Presa de azi: Patimile lui Becali au luat sfarsit in Vinerea Mare

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 08:22
2051 citiri
Presa de azi: Patimile lui Becali au luat sfarsit in Vinerea Mare

Victorie pentru Gigi Becali in Vinerea Mare! Finantatorul Stelei a parasit vineri-seara, la ora 19.55, arestul Politiei Capitalei, dupa ce magistratii au decis eliberarea sa sub control judiciar.

Imediat ce a parasit arestul, Gigi Becali a declarat: "Dimineata a venit duhovnicul si m-am impartasit. La un moment dat mi-am pierdut speranta, dar mi-au venit in minte cuvintele Domnului Iisus Hristos: 'De ce te indoiesti de mine, necredinciosule?'. Poate a fost si un lucru bun. Dumnezeu mi-a dat o palma, dar am avut parte de cea mai curata impartasanie", scrie Adevarul in editia de sambata.

Gigi Becali a fost pus in libertate provizoriu, sub control judiciar. Concret, judecatorii au fixat pentru Becali o serie de obligatii si interdictii. Este vorba, in principal, de interdictia de a nu parasi judetul Ilfov si Bucurestiul fara incuviintarea instantei. De asemenea, patronul echipei Steaua nu are voie sa ia legatura intr-un fel sau altul cu celelalte parti din dosar. Becali nu are voie sa isi schimbe domiciliul fara incuviintarea instantei.

In momentul in care a cerut revocarea mandatului de arestare, Gigi Becali s-a comparat cu Iisus. "Sa ma ierte Dumnezeu ca ma compar public cu Iisus pe cruce, eu la puscarie si hotii liberi. Nu fac niciun pacat sa spun acum ca se aseamana acest caz - pastrand proportiile - cu povestea lui Pilat cand a intrebat multimea pe cine sa puna pe cruce, pe talharul Barabas sau pe Iisus Hristos. Hotii sunt liberi, Becali, pe cruce. Il rog pe Dumnezeu sa ii ierte pe judecatori si pe procurori daca au judecat crezand in sinea lor ca sunt vinovat".

Talharul Barabas a fost eliberat in Vinerea Mare. Intrebat de Pilat din Pont pe cine sa elibereze - pe Iisus sau pe Barabas - poporul iudeu l-a ales pe talhar, astfel ca Iisus a fost rastignit pe cruce.

Cotidianul comenteaza ca, la nici doua ore dupa ce a fost eliberat din arestul Directiei de Cercetari Penale, patronul Stelei a dat primul sau interviu: in fata casei sale din Pipera, cand a spus ca nu mai este Razboinicul Luminii.

Becali a declarat ca isi iarta toti dusmanii, ca va merge inainte cu europarlamentarele, dar ca politica nu il mai intereseaza, si-a cerut scuze fata de procurori si judecatori si a tinut sa multumeasca presei pentru sustinere.

"Cel mai important este nu neaparat conditiile, as putea sa traiesc in conditii de zece ori mai proaste. Eu sunt bine, nu am nicio problema. Trebuia mai intai sa multumesc lui Dumnezeu", a declarat vineri seara, Gigi Becali.

Inconjurat de cateva sute de sustinatori si jurnalisti, latifundiarul a anuntat ca nu va mai jigni pe nimeni si ca a presimtit in ultima clipa ca va fi eliberat inainte de Paste.

"Azi-dimineata, mi-a venit duhovnicul, m-am impartasit, m-am spovedit. Le-am spus la baieti, ies astazi. A fost o mare experienta, un lucru foarte bun, doua saptamani de curatenie. Am facut multe greseli, dar cel mai important lucru pe care nu am sa-l mai fac au fost jignirile.

Veti vedea un alt Becali. Un Becali evlavios, nu am sa mai jignesc, nu am sa mai judec, nu am sa mai injur. Le cer scuze procurorilor, si-au facut si ei ambitiile, dar eu vreau sa spun ca am uitat totul, nu ma mai intereseaza CEDO, CSM, singurul lucru care conteaza e libertatea".

Fostul lider al PNG-CD, intrat pe listele PRM pentru europarlamentare, a anuntat ca nu va renunta la batalia electorala, dar a afirmat ca politica e pentru el un capitol inchis.

"Am intrat intr-o lupta politica, dar nu pot sa abandonez, dar in ceea ce priveste pentru mine politica, uitati-o! Laurii cu care ma vor incununa acestor alegeri vor fi doar aceia.. Imi voi duce la capat mandatul si gata! Tatal meu pe patul de moare mi-a spus: "Sa nu faci politica niciodata!".

