AJOFM Cluj va da in judecata Bechtel daca da afara 2.000 de angajati

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 13:37
1565 citiri
AJOFM Cluj va da in judecata Bechtel daca da afara 2.000 de angajati
Foto: Gazeta de Cluj

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a anuntat, joi, ca va actiona in instanta firma Bechtel, daca aceasta va disponibiliza 2.000 de angajati ale caror contracte pe perioada determinata expira la sfarsitul anului.

Directorul executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca angajatii din constructii sunt protejati prin Legea 215/1997 privind functionarea Casei Sociale a Constructorilor - o organizatie non-profit care plateste anumite ajutoare, din contributiile firmelor din contructii, angajatilor acestora, in perioadele in care nu se poate lucra.

"Din cate suntem informati, Bechtel are un numar insemnat de persoane angajate pe durata determinata, aproximativ 2.000 de persoane, care in urmatoarea perioada vor avea contractele expirate. Vrem sa anuntam societatea Bechtel si sindicatul Familia si Cartel Afla ca acesta masura de incheiere de contracte de munca pe perioada determinata este inafara legii.

Societatile din constructii aveau obligatia conform Legii 215/1997 sa isi asigur personalul si sa constribuie lunar la Casa Sociala a Constructorilor care protejeaza angajatii din domeniul constructiilor pe perioada sezoniera, iar contractele de munca trebuiau sa fie pe perioada nedeterminata, iar in catul in care existau sincope de munca angajatii acestora putand sa stea in 75% (n.red. - somaj tehnic) cu plata angajatilor din partea Casei Sociale a Constructorilor, care are 11 ani de activitate.

In cazul in care acesti oameni vor fi dati afara si trimisi spre institutia noastra, vom da in judecata societatea Bechtel si sindicatele pentru ca protectia sociala se face potrivit Legii 215/1997 nu de AJOFM Cluj", a afirmat Don, adaugand ca cele doua sindicate ale muncitorilor Bechtel erau obligate sa aiba cunoasca.

Don sustine ca, din informatiile sale, Bechtel nu a aderat la Casa Sociala a Constructorului, motiv pentru care nici nu poate beneficia de Legea 217/1997, insa de acest lucru ar fi trebuit sa se ocupe sindicatele, care erau, de asemenea, obligate sa vegheze la incheierea contractelor de munca pe perioada nedeterminata.

Directorul executiv al AJOFM Cluj sustine ca in perioada urmatoare va trimite adrese catre Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj - care a aprobat contractele pe periaoda determinata - si catre Sindicatul Cartel Afla si Sindicatul Familia pentru a le cere explicatii cu privire la modul in care s-a ajuns ca cei 2.000 de angajati sa beneficieze de contracte pe perioada determinata, in conditiile in care acestia sunt protejati de o lege speciala, si anume cea a Casei Sociale a Constructorului.

"Vom actiona in instanta imediat dupa ce vom primi rezultatele adreselor catre ITM si sindicate pentru ca salariatii din domeniul constructilor sunt protejati de o lege speciala", a mai spus directorul executiv al AJOFM Cluj.

Daniel Don a mai afirmat ca anul trecut Bechtel a mai incercat sa disponibilizeze tot 2.000 de angajati in perioada in care nu putea derula lucrari insa AJOFM Cluj a oprit acest demers, tot prin instanta. Managerul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, nu a putut fi contactat si nici directorul ITM Cluj, Emilian Rosca, iar presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a avut tetelefonul inchis.

Cei 2.000 de angajati ai Bechtel sunt cei care au lucrat tronsonul 2B al Autostrazii Transilvania, tronson din care s-au dat in folosinta, pe 1 decembrie, primii 42 de km, intre Turda si Gilau, judetul Cluj.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#AJOFM judecata Bechtel, #Bechtel concedieri, #Bechtel instanta , #angajati