Becali si delirul zapezii negre

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 22:49
8109 citiri
Becali si delirul zapezii negre

Gigi Becali si-a dat din nou in petec dupa inca un proces pierdut in fata celor de la Steaua si a juristului Florin Talpan. Beneficiind de "trambulina" unor posturi TV si de faptul ca afirmatiile sale nu sunt aproape niciodata contrazise, latifundiarul a incercat sa explice cum infrangerea din instanta este, in realitate, o victorie.

FC FCSB, echipa lui Becali, a solicitat instantei anularea marcii "Steaua" detinuta de Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Dupa un prim esec, avocatii latifundiarului au cerut rejudecarea acestui proces, moment in care omul de afaceri a aparut in presa anuntand o mare victorie, precum si iminenta "recuperare" a marcii ce i-a fost anulata in 2014. Victoria a fost una inexistenta, pentru ca marti Curtea de Apel a decis sa respinga ca nefondata cererea de rejudecare.

Becali a aparut din nou in presa si a sustinut ca infrangerea de la Curtea de Apel este totusi o victorie pentru el.

"Nu este niciun esec pentru noi, este exact invers. Si am sa va si explic. Ei (judecatorii - n.red.) spun ca exista o hotarare a Curtii Supreme in care se precizeaza ca e marca lor si ca n-avem voie noi sa folosim. Dar, noi am spus ca vrem marca notorie. Noi nu vrem marca lor, aia care este scrisa. Acel desen este al lor. In schimb, noi vrem marca notorie, care nu este desenata. Noi avem renumele, notorietatea. Ei au o marca grafica, noi avem o marca notorie. Ei bine, Curtea Suprema a spus ca aceasta este a noastra.

Acum, Curtea de Apel ce spune de fapt? A spus ca nu e relevanta acea hotarare a Curtii Supreme care se refera doar la marca grafica, care este a lor, adevarat, dar noua ne-a admis ca este o alta chestiune de judecata. Este admis ca ei pot avea marca notorie. Si acum judecatorul trebuie sa decida cine este notoriu, noi sau ei? Judecatorul ce va spune. Tu, CSA Steaua, ai o marca scrisa, grafica, dar uite ei o marca notorie. Marca notorie nu trebuie sa fie inregistrata, asa spune legea, pentru ca ea este in mentalul omului.

Cu ce demonstram noi ca avem marca notorie? Cu faptul ca noi am continuat fotbalul, ca am jucat si cu Chelsea si cu Ajax si in Liga Campionilor, in timp ce ei au intrerupt actrivitatea sectiei de fotbal 10-12 ani. Nici pe a voastra nu o anulez, nici pe a lor, asa vor spune judecatorii", a declarat Becali la DigiSport, dupa care a continuat anuntand din nou cum va recupera numele si palmaresul.

Problema este ca tot ceea ce sustine finantatorul FCSB este fals. Marca notorie Steaua Bucuresti nu poate fi a clubului ilfovean din simplul motiv ca ea apartine... Stelei.

In sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 2014, cea despre care Becali spune ca se refera doar la marca grafica, nu la marca notorie, se explica in mai multe randuri cum Clubul Sportiv al Armatei este detinatorul marcii notorii. De altfel, anularea marcii "Steaua" inregistrata de Becali si FCSB in 2003 s-a facut si pentru ca exista o marca notorie "Steaua", ce apartine Clubului Sportiv al Armatei, si care era protejata fara a fi nevoie de inregistrarea ei la OSIM.

Iata un pasaj din motivarea sentintei din 2014:

"De altfel, urmarind aceeasi logica, reclamantul (CSA Steaua - n.red.) era mult mai indreptatit sa-si foloseasca propria marca larg cunoscuta pentru toate aceste clase, marca notorie fiind protejata."

Inclusiv in sentinta de marti, judecatorii Curtii de Apel ii explica lui Becali acest lucru, afirmand ca Steaua Bucuresti si-a utilizat marca proprie inainte si dupa anul 2003 tocmai pentru ca marca notorie este a Clubului Sportiv al Armatei si nu trebuie neaparat inregistrata la OSIM pentru a fi protejata.

"Argumentul reclamantei constand in folosirea marcii 61735 din anul 2003, anterior inregistraii marcii 72827, care justifica, in opinia sa, aprecierea relei credinte a paratului Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, este combatut de tribunal prin considerentele din decizia Inaltei Curti, de anulare a marcii 61735, considerente potrivit carora notorietatea marcii 72827 presupune posibilitatea utilizarii fara inregistrare, astfel ca folosirea de catre CSA a semnului inainte de inregistrare a fost legitima. Asadar, daca deponentul era legitimat sa-si utilizeze marca fara inregistrare datorita notorietatii, demersul de anulare a inregistrarii initiat de reclamanta nu prefigureaza folosul practic pe care l-ar obtine in ipozteza admiterii formei procedurale."

In esenta, intreaga telenovela creata de Becali nu exista. Instanta suprema din Romania a stabilit definitiv ca echipa patronata de acesta, FCSB, a inregistrat in 2003 cu rea credinta marca Steaua si, prin urmare, a anulat-o. Aceeasi instanta a luat in considerare faptul ca exista un alt club, Clubul Sportiv al Armatei Steaua, care era detinatorul marcii notorii.

Si este si o chestiune de logica. Doar Gigi Becali ar putea sustine ca ii apartine marca notorie pentru ca echipa sa a jucat cu Ajax si Chelsea in cupele europene, ignorand ca Steaua, avand aceasta denumire, a castigat cele mai importante trofee din istoria fotbalului romanesc, Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei. Doar pentru Becali meciuri relativ obscure cu echipe cunoscute din Europa sunt mai importante decat trofeele continentale.

Va mai amintiti cum, in 2014, el spunea oricui il asculta ca judecatorii au fost partizani si ca decizia lor inseamna ca zapada este neagra? Va mai amintiti cum tipa ca zapada e alba, nu e neagra?

Ei bine, iata ca roata se intoarce si dupa numai cativa ani chiar Becali incearca sa ne convinga ca un proces pierdut e, de fapt, castigat si ca un meci cu cei de la Chelsea e mai important sau mai popular pentru microbisti decat un trofeu european. Chiar Becali, in acest delir juridic, spune ca zapada e neagra, numai ca putini sunt cei care il mai cred.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Becali zapada neagra, #Becali proces marca Steaua, #Becali proces pierdut, #Becali Steaua proces , #Steaua