Romanii, inchinatori la "sfintii" din politica. Cine sunt primarii si deputatii care si-au pictat chipurile pe zidurile bisericilor

Sambata, 28 Noiembrie 2020, ora 14:01
5947 citiri
Romanii, inchinatori la "sfintii" din politica. Cine sunt primarii si deputatii care si-au pictat chipurile pe zidurile bisericilor
Gigi Becali si familia sa, FOTO: Gandul.info

Politicieni si oameni de afaceri apar, ca rasplata pentru sumele donate, pe peretii lacaselor de cult din Romania.

Gigi Becali

Gigi Becali a fost pictat, alaturi de membrii familiei sale, in biserica din comuna vranceana Vulturu, pe locul rezervat ctitorilor.

"M-a pictat si ala, la Maglavit, ca am tot facut biserici. Biserica de la Maglavit m-a costat doua milioane de euro si, dupa ce m-a pictat, omul a mai vrut inca 5.000 de euro. Si eu nu i-am mai dat. Asa ca a stropit-o cu vopsea", a spus Becali la vremea respectiva.

Acelasi lucru s-a intamplat si in comuna Vadu Rosca, judetul Vrancea, unde Becali a ridicat 188 de case si o biserica. Biserica ridicata de latifundiar contine un mural cu familia lui Gigi Becali: sotia, sora, cele trei fiice si mama lui Becali.

"Va spun ca e normal, ctitorii sa fie pictati in biserica. De exemplu, domnul Becali, care a construit o biserica pentru comunitate, la Vadu Rosca - satul inundat. Ca va place sau nu, ca-mi place mie sau nu, el are acest drept: daca este ctitor, daca a platit lucrarea de la temelie la finalizare, sa fie pictat", explica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Constantin Constantinescu

Constantin Constantinescu este un politician din PSD care a condus timp de trei mandate orasul Barlad. Personaj controversat in Vaslui, condamnat cu suspendare pentru conflict de interese acum trei ani, acesta spune ca a ctitorit o biserica in curtea Spitalului Barlad, in amintirea sotiei sale, care fusese medic in spitalul respectiv. Cei 90.000 de lei alocati constructiei au fost dati din taxele si impozitele cetatenilor sau din diverse sponsorizari, oricum nu din buzunarul propriu, informeaza Digi24.

Primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, a fost pictat la scara naturala, alaturi de Iisus si sfinti, pe unul din peretii bisericii din curtea Spitalului Barlad, edilul sustinand ca este "obligatoriu", in calitate de ctitor al lacasului de cult, sa apara in "tabloul votiv", relateaza Mediafax.

Biserica cu hramurile "Invierea Domnului" si "Sf. Mare Mucenita Ecaterina", din curtea Spitalului de Urgenta Barlad, il are pictat pe unul din peretii interiori ai lacasului de cult pe primarul municipiului, Constantin Constantinescu.

Pictat in costum, la scara naturala, Constantinescu apare in calitate de "ctitor" pe peretele din dreapta a pronaosului bisericii, tinand in mana, in mod simbolic, o biserica impreuna cu Sfanta Ecaterina.

Langa cei doi, deasupra usii de la pronaos, este pictat mantuitorul Iisus, iar in stanga episcopul Husilor, preasfintitul Corneliu, precum si Constantin Brancoveanu, cu fiii sai.

"Sunt pictat in tabloul votiv, unde trebuie sa fie imortalizat in mod obligatoriu, potrivit traditiei bisericii ortodoxe, ctitorul care preda ierarhului, in cazul de fata episcopul Corneliu, biserica in miniatura. Eu sunt ctitorul acestei biserici pentru ca am contribuit la construirea ei timp de 12 ani. Daca nu aveam necazul cu sotia (n.r.-decedata), in memoria careia s-a construit aceasta biserica, imi faceam firma mai puternica", a declarat primarul municipiul Barlad, Constantin Constantinescu.

Petre Parvu

Primarul din Zimnicea, Petre Parvu, apare pictat pe peretii unei biserici din oras, alaturi de preotul paroh si cot la cot cu arhangheli si apostoli.

Teleorman 24 scrie ca biserica "Sfantul Filip" a fost inceputa inca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, dar urmeaza sa fie inaugurata in curand, adica in mandatul primarului pesedist.

In 2013 a declarat ca i-a cerut preotului sa-l stearga de pe pereti si sa puna un sfant in loc, iar in 2014, contactat telefonic de Adevarul, a sustinut ca n-a mai fost deloc pe la biserica si nu stie nimic despre pictura sa.

