Biserica, impanzita de ochiul dracului

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 19:28
9964 citiri

O biserica mare, plina de fete bisericesti una si una, toata crema ortodoxiei. Sutane colorate, pline de fireturi aurii, cruci prinse in lanturi grele. O ceremonie plina de fast si greutate - Inscaunarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Un trecator prin viata, Daniel.

Deodata, o mana indesata, nervoasa, plina de neastampar, a unui alt trecator prin viata (desi el nu pare foarte convins de acest lucru), iese abila dintr-un buzunar si scoate la iveala - ptiu!- 100.000 de ochi ai dracului. Ispita lafaindu-se in lacasul sfant nu trezeste insa soc si groaza printre inaltele fete bisericesti.

Nici mai marele bisericii nu pare uimit sau deranjat. Isi deschide larg mana si transfera, cu naturalete, teancul de bancnote de la pacatos in propriile-i buzunare, de sub sutana generoasa.

Personajele nu sunt imaginare. Realitatea, revoltatoare, este ca povestea ii are ca protagonisti pe Patriarhul romanilor, Daniel, si pe latifundiarul de Pipera, Gigi Becali, autointitulat Razboinicul Luminii.

"I-am dat in mana Patriarhului Daniel 100.000 de euro la Inscaunare. De fata era si avocatul Catalin Dancu. Erau bani de cheltuiala pentru Inscaunare, fara acte, fara nimic", a povestit Gigi Becali cum s-au desfasurat lucrurile.

Ca sa recompenseze aceasta fapta buna, in aceeasi zi, Patriarhul i-a daruit lui Becali distinctia "Crucea Moldava".

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a confirmat primirea banilor de catre Patriarhie, dar sustine ca Patriarhul Daniel a redirectionat suma catre Manastirea Golia, din Iasi. Schimba asta cu ceva fondul problemei, cardasia mercantila pe care o dovedeste participarea la o astfel de "tranzactie"?

Frate cu dracu', ca sa treaca puntea

Ce poata sa transmita mai marele Bisericii luand astfel teancul de bani de la afaceristul-politician Becali? Ce ne spune noua, oamenilor simpli, un astfel de gest si cate fapte indoielnice ale preotilor pe care-i pastoreste a legitimat astfel Patriarhul?

Si, cu aceasta ocazie, Patriarhul Daniel a mai experimentat pe propria-i piele si o alta vorba din popor, afland ce se intampla daca te faci frate cu dracu' ca sa treci puntea.

Povestea celor 100.000 de euro dati pe sub mana a iesit la iveala dupa ce Patriarhia Romana a refuzat sa-i dea inapoi lui Gigi Becali o donatie de 2 milioane de euro pentru construirea Catedralei Manturiii Neamului.

Latifundiarul s-a sucit si nu mai vrea sa fie mantuit din Romania, ci de pe muntele Athos. Ca urmare, considerand probabil ca venerabilii calugari au mai multa trecere la Dumnezeu, Becali vrea sa ia milioanele de euro de la Patriarhie si sa le directioneze in 20 de conturi ale manastirilor de pe muntele Athos.

Cum se justifica Patriarhia? "Potrivit legii, orice donatie este un act de liberalitate prin care cineva da "irevocabil" un lucru celui care-l primeste".

Mai mult, Patriarhia considera ca, pentru donatia facuta, George Becali a fost deja recompensat, patriarhul Daniel adresandu-i o scrisoare de multumire si acordandu-i distinctia "Crucea Moldava", drept recunostinta, ca unuia dintre primii ctitori ai viitoarei Catedrale.

Milionarii au case, au masini, au helestee, au bunavointa autoritatilor si acces preferential la medic, dar li se promite si un loc in fata la Judecata de Apoi. Poate ca e cel mai injositor exemplu a ceea ce a ajuns sa poata sa cumpere banul "gros" in Romania.

Ce mai inseamna Biserica pentru romani?

