UPDATE: Becali la DNA: Sunt cercetat intr-un dosar nou

Luni, 24 Septembrie 2007, ora 17:51
3944 citiri
UPDATE: Becali la DNA: Sunt cercetat intr-un dosar nou

Presedintele PNG-CD, Gigi Becali, a revenit, luni dupa-amiaza, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), declarand jurnalistilor prezenti ca este invitat pentru cercetari in legatura cu un alt dosar decat cel legat de Victor Babiuc, contrazicandu-si astfel avocatul.

La cea de a doua sosire la DNA, Becali a intarit afirmatia pe care a facut-o luni dimineata, sustinand ca este vorba de un alt dosar, si nu de cel in care este cercetat alaturi de fostul ministru al Apararii Victor Babiuc.

Intrebat de ce avocatul Catalin Dancu a sustinut ca este unul si acelasi dosar, Becali a raspuns: "Nu stie el". "Am venit sa ma distrez. O sa ma duc sa vad despre ce este vorba si cand ies va spun si voua si ne distram impreuna", a spus Becali, dupa ce a asteptat timp de cateva minute, dupa ora 16,00, pentru a fi invitat in biroul procurorului DNA.

Dupa ce si-a petrecut jumatate de ora cu procurorii DNA, Becali a declarat, la iesire, ca procurorii i-au adus la cunostinta faptul ca este cercetat intr-un nou dosar legat de promisiunile pe care le-a facut jucatorilor echipei Gloria Bistrita daca reusesc un rezultat favorabil impotriva Rapidului.

La iesirea din sediul DNA, in jurul orei 16:30, dupa a doua vizita facuta procurorilor, Gigi Becali a declarat ca anchetatorii l-au informat ca este cercetat intr-un dosar in care sunt investigate imprejurarile in care le-ar fi promis bani jucatorilor echipei Gloria Bistrita, daca reusesc un rezultat favorabil impotriva echipei Rapid. Becali a mai spus ca procurorii i-ar fi adus la cunostinta si faptul ca in acea perioada i-ar fi fost ascultate telefoanele.

"E un dosar de coruptie in fotbal, cu jucatori de la Gloria Bistrita. Am fost intrebat ce le-am promis jucatorilor de la Gloria Bustrita si daca le-am dat bani. Conform procedurilor, mi s-a adus la cunostinta ca mi-au fost ascultate telefoanele in legatura cu coruptia jucatorilor de la Gloria Bistrita si o sa vin iar sa dau declaratii", a declarat Gigi Becali.

Mai mult, Gigi Becali nu-si poate explica motivele pentru care procurorii i-au ascultat telefonul, intrucat in perioada la care s-a facut referire Gloria Bistrita a pierdut in fata Rapidului, scor 1-0. Meciul a facut parte din etapa a 27-a a Ligii I, din sezonul 2005/2006.

La acel moment, Steaua si Rapid se luptau pentru titlul de campioana, iar Gloria Bistrita urma sa joace un meci foarte important in Giulesti. Becali s-a dus la hotelul unde erau cazati bistritenii si le-ar fi propus acestora o prima de 10.000 de euro pentru fiecare fotbalist, in cazul unei victorii, si 5.000 de euro daca partida se termina la egalitate.

Gigi Becali a fost chemat, luni dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiat de procurori.

La iesire, el a declarat ca a fost chemat intr-un alt dosar decat cel privind schimburile de terenuri in care este implicat alaturi de fostul ministrul al Apararii, Victor Babiuc.

Becali a mai precizat ca procurorul cu care a discutat i-a spus doar ca este vorba de un alt dosar si ca nu are timp sa-i dea mai multe amanunte.

"Mi-a spus ca sigur nu este vorba de dosarul cu Babiuc, ca nu s-a facut vreo extindere impotriva lui Becali. Mi-a spus doar ca este ocupata si mi-a zis sa vin la ora patru. I-am spus si eu ca o sa vin dupa 40 de zile sau dupa patru citatii", a spus Becali.

La intalnirea cu procurorul, Becali nu a fost insotit de un avocat, ci doar de paza de corp si de cativa apropiati.

Desi presedintele PNG a declarat ca a fost chemat la DNA pentru un alt dosar, avocatul sau, Catalin Dancu, a afirmat ca Becali a fost solicitat in legatura cu dosarul privind schimburile de terenuri cu Armata, contrazicandu-si clientul.

Dancu a precizat ca procurorul cu care Becali a stat de vorba nu a inteles ca dosarul in care lucreaza nu este unul nou, ci ca este vorba, de fapt, de cel in care Becali este acuzat de complicitate cu fostul ministru al Apararii Victor Babiuc in anumite infractiuni rezultate in urma schimbului de terenuri intre Becali si Armata.

Avocatul a precizat ca urmatorul pas important in acest dosar este decizia presedintelui Traian Basescu in ceea ce il priveste pe Babiuc.

"Daca presedintele va respinge propunerea procurorilor de a-l cerceta pe Babiuc, atunci nici la Becali nu mai poate fi vorba de o infractiune", a adaugat Dancu.

Acesta a sustinut ca Becali a declarat ca citarea lui nu are legatura cu dosarul in care este implicat alaturi de Babiuc pentru ca a fost indus in eroare de procuror, care nu a stiut sa explice motivul convocarii.

Singurul dosar instrumentat de DNA pe numele patronului "Stelei" se refera la niste schimburi de terenuri in care au fost implicate mai multe persoane influente.

In anul 2002, mai multi demnitari PSD au semnat o hotarare de guvern prin care terenul din Stefanesti, dat la schimb de Becali, a fost scos din proprietatea publica a statului si din administrarea MApN si trecut in proprietatea privata a comunei Stefanesti pentru a fi dat catre revolutionari.

Atunci, Becali a primit de la armata 20,9 hectare de teren in zona Pipera Baneasa, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul ilfovean Stefanestii de Jos si a incasat diferenta de preturi a terenurilor.

In dosar mai sunt implicati cativa generali de armata si primarul din Stefanestii de Jos, Stefan Rababoc, acuzati ca l-au ajutat pe Becali sa faca tranzactia cu terenul.

Redeschis in mai 2006 de procurorul Dan Voinea, dosarul a fost declinat procurorilor DNA, pentru instrumentare, constatandu-se ca presupusul prejudiciu era mai mare de un milion de euro.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...