Gigi Becali implineste 53 de ani

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 12:05
1487 citiri
Gigi Becali implineste 53 de ani

George Becali - cunoscut mai degraba ca Gigi Becali, un foarte cunoscut si controversat om de afaceri, finantator de fotbal si politician, s-a nascut in urma cu 53 de ani, pe 25 iunie 1958, in localitatea braileana Zanga, intr-o familie cu radacini aromane.

Niciodata nu si-a ascuns originile sociale aparent modeste (tatal sau a fost oier), numai ca, portivit declaratiilor sale, Revolutia din decembrie 1989 i-a prins familia cu o suma impresionanta la ''saltea'' (in valuta, cca. 150.000 de dolari, bani grei pentru acea vreme).

Dupa 1990 a devenit una dintre figurile aparte ale Romaniei, explozia de notorietate fiind una fara egal, orice actiune sau vorba de a sa situandu-se la extreme atat pentru opinia publica, cat si, in anumite situatii, pentru autoritati. A fost si ramane ''mana cereasca'' pe piata mass-media din tara.

Catalogat ca unul dintre cei mai bogati romani ai perioadei post-decembriste, averea sa, care se masoara in sute de milioane de euro, are in spate in special afaceri din zona imobiliara (destul de tenebroase in unele cazuri).

Omul de afaceri:

S-a lansat in business la inceputul lui '90, pornind de la micul comert de subzistenta, ca ulterior sa ajunga la fabuloase tranzactii cu terenuri din preajma Bucurestiului, cu un varf de castig in anii 2000, urmat de prabusirea pietei pe timpul recesiunii din 2008/2010.

Actionar principal la societati comerciale mari, cu diferite obiecte de activitate economica, precum: Agricola Iasi, IM Dragasani, Arcom s.a.

Averea din acte:

Conform ultimei declaratii referitoare la avutia personala, ''latifundarul'' din Pipera detine:

12.000 hectare terenuri agricole si intravilane (valoare estimata la cca 100 milioane euro)

Doua imobile super-luxoase (vila in Pipera si Palatul din Aleea Alexandru)

Trei automobile de firma (Maybach, Mercedes si Audi)

Ceasuri in valoare de 250.000 euro

Bijuterii - 50.000 euro

Actiuni la diverse firme

Stapan deplin la Steaua

In 2000 a preluat de la CSA Steaua echipa de fotbal (inclusiv palmaresul de legenda al acesteia), asigurandu-i pana in prezent atat finantarea integrala cat si managementul (prin oameni foarte apropiati si de incredere).

De cand a devenit patronul celei mai titrate grupari din intreaga isorie a fotbalului romanesc a avut satisfactia castigarii a trei titluri nationale (2001,2005,2006), a unei Cupe a Romaniei (2011), a doua Supercupe (2001,2006), plus ca ros-albastrii au ajuns in 2006 pana in semifinalele Europa League.

De-a lungul anilor petrecuti la nivelul cel mai inalt al ''sportului rege'' autohton a avut nenumarate iesiri publice care au deranjat multa lume, avand un conflict deschis pana si cu ''regele'' Hagi, ca sa nu mai reamintim incendiarele si savuroasele ''ciocniri'' verbale cu Mitica Dragomir sau Mircea Sandu.

In momentul de fata se afla la ''cutite'' cu MApN, marul discordiei fiind stadionul (proprietatea Armatei), Becali anuntand deja ca va parasi definitiv Ghencea, pentru Pitesti sau Buzau.

Omul politic:

Gura bogata, cu priza la un anume segment populist de electorat, s-a avantat odata cu fotbalul si pe terenul atat de ''minat'' al politicii, chiar facand o perioada ceva valuri, care insa s-au estompat vizibil in ultimii doi ani.

In 2000 a avut o candidatura esuata la Camera Deputatilor, atentie, pe lista unei asociatii a italienilor din Romania.

A preluat PNG-ul in 2004 de la Viorel Lis, instaland-se presedintele acestei grupari politice.

In acelasi an si-a dorit fotoliul suprem de la Cotroceni, numai ca, in ciuda popularitatii sale, a obtinut doar 1,77 % din sufragiile alegatorilor.

Cumva surprinzator, in 2009 trece in tabara lui Vadim Tudor, miscare tactica de succes, care il duce in Parlamentul European pentru patru ani, alaturi de ''tribun''.

Imediat dupa ce a devenit europarlamentar a revenit la dragostea dintai, PNG-CD.

Adept al unui discurs inflacarat, justitiarist, cu multe elemente marca CVT, incearca sa convinga si facand trimitere la credinta.

Omul caritabil:

S-a implicat direct in zeci de actiuni sociale, donand importante sume de bani pentru sinistrati din zone inundate, oameni saraci sau bolnavi grav, copii ai strazii.

Deasemeni a ajutat la refacerea unor lacase de cult, cel mai important proiect de acest gen fiind cel de la Manastirea romaneasca de pe Muntele Athos (Grecia).

In conflict cu legea:

Fire vulcanica, imprevizibila, s-a ''remarcat'' si prin problemele serioase pe care le-a avut cu justitia, stand o perioada chiar si dupa gratii. Vezi:

Cazul ''Valiza'' (fotbal)

Cazul de la Cluj, din 7 mai 2008, cand DNA a retinut cinci persoane din anturajul lui G.B. care aveau asupra lor 1,5 milioane euro, suma care se presupune ca era destinata jucatorilor de la U Cluj in caz ca nu pierdeau cu CFR, Steaua fiind implicata atunci in lupta pentru titlu.

A fost arestat pentru 29 de zile pe 2 aprilie 2009, fiind invinuit de o presupusa lipsire de libertate, dupa ce i se furase in prealabil un automobil. Ulterior a fost eliberat si a candidat cu succes la Europarlamentarele din acel an.

Diferend privind schimburile de terenuri cu MApN.

Casatorit cu Luminita, au impreuna trei fete minore.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gigi Becali aniversare, #Gigi becali Steaua, #Gigi Becali europarlamentar, #Becali arestat , #Steaua