Are Armata bani pentru o echipa de fotbal? Dar Primaria?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 21 Februarie 2017, ora 07:36
5008 citiri
Are Armata bani pentru o echipa de fotbal? Dar Primaria?

In ultima vreme s-au inmultit discutiile din presa, dar nu numai, despre oportunitatea reinfiintarii sectiei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Personal, cred ca aceste discutii sunt provocate pentru a-i da o mana de ajutor lui Gigi Becali, finantatorul FCSB, dubla masura folosita in a judeca situatii similare fiind cat se poate de evidente.

Are nevoie Armata de o echipa de fotbal? Dar de ce n-ar avea? Mai ales ca, pe termen mediu si lung, echipa de fotbal ar putea sustine financiar performanta celorlalte sectii, asa cum s-a mai intamplat in trecut.

Principalul argument al celor care se opun este bugetul. Militarii au anuntat ca viitoarea echipa de fotbal va avea un buget de 300.000 de euro in Liga 5 sau in Liga 4, unde va fi acceptata de AMFB, bani care ar veni, evident, de la Ministerul Apararii.

Prin urmare, intrebarea pare justa: un Minister al Apararii care are la randul sau mari probleme de dotare isi permite sa dea 300 de mii de euro pentru o echipa de fotbal de divizie sateasca?

Ei bine, nu. Ministerul Apararii nu va da 300 de mii de euro unei echipe de fotbal. A spus-o comandantul CSA Steaua inca de cand a anuntat reinfiintarea sectiei de fotbal, bugetul acesteia urmand a fi asigurat din fondurile proprii ale clubului. Dar care fonduri proprii? Ca sa raspund la aceasta intrebare am sa va dau un exemplu. In Liga 4 Constanta, SSC Farul Constanta, echipa infiintata de fani, are un buget anual de 100 de mii de euro, cea mai mare parte a banilor venind din sponsorizari. I se pare cuiva iesit din comun ca Steaua sa atraga 300 de mii de euro din sponsorizari in aceste conditii?

Va propun insa sa mergem putin mai departe. CSM Bucuresti, echipa de handbal feminin adica, a anuntat chiar ieri transferul Cristinei Neagu, cea mai buna handbalista a planetei. Salariul ei este undeva la 250-300 de mii de euro pe an, iar contractul este pe doua sezoane. In caz ca nu stiati, CSM este finantat aproape exclusiv din banii Primariei Bucuresti. S-a revoltat cineva?

Vedeti acum dubla masura in cadrul acestor discutii? Sa presupunem ca Intr-adevar Armata, printr-un plan diabolic si ascuns, o sa ia 300 de mii de euro de la gura soldatilor si ii va pompa intr-o echipa de fotbal. Desi este fals, sa mergem pe acest argument. De ce este mai condamnabil Ministerul Apararii decat o primarie care ii da 300 de mii de euro pe an unei singura sportive?

Sigur, o sa imi spuneti ca la minister sunt banii nostri, ai tuturor, pe cand la primarie sunt numai banii bucurestenilor si e treaba lor pe ce isi "sparg" bugetul. Dar nu cumva este vorba tot despre bani publici? Bani care trebuie cheltuiti in interesul public? Iar daca o primarie are voie, in opinia unora, sa pompeze bani in sport, de ce nu ar avea voie si un minister? Sau poate trebuie sa vorbim despre cazul Complexului Energetic Oltenia, companie de stat care mergea pe pierdere si care pompa milioane de euro anual in Pandurii? Acolo cum e? E in regula ca o companie de stat ale carei pierderi sunt subventionate din banii nostri sa dea pur si simplu in jur de doua milioane de euro pe an la fotbal?

Cam aici este dubla masura in care este analizat cazul CSA Steaua, asta desi, repet, comandantul clubului a dat asigurari ca bugetul pentru fotbal nu va veni de la Armata.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Armata bani Steaua, #Steaua Armata bani fotbal, #Steaua Armata buget , #Steaua