Pozitia oficiala a LPF dupa scandalul provocat de Gigi Becali si FCSB in Liga 1

Sambata, 13 Mai 2017, ora 13:26
9437 citiri
Pozitia oficiala a LPF dupa scandalul provocat de Gigi Becali si FCSB in Liga 1
Foto: LPF

Liga Profesionista de Fotbal a reactionat dupa ce Gigi Becali a provocat un adevarat scandal de proportii inaintea ultimei etape din play-off.

Oficialii LPF au demontat interpretarea lui Becali in privinta regulamentului, explicand de ce Viitorul va fi campioana a Romaniei daca echipa lui Hagi incheie sezonul la egalitate de puncte cu FCSB.

Iata comunicatul integral al Ligii:

Referitor la discutiile aparute in spatiul public in legatura cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem urmatoarele precizari:

Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede urmatoarele: "Daca doua sau mai multe echipe acumuleaza acelasi numar de puncte dupa ce au jucat toate meciurile programate in campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicarii, in ordine, a urmatoarelor criterii: a) numarul mai mare de puncte obtinute in jocurile directe disputate intre echipele aflate la egalitate de puncte". Totodata, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se intelege acel sistem "in care fiecare echipa joaca, cu toti ceilalti adversari, o data pe teren propriu si o data in deplasare (tur-retur) ".

Termenul "campionat", folosit la art. 27 alin. (3), are in vedere disputarea unui singur meci tur si a unui singur meci retur intre doua echipe si, in nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, in faze diferite ale competitiei. In cazul formatului actual al "Ligii I Orange", notiunea de "campionat", definita de art. 8 lit. a) din ROAF, folosita in cadrul sintagmei "toate meciurile din campionat" de art. 27 alin. (3), se refera in mod clar la o singura faza competitionala, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, dupa caz. Atata timp cat doua echipe au disputat jocuri in sistem tur-retur in play-off (adica un "campionat" in sensul definitiei de la art. 8 lit. a) ), nu exista nici un temei regulamentar pentru departajarea lor si prin raportare la rezultatele meciurilor disputate in prima faza a competitiei (un alt "campionat" in acceptiunea art. 8 lit. a) din regulament).

Asadar, in vederea departajarii unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o data pe teren propriu si o data in deplasare (tur-retur) in cadrul fazei play-off-ului, fara a se avea in vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular.

De altfel, aceasta modalitate de departajare nu este folosita in premiera de Liga Profesionista de Fotbal, care a utilizat acest sistem si in sezonul 2015/2016, cand departajarea echipelor CSMS Iasi si CS Universitatea Craiova s-a facut pe baza jocurilor tur-retur disputate in play-out si nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul intregii competitii. Mai mult decat atat, legalitatea criteriilor de departajare folosite de catre LPF a fost confirmata si prin Hotararea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al "Ligii I Orange".

In sustinerea pozitiei oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentata mai sus amintim si jurisprudenta Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, intr-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a facut o distinctie clara intre campionatul sezonului regular si faza play-off-ului/play-out-ului, ca doua elemente distincte ale competitiei sportive anuale organizate de Liga Profesionista de Fotbal.

Iata ca aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate si aplicate de toti membrii familiei fotbalului romanesc, motiv pentru care ne manifestam speranta ca echipele implicate in batalia pentru titlu isi vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal si nu vor apela la subterfugii juridice menite sa creeze confuzie in randul jucatorilor si al suporterilor.

M.D.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Liga 1 scandal Becali, #Liga 1 Becali puncte, #LPF explicatii scandal Becali , #Steaua