Gigi Becali sare in apararea condamnatilor in "Dosarul Transferurilor"

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:09
3665 citiri
Gigi Becali sare in apararea condamnatilor in "Dosarul Transferurilor"

Gigi Becali a declarat ca nu este nimic ilegal in dosarul privind transferurile de fotbalisti si ca este inadmisibil sa primeasca pedepse de sapte-opt ani de inchisoare "oameni cu familii", printre care si finul sau, Cristi Borcea, "care au vandut niste fotbalisti si au adus bani in tara".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au stabilit ca 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005, nu au fost inregistrate corect, respectiv au fost declarate in Romania sume mai mici decat cele consemnate de cluburile in strainatate la achizitionarea jucatorilor, astfel nefiind platite impozitele si taxele legale.

Curtea de Apel Bucuresti i-a gasit vinovati pe cei opt oameni de fotbal deferiti justitiei pentru respectivele transferuri, judecatorii dispunand, totodata, confiscarea de la acuzati a peste 9,2 milioane de dolari si aproape 800.000 de euro, bani ce ar fi fost eludati.

"Hai sa va spun un lucru. In primul rand, acolo nu-i nimic ilegal. Tot ce s-a facut acolo, in dosarul transferurilor, totul a fost legal, nimic in afara legii. (...) Sa zicem, in zece ani, prejudiciul e zece milioane de dolari. Nu este adevarat. Chiar daca ar fi fost ceva, s-au vandut niste fotbalisti, s-au adus bani in tara, nu s-a furat nimic din averea nationala. Cum sa dai sapte ani, opt ani la oameni cu copii, cu familii, sa distrugi mame, bunici, copii care plang la ora asta? Este ceva inadmisibil", a declarat Gigi Becali reporterilor, la iesirea de la DNA, fiind intrebat despre decizia judecatoreasca din dosarul Transferurilor.

George Becali a mai spus ca, dupa aflarea vestii condamnarii finului sau, Cristian Borcea, toti membrii familiei acestuia au fost cuprinsi de tristete.

"Pai, uite la finu', la Borcea. Pai cand s-au dat jucatorii nu avea. Acuma are patru copii. Am vorbit cu el, maica-sa plange, nevasta-sa plange, nevasta-sa aialalta plange, copiii plang, matusa-mea plange. Cum sa distrugi familii in halul asta. Ba (instanta-n.r.), da cu suspendare doi ani, trei ani", le-a explicat reporterilor Becali.

"Ba, judecatoarea asta, Costiniu (Viorica Costiniu n.r.), de la CAB, eu am admirat-o si respectat-o tot timpul. Ba, tot respectul pentru doamna Costiniu. A spus ea odata la TV: 'Am judecat ca sa stau linistita cu capul pe perna'. Ei, acum vreau sa o intreb eu: Oare doarme cu capul pe perna linistita? Oare nu are cosmaruri doamna Costiniu cand da opt ani, sapte ani, cinci ani de puscarie ca s-a vandut sapte fotbalisti? Mare lucru! S-a jefuit tara asta de miliarde, i-a gasit corupti pe cine? Pe George Copos, pe fratii Becali, si pe Memeu (Mihai Stoica n.r.). Memeul ca a vandut un fotbalist pe 700.000 cand el niciodata nu putea lua banii aia pe el, deci este strigator la cer! Cum sa dai sapte-opt ani de parca dai sapte-opt zile. Tu stii ce inseamna anii aia?", a continuat Becali.

Finantatorul Stelei a mai spus ca in opinia sa judecatoarea Viorica Costiniu - unul din cei trei membri ai completului de judecata, care a admis apelul acuzarii in dosarul transferurilor de jucatori - ar fi avut interesul 'de a face pe plac' procurorilor DNA pentru ca acestia sa nu ceara condamnarea sotului ei (fostul judecator Florin Costiniu, sef al Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecat pentru coruptie in dosarul senatorului Catalin Voicu care in prezent se afla in faza recursului la completul de cinci judecatori ai instantei suprem-n.r.).

Curtea de Apel Bucuresti a decis, luni, condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru George Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

La randul sau, fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Gigi Becali Dosar Transferuri, #Becali condamnati Dosar Transferuri , #stiri Gigi Becali