Nu l-am ascultat si am ajuns aici", a spus Becali. "Puteti pune cele mai capcane intrebari, nu ma veti atrage in nicio capcana. Nu mai sunt Razboinicul Luminiii, eu sunt razboinicul familiei mele. Nu vreau sa imi mai asum riscul sa stau departe de familie", a adaugat acesta.

Despre cele doua saptamani de arest a spus ca au fost un chin. "In momentul in care esti acolo, demnitatea nu poate fi caracterizata decat prin intermediul comportamentului omului. M-as face de ras sa plang acolo.

Pericolul social inseamna pericol pentru ordinea publica. Avocatii au spus pericol pentru ordinea publica e daca Becali nu iese afara. Nu doresc la dusmanii mei, o zi acolo. O zi acolo, e o zi de chin. Dar eu eram pregatit sa stau. Mi-am luat suba cu mine si mi-am zis, dorm pe jos".

Din Gandulaflam ca zeci de persoane s-au adunat, in jurul orei 19:00, in fata palatului lui Gigi Becali. Portile de la intrarea in curtea palatului erau aproape blocate de alte cateva zeci de jurnalisti. Pe un tronson de aproape un kilometru, agentii Politiei Rutiere incercau sa asigure fluenta circulatiei.

La barul din apropierea casei lui Becali, prietenii si o parte din rudele latifundiarului sarbatoreau deja victoria eliberarii la un pahar de sprit. "Bine, domnule, ca i-au dat drumul, ca n-a facut niciun rau. Ce-a facut? A ridicat biserici, case pentru sinistrati, n-a omorat pe nimeni!", spunea unul dintre curiosii adunati in fata palatului. Unii soferi ii scandau numele lui Becali si claxonau puternic, atunci cand ajungeau in dreptul palatului.

In jurul orei 20:00, atunci cand s-a aflat ca Becali a iesit efectiv din arest, numarul celor veniti sa-l intampine pe latifundiar incepuse sa creasca. Cei care pareau sa astepte cel mai mult intoarcerea acasa a lui Becali erau agentii de circulatie, care abia asteptau sa se termine circul, sa se poata duce acasa.

In drumul spre casa Gigi Becali s-a oprit la biserica din Pipera. Aici, cu lacrimi in ochi, s-a inchinat la icoane si a fost imbratisat de oamenii veniti la slujba. Dupa doar cateva minute, Becali a plecat sa-si intalneasca familia.

Intalnirea a durat doar cateva minute, dupa care Becali a iesit din nou pentru a discuta cu presa. El a spus ca daca unui cunoscut i s-a intamplat ceea ce i s-a intamplat lui, l-ar sfatuit sa se adreseze politiei. Becali a mai povestit si cum mama sa l-a rugat sa accepte oferta facuta de Corneliu Vadim Tudor, de a candida pe listele PRM la europarlamentare.

Gheorghita Mateut, avocatul lui Gigi Becali, a declarat, vineri, ca urmarirea penala este aproape de sfarsit. "Solutia instantei este corecta. Raman la parerea ca masura arestarii a fost luata cu incalcarea dispozitiilor legale si masura revocarii arestarii era cea legala.

Umarirea penala isi va urma cursul firesc cu singura deosebire ca Gigi Becali fiind liber putem sa ne pregatim mai bine apararea. A fost pusa in miscare actiunea penala, ceea ce inseamna ca urmarirea penala este aproape de sfarsit", a declarat profesorul Gheorghita Mateut.

De data aceasta citat de Jurnalul National, Mateut explica ce anume prevede eliberarea lui Becali: "va avea obligatia de a nu parasi teritoriul, inca nu stiu limita, va trebui sa se prezinte la fiecare citatie, va avea obligatia de a se prezenta la fiecare solicitare a politistilor sub controlul carora se afla, nu va putea purta nici un fel de arma, nu va avea voie sa participe la diverse manifestari sau sa intre in contact cu vreuna dintre persoanele vatamate, implicate in proces".

"Este o veste foarte buna. A fost o explozie de bucurie in vestiar. Moralul este foarte bun la echipa, mai ales ca azi am obtinu teri puncte importante", a povestit Argaseala.

