Ponta, despre Bechtel: Aici sunt trasnaile fostilor ministri, ca sa justifice incompetenta lor

Joi, 30 Mai 2013, ora 15:56
1385 citiri
Ponta, despre Bechtel: Aici sunt trasnaile fostilor ministri, ca sa justifice incompetenta lor

Premierul Victor Ponta a reiterat, joi, ca rezilierea constractului cu Bechtel pentru construirea autostrazii Transilvania a avut loc miercuri seara, dand vine pe celelalte guvernari pentru situatia creata.

"Negocierile s-au incheiat dupa ora 23, astazi (joi - n.red.) sper sa aveti toate datele care tin de costuri si de conditii de reziliere. N-avem clauze ascunse, aici sunt trasnaile fostilor ministri ca sa justifice incompetenta lor.

S-a vazut in final ca e vorba de despagubiri de 30 de milioane de euro, nu de alte sume vehiculate. Daca exista mai multa minte, puteam rezilia contractul si sa il bagam pe finantare europeana, insa cred ca vom putea pune tronsonul Sebes - Campia Turzii", a precizat premierul, la finalul evenimentului dedicat aniversarii a 65 de ani de existenta a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti.

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a estimat valoarea despagubirilor la un miliard de euro.

Initial, ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, a declarat ca rezilierea contractului va avea loc luni, precizand ca s-a negociat inclusiv valoarea despagubirilor.

Ulterior, in acea zi, el a dezmintit propria declaratie si a spus ca anuntul va fi facut in zilele ce urmeaza, pentru ca inca nu se stie suma pe care trebuie sa o plateasca statul catre Bechtel.

Epopeea afirmatiilor in contradictoriu a continuat. Miercuri seara, Dan Sova a mentionat la Realitatea Tv ca a reziliat contractul si ca despagubirile ajung la 37 milioane de euro.

Contractul cu Bechtel a fost reziliat - Romania trebuie sa plateasca 37 milioane euro

Insa joi dimineata, contactati de Digi 24, reprezentantii companiei au spus ca negocierile sunt in plina desfasurare, iar ulterior si-au retras comunicatul de presa.

Americanii de la Bechtel nu sunt siguri de reziliere

Abia joi dupa-amiaza biroul de presa a trimis o informare oficiala asupra rezilierii.

E oficial: Guvernul anunta rezilierea contractului cu Bechtel

Proiectul pentru construirea autostrazii Transilvania a inceput in 2004, cu traseul Brasov - Bors, iar valoarea contractului, semnat de Guvernul Nastase in anul 2003, s-a ridicat la 2,2 miliarde de euro.

In 2005, lucrarile au fost intrerupte. La acea data, ministru al Transporturilor, in Guvernul Tariceanu, a fost Gheorghe Dobre din partea PD.

Din totalul de 415 kilometri pe care trebuia sa-i construiasca Bechtel, au fost finalizati 52 de kilometri, intre Turda si Campia Turzii, compania renuntand la tronsonul dintre Targu Mures si Brasov, pentru care statul roman a platit 1,4 miliarde de euro.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....