altul mai bun"
Foto: Arhiva

Indarjirea cu care PNL il pastreaza pe Gigi Becali in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, desi a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare si a demisionat din partid, este imposibil de inteles pentru un cetatean obisnuit. Imposibila este si inlaturarea lui din comisie fara acceptul PNL.

Nu exista niciun motiv limpede pentru care Gigi Becali a meritat onoarea de a fi numit in cea mai grea si mai importanta comisie din Camera Deputatilor, dupa cum nu exista nicio explicatie oficiala. In schimb, exista o sumedenie de motive pentru care el nu avea ce sa caute in aceasta comisie.

In primul rand, Gigi Becali nu are o pregatire de specialitate. In CV-ul sau de pe site-ul Camerei, la rublica "Studii si specializari", scrie ca a absolvit Liceul Iuliu Maniu din Bucuresti in 1978. Si atat.

In al doilea rand, Gigi Becali are mai multe procese, in unul dintre ele fiind recent condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

In plus, relatiile lui apropiate cu interlopii Nutu si Sile Camataru erau binecunoscute de ani de zile. In 2004, in timpul audierii acestora la Comisia de abuzuri a Senatului, unul dintre cei doi frati arestati pentru proxenetism, talharie, santaj si inselaciune a confirmat acest lucru. "Gigi e prietenul meu. De cate ori a apelat la mine, chiar daca n-am avut bani, am luat de la cumnati, de la familie si i-am dat . (...) Ii dadeam daca voia si un copil", a declarat Nutu Camataru.

Apoi, acelasi Gigi Becali a fost sanctionat in repetate randuri de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Mai intai cu avertisment, in decembrie 2010, dupa ce a declarat ca nu transfera la Steaua un jucator homosexual "nici daca se desfiinteaza". Apoi, in aprilie 2011, a fost amendat cu 2.000 de lei dupa ce a folosit un limbaj denigrator si discriminator la adresa femeilor. "Daca barbatul insala, femeia nu are voie sa divorteze. Dumnezeu a spus ca barbatul e barbat si femeia, curva", declarase Becali intr-o emisiune de televiziune, oferind astfel o mostra din intelepciunea sa, pe care probabil o va folosi si atunci cand va vota deciziile Comisiei Juridice.

De asemenea, el a fost sanctionat din nou de CNCD in luna august a anului 2011, dupa ce a folosit termenul handicapat cu scopul de a aduce "o serii de injurii la adresa unui jurnalist". "Exprimarea reclamatului denota un comportament denigrator fata de persoanele cu dizabilitati, afectand imaginea si demnitatea acestora", se arata in textul hotararii CNCD.

Deputatul jurist Gigi Becali nu a inteles nimic din avertismentele si sanctiunile Consiliului pentru Combaterea Discriminarii. Duminica seara, el a spus cu gura lui ca l-a facut "handicapat" pe liberalul Ludovic Orban chiar in plenul Camerei Deputatilor.

"Am avut o discutie cu Orban si imi zice 'Hai sa ingropam securea razboiului'. L-am luat in brate, un metru jumate. 'Ce razboi sa fac cu tine? Eu sunt Gigi Becali' si dupa asta il vad la televizor ca Gigi Becali nu reprezinta PNL-ul(...)M-am dus la el si i-am zis 'Ma, pacaliciule, pe tine n-am cum sa te reprezint ca esti handicapat fizic si psihic, ca esti dobitoc si prost'", a declarat Gigi Becali la postul Romania TV, sustinand explicit ca expresiile fusesera anterior folosite si in Palatul Parlamentului.

De altfel, lui Gigi Becali, ajuns in Parlamentul Romaniei si in Comisia Juridica a acestui inalt for gratie PNL, i s-a dus vestea si peste hotare.

Recent, Gigi Becali a fost scos de pe lista romanilor invitati la dineul oficial organizat de UEFA cu ocazia meciului Ajax Amsterdam-Steaua Bucuresti. "Ca politician, Becali este cunoscut pentru declaratiile sale homofobe si fasciste. El a insultat de-a lungul timpului evreii, negrii si minoritatile(...) Directorii lui Ajax il considera un personaj controversat", a scris cotidianul olandez De Telegraaf.

Replica lui Gigi Becali, venita inaintea meciului retur, a ajuns pana in presa britanica. "De ce sa stau la aceeasi masa cu presedintele lui Ajax? El poarta pantofi de 200 de euro, ai mei costa 4.000 de euro", l-a citat The Guardian pe Gigi Becali, parlamentar roman si membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

Cu toate acestea, Gigi Becali s-a bucurat de sprijinul permanent al presedintelui PNL, Crin Antonescu. Astfel, duminica seara, in aceeasi emisiune la Romania TV, Becali a dezvaluit ca n-ar fi plecat din PNL, mai ales in conditiile in care "Crin a tinut mult piept, saracul". De vina pentru indepartarea lui din partid au fost insa "oamenii de doi lei", "trepadusii", "catelusii" care "stau in plasa lui Crin Antonescu".