"Am muncit pentru aceasta victorie si o dedicam patronului nostru pentru ca am auzit ca va fi eliberat. Nu aveam convingerea ca asa se va intampla, dar speram. A fost eliberat un om, un cetatean al Romaniei ca noi toti. E normal ca lucrurile se vor schimba in bine, dar si pana acum am incercat sa tinem vestiarul aproape si cat de cat am reusit", a spus, la randul lui, Ghionea.

Eliberarea lui Becali ar aduce atingeri valorilor sociale, motiveaza instanta, scrie Gardianul: in motivarea deciziei prin care Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea de eliberare sub control judiciar, magistratii au apreciat ca admiterea cererii nu este oportuna, deoarece ar aduce atingere valorilor sociale.

"Prin punerea in libertate a lui Becali s-ar aduce atingere valorilor sociale si regulilor de drept instituite intr-un stat democratic, generand in randul opiniei publice ideea ca cetatenii ar putea actiona ca justitiari, putandu-se substitui organelor judiciare", au fost de parere magistratii Judecatoriei Sectorului 1.

"La solutionarea prezentei cereri, instanta are in vedere si persoana inculpatului care,in considerarea posturilor in care s-a aflat (candidat la Presedintia Romaniei, presedinte de partid,participant la evenimente organizate de diferite institutii, s.a.m.d.) ar fi trebuit sa nu permita angrenarea sa in astfel de fapte situate in sfera ilicitului penal (...)", au motivat magistratii. In ultimul sau cuvant omul de afaceri a declarat ca nu va iesi din casa decat pentru Inviere.

Evenimentul zilei critica eliberarea lui Gigi Becali si spune ca nu se poate vorbi de Vinerea Mare in care patimile au luat sfarsit, ci de vinerea mica a justitiei romane.

Gigi Becali a fost pus in libertate sub control judiciar. Au mai trebuit doua infatisari in fata instantei, alaturi de cele trei anterioare, pentru ca Becali sa-si petreaca Pastele "in raza curtii sale". Vineri, latifundiarului i-a reusit. In fata unei noi portii de "cainta", un complet de trei magistrati a decis eliberarea lui Becali sub control judiciar.

Expresii precum "le-a supus unor suferinte fizice si psihice", "au actionat la ordinul lui Becali intr-o maniera care sfideaza ordinea de drept", folosite pana ieri ca sa demonstreze pericolul social pe care l-ar reprezenta latifundiarul, au disparut fara urma in decizia judecatorilor.

Gigi Becali a fost pus in libertate sub control judiciar, printr-o decizie care infirma patru hotarari anterioare. Intregul mod in care a decurs judecata acestuia, in ultimele zile, pare desprins dintr-o alta tara, sau, cel putin, dintr-un alt sistem judiciar, oricum, nu din lumea asta, nu din realitatea asta. Seria interminabila de cereri depuse de avocatii lui Becali, imediat dupa momentul in care acestuia i-a fost refuzata revocarea mandatului de arest preventiv, a fost judecata, "ca la carte", in sistemul "una pe zi".

Mai mult, dupa ce, joi, prima cerere de eliberare sub control judiciar era respinsa, magistratul ce tocmai judecase cauza a terminat, in premiera, si intr-un timp demn de un record absolut motivarea deciziei, taman la timp pentru ca, in Vinerea Mare, latifundiarul sa mai poata face o incercare.

La iesirea din arest, Becali a multumit presei pentru sprijinul acordat, el afirmand ca nu poate da prea multe declaratii, pentru ca s-a impartasit, scrie Romania libera.

"Vreau sa multumesc trusturilor de presa si nu doresc nici celui mai aprig dusman al meu sa ajunga aici. Vreau sa-i multumesc trustului lui Vantu si trustului lui Voiculescu, care mi-au luat apararea cat am stat in puscarie. Chiar in ghearele mortii de voi fi, daca Domnul va fi cu

mine, de cine ma voi teme!? De multe ori mi-am pierdut speranta, dar m-au intarit cuvintele Domnului", au fost primele declaratii ale lui Becali dupa ce a fost eliberat.

Becali a fost eliberat sub control judiciar. Instanta Tribunalului Bucuresti a admis, vineri, recursul fata de decizia Judecatoriei Sectorului 1 de respingere a cererii. Becali le-a spus judecatorilor, la inceputul procesului de la Tribunalul Bucuresti, ca vrea sa fie eliberat neaparat, pentru a-si petrece Pastele cu familia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Becali liber arest, #Becali eliberat, #control judiciar, #patimi Vinerea Mare , #Victor Becali