CCR nu i-a scapat pe Becali si Remes de judecata

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:19
880 citiri
CCR nu i-a scapat pe Becali si Remes de judecata

Curtea Constitutionala a respins joi exceptiile in cazul "Valiza", ridicate de avocatii lui Gigi Becali si Victor Piturca. Tot joi Curtea a respins si exceptia ridicata in dosarul in care fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, sunt acuzati de fapte de coruptie.

Dosarul "Valiza", in care George Becali este judecat pentru dare de mita, a fost suspendat pe 18 martie, dupa ce avocatii au invocat doua exceptii de neconstitutionalitate.

Avocatii lui Victor Piturca si George Becali au invocat in fata instantei doua exceptii, una referindu-se la competenta Curtii de Apel Cluj de a judeca, in calitate de prima instanta sesizata, cauze care au ca inculpati avocati, iar a doua s-a referit la faptul ca infractiunea de "fals" nu este incriminata in legea in baza careia a fost intocmit rechizitoriu, adica Legea 78/2000.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in data de 18 decembrie 2008, pe Gigi Becali, finantatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Admnistratie al FC Steaua, si pe Victor Piturca, antrenorul echipei nationale de fotbal, in dosarul "Valiza".

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in data de 11 mai 2006, Gigi Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C."Steaua Bucuresti" S.A., a promis fiecarui jucator de fotbal al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 - 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind "Statutul si transferul jucatorilor de fotbal" constand in apararea corecta a sanselor de joc si obtinerea unui rezultat favorabil, in meciul cu echipa F.C. "Rapid Bucuresti", programat la 12 mai 2006, in cadrul etapei a 27-a din Campionatului National de Fotbal - Divizia A.

Exceptia in cazul "Caltabosul" a fost respinsa

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins joi, o exceptie invocata in dosarul in care fostii ministri ai agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, sunt acuzati de fapte de coruptie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, pe 10 februarie 2009, cererea avocatului fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, de sesizare a Curtii Constitutionale (CCR), in care sustinea ca un articol din Codul de procedura penala, privind efectuarea interceptarilor si inregistraruilor, incalca legea fundamentala. Prin urmare, judecarea procesului a fost suspendata pana cand CCR solutiona exceptia.

Avocatul fostului ministru al Agriculturii a invocat faptul ca prevederile articolului 91, indice 1 din Codul de Procedura Penala, privind conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor, ar incalca accesul liber la justitie, secretul corespondentei, drepturi si libertati prevazute de constitutie, dar si prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, pe 9 iunie, pe fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, pentru trafic de influenta, respectiv pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Totodata, procurorii l-au trimis in instanta si pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in zilele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, functie detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, ministrului Agriculturii Remes, si un autoturism de lux marca "Audi Q7" in valoare de 65.000 Euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la ITRSV Ramnicu Valcea.

Procurorii spun ca Muresan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#exceptii respinse Valiza, #cazul Caltabosul Remes, #Decebal Traian Remes , #Victor Becali