Salariatii de la Bechtel prefera somajul tehnic

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:21
997 citiri
Salariatii de la Bechtel prefera somajul tehnic
Foto: Arhiva

Presedintele Sindicatului Transilvania al Angajatilor Bechtel, Mihai Lup, a declarat, vineri, ca va propune companiei si reprezentantilor Guvernului sa nu se treaca la concedierea angajatilor companiei, ci la trimiterea lor in somaj tehnic.

Lup a afirmat ca propunerea va fi prezentata in cadrul intalnirii de luni a Comisiei de Dialog Social, transmite corespondentul NewsIn.

"In primul rand, trebuie sa ni se demonstreze ca s-au cautat toate solutiile de finantare si nu s-a gasit nicio solutie, astfel ca s-a ajuns aici, la concedierea colectiva a angajatilor. In orice caz, vrem sa propunem ca, in loc de concediere, oamenii sa fie trimisi in somaj tehnic pana la gasirea unei solutii de finantare a lucrarilor la Autostrada Transilvania.

CNADNR a promis ca va cauta solutii pentru a gasi o finantare, iar pana atunci nu vedem de ce muncitorii nu pot sa stea in somaj tehnic", a spus Lup, amintind ca plata somajului tehnic, adica 75% din salariu, urmeaza sa fie asigurata de Bechtel, conform contractului colectiv de munca.

Lup a mai spus ca vineri ar fi trebuit sa aiba loc o intalnire intre sindicalisti si conducerea companiei americane Bechtel, insa sindicalistii au cerut anularea ei, pe motiv ca nu au avut suficient timp la dispozitie pentru a se pregati si pentru ca, oricum, cele doua parti urmau sa se intalneasca luni la Comisia de Dialog Social.

Lup a afirmat ca datoria CNADNR, beneficiarul Autostrazii Transilvania, se ridica la 214 milioane de euro, aici fiind incluse si lucrarile din decembrie 2009, precum si TVA-ul platit de firma pe facturile emise.

"Doamna Tiron ne-a spus ca CNADNR-ul le va plati celor din Bechtel in februarie o suma destul de mare, in jur de 200 de milioane de euro, si in martie si aprilie restul. Datoria de anul trecut se ridica la 214 milioane de euro, inclusiv luna decembrie si TVA-ul", a precizat Lup.

Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca Executivul a convenit cu Bechtel graficul de esalonare a datoriilor, urmand ca statul sa achite in luna februarie "o parte importanta" a datoriilor, iar diferenta in aprilie.

Luna trecuta, directorul general al Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale, Dorina Tiron, a declarat ca CNADNR a intrat in 2010 cu o datorie de aproape 150 milioane de euro catre firma americana Bechtel si spera ca aceasta sa fie platita in prima parte a anului in curs.

"Avem deja datorii din 2009 catre Bechtel de aproape 150 milioane euro, pe care speram sa le platim in prima parte a anului in curs", a spus atunci Dorina Tiron.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sindicat Bechtel angati somaj, #angajati Bechtel concediati, #somaj tehnic angajati Bechtel , #angajati