Autostrada Bechtel a inghitit pana acum jumatate din bani

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 18:25
2262 citiri
Autostrada Bechtel a inghitit pana acum jumatate din bani

Constructorii Autostrazii Transilvania au cheltuit jumatate din cele 2,2 miliarde de euro, costul estimat la inceperea lucrarilor, in 2004, dar n-au asfaltat decat 52,5 kilometri de sosea.

Din cei 415 kilometri cat ar urma sa masoare A3 au fost dati in circulatie 42,5 kilometri, iar in aceasta saptamana au fost finalizati alti 10 kilometri, scrie Adevarul.

In medie, pretul unui kilometru din sectiunea finalizata din A3 s-a ridicat la 12 milioane de euro, cu toate ca in momentul semnarii contractului dintre statul roman si compania americana Bechtel, in 2004, costul convenit depasea cu putin 5,3 milioane de euro pe kilometru. Pe atunci, costul total al autostrazii era calculat la 2,2 miliarde de euro.

In comparatie, Autostrada Albania-Kosovo a costat 8,2 milioane de euro pe kilometru, iar Autostrada Zagreb - Split a ajuns la 6 milioane de euro pe kilometru. Aceasta in conditiile in care relieful pe care s-a construit este asemanator cu cel pe care se realizeaza Autostrada Transilvania.

Anul acesta, Bechtel a lucrat la tronsonul de 10 kilometri din Turda si Campia Turzii. Lucrarile au costat 120 de milioane de euro, din care Guvernul a platit 30 de milioane de euro. Cu restul de 90 de milioane de euro, statul a ramas dator catre Bechtel.

"Acest contract este unul care depaseste limitele zonei economice. In general, in Romania se fac investitii publice in lucruri despre care nu se stie nimic", a declarat pentru Adevarul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie, in opinia caruia pentru toate marile proiecte s-ar impune auditarea independenta si eliminarea surselor de scurgere a banilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Autostrada Bechtel , #stiri Bechtel