Contractul cu Bechtel: Guvernul anunta ca va reclama la DNA mai multi fosti ministri

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 10:24
8164 citiri
Contractul cu Bechtel: Guvernul anunta ca va reclama la DNA mai multi fosti ministri

Mai multi fosti ministri si fostul director general al CNADNR ar putea fi reclamati la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru fapte de coruptie in cazul companiei Bechtel, care trebuia sa construiasca Autostrada Transilvania.

Potrivit sintezei raportului Corpului de Control remisa Ziare.com, e vorba de Gheorghe Dobre, care a detinut sefia la Transporturi, Gheorghe Teodor Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante, Monica Luisa Macovei, fost ministru la Justitie, Radu Mircea Berceanu, fost ministru la Transporturi, dar si Duica Cristian, care a ocupat functia de director general la CNADNR.

Corpul de control al premierului ar urma sa reclame trei posibile fapte de natura penala referitoare la incheierea, modificarile si executarea contractului incheiat de statul roman, prin CNADNR, cu compania americana Bechtel.

Contractul original incheiat cu Bechtel tot nu a fost gasit - Corpul de Control a cautat degeaba in 6 institutii

In raport se arata ca renegocierea contractului, in 2006, a fost ineficienta, dar si ca acest lucru s-a facut fara un mandat in partea Guvernului.

Mai mult, paguba s-ar ridica la 40 milioane de euro.

Intrebat de jurnalistii de la Romania Tv ce pozitie are fata de acest acuzatii, Radu Berceanu a replicat scurt: "Ma lasa rece". Insa fostul ministru nu a dorit sa intre in direct sau sa faca alte comentarii.

Ce reclama Corpul de Control

Raportul arata cateva nereguli referitoare la renegocierea contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors in anul 2005, care s-a facut fara un mandat din partea Guvernului Romaniei.

In schimb, comisia care trebuia sa poarte discutiile a fost validata doar de ministrul Transporturilor de atunci, Gheorghe Dobre. In plus, ea si-a depasit atributiile, prin renegocierea unor clauze care nu au facut parte din obiectul mandatului si fara sa fi fost imputernicita prin mandate suplimentare.

Raportul mai releva, printre altele, ca acordul de modificare la contractul in cauza, incheiat in anul 2006, a prevazut cresterea cuantumului cheltuielilor de mobilizare de la 30 de milioane de euro la 70 milioane de euro, in conditiile in care acest aspect nu a fost prevazut initial.

Similar, perioada de executie a lucrarilor a fost prelungita cu un an, fapt ce a dus la suplimentarea costului total al lucrarilor cu cel putin 12 milioane de euro, ca rezultat al aplicarii costurilor indirecte de capital pentru cele 12 luni.

Corpul de Control a mai descoperit ca o parte din negocieri nu au fost purtate de comisia speciala, ci in mod direct de ministrul Transporturilor de atunci, Gheorghe Dobre, si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Mai mult, raportul demonstreaza ca bugetul de stat a fost pagubit cu suma de 40 milioane de euro ca urmare a incheierii Acordului de modificare la contractul de construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, in anul 2006.

Documentul a fost semnat de Gheorghe Dobre (Transporturi), Gheorghe Teodor Sebastian Vladescu (Finante) si Monica Macovei (Justitie).

"Modul in care au actionat persoanele care au parafat actul a reprezentat un artificiu utilizat cu scopul de a justifica sustinerea 'pastrarii' de catre Bechtel a sumei de 40 milioane de euro, platita cu titlu de avans, prin 'reclasificarea' ei drept cheltuieli de mobilizare", se arata in raport.

Mai mult, raportul sustine ca Radu Berceanu, sef la Transporturi in 2009, a modificat contractul cu Bechtel, printr-un protocol semnat si de directorul general al CNADNR de atunci, Cristian Duica, desi acest lucru nu se putea face decat printr-o Hotarare a Guvernului. Protocolul prevedea, printre altele, plata sumei de 29,45 milioane de euro pentru "structurile care contin fisuri".

O alta neregula descoperita a fost aprobarea in 2011 a celui de-al doilea Acord de modificare a contractului, fara ca sa se fi intocmit o comisie speciala pentru renegocieri sau sa existe discutii in acest sens. O consecinta directa a acestui act a fost plata catre Bechtel a sumei de 115 milioane de euro.

Cu cat s-au majorat costurile

In raport este prezentata si o sinteza a majorarii costurilor in perioada 2006-2011, aratandu-se ca suma de plata a fost ridicata de la 343,1 milioane euro la 695,7 milioane euro, pentru sectiunea 2B a autostrazii si de la 214,7 milioane euro la 509,6 milioane euro pentru sectiunea 3C. Cheltuielile indirecte de capital pentru cele doua sectiuni au fost majorate de la 28,8 milioane euro la 84 milioane euro.

Costurile de proiectare la sectiunea 2B au urcat de la 4,5 milioane euro la 5,6 milioane euro.

"Valoarea totala efectiv platita catre Bechtel la data incetarii contractului a fost de 1.230.846.804 euro, reprezentand 54,75% din valoarea contractului semnat in 2003, in conditiile in care erau finalizati si dati in folosinta doar 52 km, reprezentand 12,5% din lungimea totala a autostrazii, iar pe o distanta de 60,5 km, lucrarile de constructie au fost doar incepute", se mai arata in document.

Raportul de control va fi trimis si Serviciului Roman de Informatii (SRI), CNADNR, ministerelor Transporturilor, Finantelor, Justitiei, Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Departamentului pentru Proiecte de Investitii, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei premierului si Curtii de Conturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#ministri reclamati DNA Bechtel, #ministri DNA Bechtel, #corp control premier contract Bechtel, #DNA contract Bechtel , #autostrada Transilvania