Bechtel: Nu plecam din Romania

Joi, 02 Iunie 2011, ora 21:02
2200 citiri
Bechtel: Nu plecam din Romania

Compania americana Bechtel, care construieste Autostrada Transilvania, respinge afirmatiile din presa conform carora ar pleca din Romania si sustine ca doar o parte din utilajele nefolosite sunt transferate catre alte proiecte ale companiei americane.

"Abordarea companiei noastre este aceea de a folosi eficient resursele existente. In consecinta, cateva utilaje nefolosite in Romania sunt transferate la alte proiecte Bechtel Enka, unde este nevoie de ele in acest moment. Totusi, mentinem in Romania utilajele corespunzatoare si necesare astfel incat sa fim in masura sa reincepem lucrarile imediat", se arata intr-un raspuns oficial al companiei.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein, este increzator ca problema arieratelor la contractul Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania va fi rezolvata.

"Am avut discutii ample cu doamna ministru (ministrul Transporturilor, Anca Boagiu - n.r.) si dumneaei incearca sa gaseasca o modalitate pentru a plati arieratele din acest contract. Pe baza discutiilor avute cu toti jucatorii implicati, si vreau sa subliniez ca este vorba si de o mare companie turca, nu este vorba numai de Romania si o companie americana, sunt increzator ca problema arieratelor va fi rezolvata", a declarat, joi, diplomatul american, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania are datorii certificate de 111 milioane de euro catre compania americana Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

Daca la inceput costul pe kilometru era de 5,4 milioane de euro, in prezent costul pe kilometru construit a ajuns la 16 milioane euro din cauza modului in care a fost realizat contractul, cu preturi tinta.

Desi a fost atacata doar 26% din lucrare, din care in operare este doar un procent de 12,5%, cheltuielile totale alocate pana in prezent lucrarii, intre 2004 si 2011, sunt de 5,2 miliarde de lei.

In total, autostrada Transilvania, intre Bors si Brasov, va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere.

Primii 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, intre Turda si Gilau, in apropiere de Cluj, au fost dati in folosinta pe 1 decembrie 2009, iar in noiembrie 2010 a fost pus in functiune restul sectiunii pana la Campia Turzii.

Avand in vedere restrictiile bugetare, autoritatile incearca sa gaseasca solutii impreuna cu constructorul american pentru continuarea lucrarilor pe sectorul Bors - Targu Mures. Cum la sectorul Targu Mures - Brasov nu se mai poate face concesiune, asigurarea finantarii ar putea fi facuta de compania americana.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: AGERPRES