Don Corleone si nea Gigi, doi strategi care-si sfideaza partenerii.

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:58
1191 citiri
Don Corleone si nea Gigi, doi strategi care-si sfideaza partenerii.
realitatea.net

Mitica Dragomir si Gigi Becali. Doi conducatori care se pricep la marketing si vanzari cam cat se pricepe Daniela Crudu la limba romana. Licitatia pentru drepturile tv a scos la iveala ignoranta, vanitatea si nerealismul unor conducatori dintr-un fotbal autohton care numai spectacol nu se poate numi.

Presat de Consiliul Concurentei, Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost fortat sa regandeasca modul de licitare a drepturilor TV pe urmatorii trei ani. Domn' Corleone, cum i se mai spune prin mediile autohtone, si-a pus mari sperante in aceasta lictatie pariind ca se va obtine o suma cu mult peste cele 104 milioane oferite de consortiul RCS-Intact, acum trei ani. Numai ca, atunci cand nu stii ce vinzi si nu ai habar in ce tara vietuiesti, risti sa traiesti o mare dezamagire. Si poti fi chiar linsat de subordonati.

Cam asta a patit Mitica Dragomir. De la Iancu de Timisoara pana la Gigi de Pipera, toti au sarit la gramada de inteligenta manageriala a lui Mitica Dragomir. Evident, toti se arata indignati de cele treizeci de milioane de euro obtinute la licitatie, avand impresia ca produlul lor este mult mai pretios si merita toata cheltuiala televiziunilor. Toate aceste refulari iritante arata ca patronii din fotbalul romanesc nu au nici cea mai mica idee despre ce inseamna piata libera, piata cocurentiala, respect fata de partener.

Respectul fata de partenerul media lipseste cu desavarsire. Un exemplu, care sa intareasca aceasta constatare vine din prezentul apropiat. Derby-ul de traditie al fotbalului romanesc, Steaua - Dinamo era programat a se juca in ziua de Paste. Asa ceruse televizunea Digi care detineprima optiune de transmisie a etapei.

Calculele Digi Tv, din punct de vedere al strategiei de marketing, au fost bune: o zi in care lumea este libera, familia se strange in jurul mesei si se uita la televizor, cel mai ieftin mod de relaxare. Un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru un astfel de meci. Un rating posibil peste medie si castiguri din publicitate mai mari.

A gasit Digi un partener adevarat de discutie in Liga Profesionista de Fotbal? Nicidecum. Gigi Becali, care dimineata merge la biserica iar seara spurca pe toata lumea, nici nu a putut concepe ca jucatorii sai sa plece de langa familii intr-o zi atat de sfanta. La fel si conducatorii echipei Dinamo. Au considerat ca o rupere a jucatorilor de familie intr-o zi atat de speciala n-ar fi tocmai potrivita.

Campionatele europene cu adevarat valoroase ne demonstreaza ca spectacolul si cererea din piata nu au de-a face cu Dumnezeu. In Italia, Spania, Germania si Anglia se joaca fotbal indiferent ca etapa se disputa in prima zi de Paste, de Craciun sau pe 1 ianuarie. De aceea, acolo se discuta de sute de milioane obtinuti din drepturi tv, iar la noi vanzarile se fac sub amenintari subtile si sudalme in prime time.

Costi Mocanu, director general al Pro Tv, declara recent in presa ca un post precum cel condus de el nu poate oferi mai mult de 60.000 de euro pentru un meci decent din Liga I. Atat poate suporta piata de publicitate in acest moment, o piata intr-o continua scadere din cauza crizei. Domnul Mitica Dragomir crede altceva. Ca televiziunile vor fi disperate sa-i cumepre Liga. Cifrele din piata nu arata acest lucru si, daca-l ascultam pe Traian Basescu care spunea ca puterea de cumparare din 2007 va fi recuperata de romani de-abia in 2015, atunci domnul Dragomir mai are de asteptat pana la vanzari record.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Mitica Dragomir Gigi Becali, #drepturi fotbal Liga I, #Dragomir Becali Liga I fotbal, #drepturi televizare Dragomir , #Steaua