Ce cred bogatii Romaniei despre masurile impuse de FMI?

Marti, 04 Mai 2010, ora 23:34
3391 citiri
Ce cred bogatii Romaniei despre masurile impuse de FMI?

Dinu Patriciu, Ioan Niculae si Gigi Becali - toti trei oameni de afaceri, toti trei ar fi afectati de masurile ce se zvoneste ca vor fi aplicate la comanda FMI - cota unica de 20% si TVA de 22-25%.

Daca Patriciu spune ca acordul cu FMI nici nu ar fi trebuit sa existe si ca orice masura impusa de Fond est echivalenta dezastrului, Becali face un apel catre fratii sai in ale bogatiei sa ajute tara romaneasca sa iasa din criza, lucru ce in opinia lui Niculae este o prostie.

De ce vrea FMI taxe mai mari - pentru ca nu mai are incredere in Guvernul Boc

Patriciu: Masurile de pat al lui Procust impuse de FMI oriunde in lume au fost negative

Omul de afaceri Dinu Patriciu sustine ca masurile impuse de FMI vor adanci criza, asa cum au facut-o peste tot in lume. Printre principalele efecte negative in viziunea lui Patriciu se vor numara cresterea evaziunii fiscale, a muncii la negru si micsorarea drastica a consumului.

"Dupa cum bine stiti, am fost de la inceput impotriva oricarui amestec al FMI-ului in politicile economice ale tarii si sunt convins si acum ca a fost o greseala sa luam acest imprumut. Acum ne aflam in pragul celei de-a doua faze a crizei pentru ca efectul imediat va fi micsorarea consumului, deci o presiune si mai mare asupra firmelor.

Patriciu: Statul roman e prost, imprumutul de la FMI - cea mai mare greseala

Apoi, vor fi venituri in realitate mai mici la buget pentru ca va duce la cresterea evaziunii fiscale si evident la munca la negru. Nu vor face aceste masuri decat sa adanceasca criza si intotdeauna cand s-au aplicat aceste masuri de pat al lui Procust impuse de FMI oriunde in lume au fost negative", a spus Patriciu, la Realitatea Tv.

Becali: Noi, bogatii Romaniei, trebuie sa facem mai mult pentru tara

George Becali are o alta filosofie fiscala. Latifundiarul sustine ca bogatii Romaniei ar trebui sa puna umar de la umar sa scoata tara din criza.

"Am spus inca de cand am completat chestionarul cand am candidat la prezidentiale ca un 2% la TVA nu ar fi niciun fel de problema pentru romani. Cate putin de la toti si mai mult de la cei bogati, adica impozit progresiv. Milioanele pe care le avem nu le avem ca am muncit asa de mult, le-am mai primit si mostenire de la bunicii nostri. Este momentul ca noi, bogatii Romaniei, sa facem mai mult pentru a scoate tara din criza.

Surse din Ministerul Finantelor: TVA de 22%, de la 1 iulie sau 1 ianuarie

Cei ce nu au nu au de ce sa li se mareasca impozitul pe averi, cei ce au au de ce sa plateasca si au de unde sa plateasca si parerea mea este ca e o obligatie morala ca noi, cei bogati, sa fim implicati in ajutorul tarii. Dublu, triplu, orice masura care e in folos tarii romanesti. Noi am facut niste mai multe milioane de euro si nu am dat cu sapa", a spus si Becali.

Ioan Niculae: Clientela politica trebuie sacrificata imediat

Omul de afaceri Ioan Niculae nu este, insa, de acord cu Becali, el sustinand ca este o prostie sa creada cineva ca bogatii ar putea scoate tara din criza. Cat despre propunerea lui Berceanu de a mari impozitul pe lux ca sa "geama aia cu Q7", Niculae spune ca va fi o masura inutila.

"Asta (ce sustine Becali, n.red.) nu scoate tara din criza. E o mare prostie sa creada cineva chestia asta, asa ca tara poate fi scoasa din criza doar daca privim spre industrie. Poate sa bage Berceanu taxa pe Q7 ca nu o sa geama asa tare posesorii. Cine a avut bani de Q7 are si bani si sa plateasca TVA dublu. Astia sunt foarte putini. Astea sunt niste gemete absolut subtiri de tot, nici nu sunt de luat in seama pentru economia romaneasca", a spus Niculae.

Ce inseamna cota unica de 20% si TVA de 22-25%?

Cat despre o posibila solutie, acesta spune ca trebuie redus de urgenta numarul bugetarilor, incepand cu clientela politica.

"Am o mare dilema in misiunea FMI in politicile fiscale ale tarii noastre. Aplicarea masurilor ar duce la dezvoltarea industriei subterane si numai de asta nu avem noi nevoie acum, in conditii de criza. Iar impozitul pe profit ar duce la scaderea salariilor, ceea ce iar ar fi foarte rau. Realmente nici nu mai stiu ce sa mai zic.

Singura solutie ar fi reducerea cheltuielilor bugetare si micsorarea numarului de institutii carora realmente nu le vad niciun rost. Nici guvernantii nu cred ca le vad un rost. Clientela politica trebuie sacrificata imediat. Altfel, vom ajunge o societate de consum la cheremul Uniunii Europene", a mai spus Niculae.

Surse guvernamentale au declarat marti, pentru NewsIn, ca Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Guvernul din zilele acestea si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%.

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu a refuzat sa confirme aceasta informatie, insa nici nu a negat posibilitatea unei majorari a taxelor.

Surse: FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. in urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Dinu Patriciu FMI, #Ioan Niculae FMI, #George Becali FMI, #majorare impozit TVA FMI , #stiri Gigi Becali