Din cauza scandalului declansat, imaginea edilului a fost inlocuita de preot cu un poster imprimat cu portretul mamei unui patron din localitate.

"Ne inchinam si la mama patronului, ca sa mai tina magazinele deschise, sa avem de unde cumpara", a explicat un enorias care-i treaba.

Posterul cu mama patronului Paul Albu este prea scurt, asa ca femeie a ramas "incaltata" cu pantofii fostului primar.

Posterul lipit in biserica

Adrian Videanu

In urma cu aproape un deceniu, pe peretii bisericii "Sf. Trei Ierarhi" din Videle, tot in judetul Teleorman, a fost pictat chipul pedelistului Adriean Videanu, ctitorul lacasului.

Aparitia politicianului printre sfinti a creat ceva rumoare la vremea respectiva si, pana la urma, sfantul pedelist a fost sters de pe peretii lacasului.

Atunci cand Dumitru Videanu, tatal fostului primar al Bucurestiului, a murit, in 2010, slujba de inmormantare a avut loc la biserica ctitorita de Videanu si de sotia sa, Mioara Videanu.

Laurentiu Nistor

Laurentiu Nistor este un PSD-ist din Hunedoara care a fost primar de comuna 18 ani, deputat timp de opt si presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara pret de sase luni.

Enoriasii bisericii din comuna Soimus se vad nevoiti sa de inchine icoanei fostului primar Laurentiu Nistor, plasata intre un inaltpreasfintit si un sfant cuvios.

Laurentiu Nistor a fost rasplatit pentru contributia financiara la renovarea bisericii din Bejan cu un loc intre sfinti.

Laurentiu Nistor a declarat pentru Adevarul de Seara ca initiativa prin care el a fost pictat pe peretii bisericii a apartinut cetatenilor din comuna Soimus si a consiliului parohial al bisericii.

"Pictura care ma infatiseaza a fost un gest de multumire din partea localnicilor, pentru implicarea mea in renovarea bisericii, gest pe care eu nu li l-am cerut si chiar nu am dorit ca imaginea mea sa fie pictata in biserica. A fost decizia lor", a declarat Nistor. El a mai adaugat ca, la sfintirea bisericii ortodoxe din Bejan, in 2008, tot satul a fost invitat la o masa festiva, costurile acesteia fiind achitate de familia deputatului.

Dan Ilie Morega

La Pades, in judetul Gorj, cel care binecuvanteaza enoriasii veniti sa asiste la slujbe este Dan Ilie Morega, fost prefect, fost membru PDSR, PC, APR, PRM, UNPR si PNL, condamnat in 2011 la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie.

"Este chipul meu in mana cu o carte, pentru ca in 2003 eu eram decanul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii de Stat Constantin Brancusi. Si cartea se cheama - Coruptie, saracie si politie politica", a declarat ctitorul Dan Ilie Morega pentru Digi24.

Pentru ca pozitia mainii politicianului sugereaza ca binecuvanteaza credinciosii, Mitropolia Olteniei a cerut refacerea picturii, dar acest lucru nu s-a intamplat pana in ziua de azi.

Mihai Alexa

Chipul fostului primar al orasului Podu Iloaiei din judetul Iasi, alaturi de cele ale fiilor si sotiei sale, au fost pictate in biserica de la Cimitirul Eroilor din localitate, langa Sfantul Cassian, scrie Jurnalul.ro. Potrivit publicatiei, Mihai Alexa, fost primar PDL, a investit 500 de milioane de lei vechi in refacerea bisericii, inainte de a fi ales primar, si a fost astfel recompensat de preot si primarie.

"Noi pictura am terminat-o in 2000, iar el a fost primar in 2000, dupa ce s-a terminat lucrarea, bineinteles, s-a prezentat in fata credinciosilor cu o fapta destul de frumoasa", a povestit preotul Vasile Sarbu.

Vasile Bleotu

Vasile Bleotu, fost deputat de Valcea, apare pe peretii bisericii Sfantul Gheorghe Izvoranul din orasul Dragasani. Cu tot cu insigna de deputat in piept, potrivit presei locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei lucrări ale pictorului român Adrian Ghenie, vândute la licitație pentru o sumă considerabilă
Trei lucrări ale pictorului român Adrian Ghenie, vândute la licitație pentru o sumă considerabilă
Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două ce datează de la începutul carierei sale artistice, au fost adjudecate, joi seara, la suma totală de 107.750 de euro la licitaţia de...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#biserici, #politicieni, #ziduri, #picturi , #stiri Gigi Becali
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Vrednic estem !