Marton Arpad: Poate nu au gasit unul mai bun...

Din pacate, Constitutia, regulamentul si statutul parlamentarilor in vigoare nu permit sub nicio forma inlaturarea lui Gigi Becali din Comisia Juridica, daca PNL nu vrea acest lucru.

Deputatul UDMR Marton Arpad, membru al Comisiei pentru Regulament si al Comisiei pentru Statut, a explicat pentru Ziare.com ce prevad reglementarile actuale.

"Conform legii in vigoare, un deputat care primeste o condamnare, chiar la inchisoare, dar cu suspendare, are toate drepturile care deriva din aceasta calitate.

Grupul parlamentar care l-a propus in aceasta comisie ar fi trebuit sa aiba in vedere, in primul rand, pregatirea domniei sale, dar este o alta problema, este problema grupului. Poate ca nu au gasit un om mai bun ca sa fie in comisia juridica si de imunitati. Sau dupa ce domnia sa s-a retras din partid, datorita acelui eveniment, grupul n-a considerat ca este necesar sa il revoce din acea comisie si sa il inlocuiasca cu un alt deputat din partidul respectiv, care este destul de mare. Poate nu au gasit unul mai bun, nu stiu...Insa e problema grupului PNL", a declarat deputatul UDMR pentru Ziare.com.

Intrebat daca nu se pot face modificari la regulament sau la statutul deputatilor si senatorilor care sa prevada anumite interdictii pentru parlamentarii condamnati, chiar si cu suspendare, Marton Arpad a raspuns categoric: "Nu se poate".

"Nu exista, din punct de vedere constitutional, posibilitatea sa avem doua feluri de deputati. Din moment ce este deputat, are toate drepturile care deriva din statutul de deputat, indiferent daca este cercetat penal sau nu este, daca a fost condamnat cu suspendare sau nu. Cat timp este deputat are toate drepturile.

Este o alta problema cea de etica sau asemenea aspecte, care tin de grup, caci grupul este cel care are dreptul de a schimba orice deputat din orice comisie. Dar, conform statutului nostru, fiecare deputat are dreptul de a fi membru intr-o comisie", a explicat deputatul UDMR.

In aceste conditii, singurele sanctiuni pe care le risca un deputat sunt destul de usoare, cea mai drastica fiind retragerea dreptului de participare la sedintele de plen pentru o perioada de 15 zile.

"Deocamdata nu, o astfel de sanctiune nu exista - retragerea dintr-o comisie. Grupul parlamentar are dreptul de a propune si de a retrage o persoana dintr-o comisie, iar plenul este cel care voteaza. Plenul nu poate face propunere deasupra vointei grupului parlamentar.

Daca sunt niste abateri disciplinare, conform regulamentului si statutului nostru, sunt cateva sanctiuni. Aceste sanctiuni prevad, in ultima instanta, retragerea dreptului de a participa la sedintele plenului Camerei Deputatilor cel mult 15 zile. Aceasta este cea mai grava sanctiune. Sigur, mai exista mustrarea sau obligativitatea de a-si cere scuze in cazul in care vorbeste necuviincios in plenul Camerei", ne-a mai explicat Marton Arpad.

In ceea ce priveste jignirile aduse duminica seara de Gigi Becali lui Ludovic Orban, deputatul UDMR a spus ca o eventuala reclamatie ar ajunge sa fie discutata ... tocmai in Comisia Juridica din care Becali face parte.

"Cel care crede ca cineva a avut un comportament incompatibil cu cele prevazute in statutul nostru sau cu ceea ce se asteapta de la un deputat poate sesiza tocmai Comisia Juridica. Aceasta, analizand situatia, poate sa aplice una din sanctiunile inscrise in regulamentul nostru, iar maxima ipostaza este sanctiunea de a i se interzice participarea la sedintele in plen timp de 15 zile", a declarat Marton Arpad, adaugand ca intr-o astfel de situatie Gigi Becali ar trebui sa fie audiat de comisia din care face parte.

Contactat de Ziare.com pentru un punct de vedere, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat ca pozitia sa fata de prezenta lui Becali in Comisia Juridica este cunoscuta de multa vreme. "Nu are ce sa caute in aceasta comisie", a punctat el.

"Cat despre calomniile lansate la adresa mea, daca tot zice ca e bun crestin, spun atat: Sa il ierte Dumnezeu!", a adaugat Ludovic Orban, refuzand sa faca declaratii suplimentare pe acest subiect.

Demn de mentionat este faptul ca Ludovic Orban, membru vechi al PNL, a fost trimis de partid in Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Becali membru comisia juridica, #Becali PNL, #Becali deputat PNL, #Gigi Becali comisia juridica , #PNL