Editorial: Becali conduce Romania

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 22:28
5674 citiri
Editorial: Becali conduce Romania

Exista intelectuali care refuza sa fie colegi de platou cu George Becali. Putini. Impresia ca deputatul juridic poate fi pus, odata si-o data, la punct este o ambitie pe care o incearca multi.

Isi spun ca o fi avand personajul, in simplitatea sa caraghioasa, un buton pe care, apasandu-l, vor gasi replica de natura sa-i inchida gura. Sau macar sa-l domoleasca.

Ca si cand un dialog cu Becali ar reprezenta o provocare pentru o minte luminata! Ca si cand ar fi o dezbatere de idei, nu un schimb de replici adus obligatoriu la nivelul pe care Becali il stabileste. Ca si cand Becali ar putea fi corijat in vreun fel, convins cu argumente care tin de ratiunea pura, fara legatura cu senzatiile.

Nu este saptamana, de cand a devenit parlamentar, sa nu-si desfasoare steagul, acelasi, nici macar original, pe meterezele castelului sau de muschi, si sa rastoarne laturi in capetele jurnalistilor.

Macar acolo, la Strasbourg, forma de viata pe care o reprezinta continea un exotism pe care ne bucuram ca nu-l aveam aproape, si nu prea se producea in plen, deoarece tampit nu-i, isi dadea seama ca liga unde intrase era prea larga pentru stana sa.

Si, totusi, in ciuda atitudinii sale (nepotrivit cuvant!) burlesti de cea mai joasa speta, desi coboara nivelul discutiei pana la a ne intreba, unii (multi), pana unde poate intinde coarda, nimeni nu are taria sa-i serveasca o lectie in urma careia sa nu-i mai arda sa-si preumble fizionomia prin fata camerelor de filmare. Eventual, legat la gura.

Daca o televiziune de stiri are un mic scandal cu Becali, concurenta trebuie sa-si infiinteze propriul mic scandal. Sau mai mare. Cu cat mai mare, cu atat audienta e mai consistenta, se gandesc jurnalistii.

Unii sunt tentati sa-l ignore, dar nu au minte sa puna ceva in loc. Corneliu Vadim Tudor s-a cam subtiat, nu mai face spume, iar o televiziune fara portia de bufoni este ca ciorba de potroace fara potroace.

O parte a mass-media isi spune ca fara circ este fada, fara rost pe lume si cu gust de manuet de pensionari impachetati in namol. Este obligatorie prezenta unuia care se rasteste, asta neinsemnand ca este puternic, ci ca realizatorii sunt inteligenti. Deci puternici. Ca si cand am fi o tara de madulare in cautare de modele!

Cum, insa, cel mai fertil capital al unei societati este imaginea, aparenta, propaganda, iar tot ce reuseste jurnalistul este sa se adape de la izvorul acesteia fara sa judece, fara sa cantareasca, atata vreme cat Becali nu va fi trimis acolo unde-i este locul inseamna ca este teribil de disperat.

Oare este atat de dificil sa-i spuna cineva omului ca este de nerespirat, ca reprezinta o jucarie nici macar hazlie, ca nimeni, dintre colegii sai de Parlament, nu da doua cepe degerate pe el?

Ca jurnalistii sunt in pana de idei nu ma mir eu atat de tare. Insa cum nu le crapa obrazul de rusine liberalilor?

Citeste si:
Cât de mare este riscul scumpirii carburanților. Măsura pregătită de guvern
Cât de mare este riscul scumpirii carburanților. Măsura pregătită de guvern
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 19 ianuarie, că statul va interveni dacă va avea loc o creștere semnificativă a prețului carburanților. Ministrul a precizat că,...
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
Deși criza facturilor la energie s-a agravat încă de la finalul anului trecut, coaliția de guvernare a așteptat mai bine de două săptămâni până să ia măsuri concrete. În tot acest...