Bani daca vrei sa-ti botezi copilul, bani daca te cununi in fata Domnului, bani daca-ti ingropi aproapele, bani daca vrei sa crezi ca o vorba buna pusa de preotul de la biserica din cartier te poate ajuta la iertarea pacatelor. Cam atat a ajuns sa insemne Biserica pentru majoritatea romanilor.

Tinerii nu mai ajung decat cel mult de Inviere in preajma bisericilor, pentru a socializa in alt decor cu prietenii. Ce motiv ar avea sa ajunga si cu alte ocazii? Parintii lor ori nu le-au vorbit vreodata de Biserica, de Dumnezeu, de gasirea impacarii intr-un lacas religios, ori i-au carat dupa ei doar la evenimente gen nunti, botezuri ale rudelor si prietenilor.

Ar mai fi si religia predata in scoala, materie pe care au urat-o instantaneu atunci cand au dat de exemplul cu Gigel care cade in dizgratia lui Dumnezeu pentru ca sta prea mult pe Net.

Mai sunt persoanele in varsta, majoritatea covarsitoare femei, care ajung cu regularitate la slujba si isi gasesc poate linistea sau pur si simplu isi ocupa timpul in care altceva nu au de facut ascultand cuvintele parca fara sir ale preotilor.

Si, daca tu nu calci pragul bisericii, cum e aceasta prezenta in viata noastra de zi cu zi? Pai, de Pasti si de Craciun vine preotul in cartier si-ti calca el pragul: iti face un tur de apartament si alunga relele din casa ta. E drept, te scapa si de "ochiul dracului"- 20 lei, 5 minute si ceva acolo pentru ajutorul lui.

Mai afli ca exista si din afisele periodice de pe usa blocului - trebuie inaltata o turla, achizitionat un clopot electronic. Ca urmare, invitam enoriasii sa doneze bani pentru a-si dovedi credinta.

Si tot mai multi preoti sunt din ce in ce mai aproape de oameni, in mijlocul lor: imediat dupa slujba, dau sutana pe costum si diplomat si se implica in actiuni comerciale, fac politica, trafic de influenta in numele lui Dumnezeu.

Nu putem ignora insa si exceptiile. Imi aduc aminte de o biserica de cartier unde lumea umplea curtea si stateau si pe strada ca sa asculte slujba parintelui. Preotul, o adevarata raritate printre reprezentantii bisericii, statea de vorba cu oamenii, le cunostea familia, problemele si bucuriile.

Saptamanal, aduna lucruri de pe la toti enoriasii si le impartea celor saraci. Avea o lista cu cazurile de persoane bolnave din parohie care aveau nevoie de bani pentru interventii medicale. Mergea din casa in casa pentru a strange acesti bani si dupa aceea vorbea la slujba despre cum s-au rezolvat cu bani problemele oamenilor.

Incepusem sa ne salutam pe strada pentru ca auzisem unii de altii si ne vazusem la biserica. La slujba vorbea despre problemele de zi cu zi si cum ar trebui sa trecem peste ele astfel incat sa nu ne facem rau nici noua, nici celorlalti. Si, chiar daca poate n-o sa va vina sa credeti, este o biserica intr-un cartier din Bucuresti.

Pentru acel preot, pentru enoriasii acelei exceptii, gestul Patriarhului Daniel nu poate fi decat o rusine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gigi Becali a luat o decizie în cazul unuia dintre cei mai apreciați jucători
Gigi Becali a luat o decizie în cazul unuia dintre cei mai apreciați jucători
Risto Radunovic este unul dintre jucătorii de bază ai FCSB, având cotă de piață evaluată la 1,4 milioane de euro. Muntenegreanul are contribuții importantă acesta fiind un jucător...
Pleacă vedeta FCSB după câștigarea titlului? Gigi Becali a dat verdictul
Pleacă vedeta FCSB după câștigarea titlului? Gigi Becali a dat verdictul
FCSB poate fi campioană la finalul acestui sezon având un avans considerabil față de rivale, din play-off mai fiind de disputat încă cinci etape. FCSB are 11 puncte avans față de locul 2....
#Patriarhul Daniel, #bani primiti, #Gigi Becali, #inscaunare , #stiri Gigi Becali
Comentarii