Becali, sanctionat din nou de CNCD, pentru ca a denigrat persoanele cu dizabilitati

Joi, 25 August 2011, ora 15:51
1163 citiri
Becali, sanctionat din nou de CNCD, pentru ca a denigrat persoanele cu dizabilitati
Foto: Cotidianul

Finantatorul echipei Steaua Bucuresti, Gigi Becali, a fost sanctionat din nou de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru denigrarea persoanelor cu dizabilitati, dupa ce a folosit termenul handicapat cu scopul de a aduce "o serii de injurii la adresa unui jurnalist".

"Exprimarea reclamatului denota un comportament denigrator fata de persoanele cu dizabilitati, afectand imaginea si demnitatea acestora. In substanta, reclamatul foloseste termenul 'handicapat' pentru a exprima o serie de injurii la adresa jurnalistului, cauzate de disconfortul creat domnului Becali in contextul interviului. Prin urmare, se asociaza termenii de 'handicap/handicapat', ce denumesc un grup de persoane defavorizate/vulnerabile, cu o serie de invective la adresa unei persoane, sugerand faptul ca a avea un hadicap/dizabilitate inseamna a nu fi in deplinatatea facultatilor mintale, a nu avea capacitatea de intelegere a anumitor fapte/lucruri/ aspecte prin expesia 'tu nu intelegi asta!' ", se arata in textul hotararii CNCD.

In aceeasi hotarare se mai precizeaza ca, data fiind calitatea de europarlamentar a reclamatului, declaratiile lui Becali sunt cu atat mai pregnante la nivelul opiniei publice, conducand chiar la construirea unor opinii si valori in randul cetatenilor. "In acest sens, caracterul discriminator al afirmatiilor reclamatului este cu atat mai prejudicios la adresa persoanelor cu dizabilitati si constituie un act de discriminare", mai spun cei de la CNCD.

Decizia de sanctionare vine dupa ce, in februarie 2011, in contextul unui interviu telefonic realizat de un jurnalist de la Romania Libera pe tema propunerii de introducere a obligativitatii controlului psihiatric si psihologic pentru candidatii la functii publice, Becali s-a adresat jurnalistului folosind urmatoarele expresii: "Tu esti handicapat! Asta esti tu! Tu nu intelegi asta, nu vrei sa intelegi!".

Gigi Becali nu este la prima sanctiune din partea CNCD. Europarlamentarul a fost amendat recent cu 2.000 de lei perntru declaratii jignitoare la adresa femeilor, facute intr-o emisiune TV. "Daca barbatul inseala, femeia nu are voie sa divorteze. Dumnezeu a spus ca barbatul e barbat si femeia, curva", a spus finantatorul echipei Steaua.

El a mai primit un avertisment, in decembrie 2010, dupa ce a facut afirmatia ca "nu ia un homosexual la echipa". Becali s-a referit atunci la fotbalistul bulgar Ivan Ivanov, despre care a spus ca nu il transfera la Steaua nici daca exista riscul sa se desfiinteze echipa. Sanctiunea dictata atunci de CNCD a venit ca urmare a reclamatiei formulate de Asociatia Accept, organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile minoritatilor sexuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Gigi Becali amenda handicapat, #Gigi Becali amenda discriminare , #stiri Gigi Becali
Comentarii