Gigi Becali trebuie sa plateasca (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 23:07
8107 citiri
Gigi Becali trebuie sa plateasca (Opinii)
Foto: Fanatik

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a anulat marca Steaua inregistrata de clubul patronat de Gigi Becali, a provocat ample discutii, cele mai multe fiind purtate in jurul sumei de bani pe care latifundiarul ar trebui sau nu s-o plateasca Armatei.

Din capul locului trebuie spus ca da, Gigi Becali trebuie sa plateasca si, in cele din urma, o va face, fie ca vrea sau nu.

Povestea marcii "Steaua", atat de discutata in aceste zile, este simpla si, in acelasi timp, complicata. Este un paradox.

Asa cum stim, actuala FC Steaua a facut parte din Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua, club departamental care apartine de Ministerul Apararii Nationale. Inainte ca echipa de fotbal sa se desprinda si sa devina de sine statatoare, CSA-ul a inregistrat la OSIM o marca "Steaua".

Dupa desprindere, echipa de fotbal a functionat pe o asociatie non-profit, Asociatia Fotbal Club (AFC) Steaua, care a primit din partea clubului Armatei dreptul de folosinta al marcii inregistrata anterior la OSIM.

In 2004, Gigi Becali, pana atunci finantator din umbra, a preluat oficial echipa, pe care a trecut-o pe o noua societate, FC Steaua SA, AFC-ul primind un procent infirm din actiunile noii companii si aducand cu el lotul de jucatori, locul in Liga 1, palmaresul si dreptul de utilizare a marcii. Dar tot in 2004, echipa patronata de Becali a solicitat OSIM inregistrarea propriei marci "Steaua" si, in mod surprinzator, aceasta cerere a fost aprobata.

Timp de 10 ani am avut asadar doua marci "Steaua" inregistrate la OSIM, una a Armatei si cealalta a lui Gigi Becali.

O perioada a existat o intelegere mai mult sau mai putin tacita intre clubul Armatei si FC Steaua, astfel ca nimeni nu a fost deranjat de faptul ca existau doua marci aproape identice si ca doar una dintre ele producea practic bani.

Lucrurile s-au schimbat in momentul in care Becali si-a luat echipa din baza sportiva din bulevardul Ghencea, refuzand sa mai plateasca suma ceruta de Ministerul Apararii pentru inchirierea facilitatilor de acolo, inclusiv a stadionului. Atunci si-au amintit cei de la clubul Armatei ca au si ei o marca "Steaua", adresandu-se in mod firesc instantei.

Dupa ani buni de procese, cu doua decizii nefavorabile, Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a dat dreptate celor de la CSA si a dispus anularea marcii inregistrata de echipa lui Becali in 2004. Asta inseamna ca singura marca "Steaua" apartine clubului Armatei.

Ei bine, dupa aceasta hotarare s-a spus in mod gresit ca miza ar fi obligarea celor de la FC Steaua sa isi schimbe numele, culorile si emblema. In mod cert, clubul Armatei nu isi permite sa reinfiinteze sectia de fotbal si sa sustina propria Steaua in Liga 1, existand chiar si probleme de ordin legal privind finantarea. Iar daca nu au o echipa pentru a o "lipi" de marca Steaua, aceasta din urma nu doar ca nu va mai produce, dar isi va pierde serios din valoare.

Gigi Becali a pierdut marca Steaua! Decizia este irevocabila!

Adevarata miza o reprezinta banii. In ultimul deceniu, Steaua lui Gigi Becali a utilizat fara drept marca "Steaua", dupa cum sustine chiar Inalta Curte. In aceasta perioada, clubul din bulevardul Ghencea a incasat zeci, daca nu chiar peste o suta de milioane de euro profitand de acest brand, cel mai cunoscut din sportul romanesc. Iar Armata, pe buna dreptate, isi vrea acum partea.

Din acest motiv au fost transmise pe toate caile semnale pentru demararea negocierilor dintre Becali si CSA, putandu-se ajunge destul de usor la o intelegere. Una costisitoare pentru omul de afaceri aflat in prezent dupa gratii, e drept.

Armata joaca tare: Gigi Becali a pierdut aproape tot la Steaua!

Se spune, din nou fals, ca latifundiarul poate scapa usor de probleme daca schimba numele, emblema si culorile echipei cu unele asemanatoare, fara a mai plati niciun euro catre CSA. ICCJ spune insa cat se poate de clar ca FC Steaua nu a avut dreptul sa foloseasca marca Steaua in ultimul deceniu, astfel ca echipa lui Becali este extrem de vulnerabila in fata unui nou proces intentat de Armata, de data aceasta solicitandu-se daune pentru folosirea fara drept a marcii.

Becali a pierdut marca Steaua: Armata il poate obliga sa schimbe numele echipei

Cum clubul lui Becali a incasat sume fabuloase, ar fi de asteptat ca aceste daune sa fie cu mult mai mari decat banii pe care CSA-ul ii solicita acum, la negocieri, pentru a stinge litigiul.

Astfel, este greu de crezut ca fostul europarlamentar ar putea gasi o portita pentru a nu plati.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Becali marca Steaua, #Becali pierde Steaua, #Becali Armata Steaua, #Becali bani Armata , #Steaua