Editorial: Soseaua cu limba scoasa

Autor:
Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 09:39
1725 citiri
Editorial: Soseaua cu limba scoasa

Am parcurs numai jumatate din programele de infrastructura ale partidelor care sunt pe block-starturi asteptand sa slobozeasca pistolul glontul ce anunta debutul campaniei electorale si deja stau pe-un butuc, cu limba scoasa.

Si in timp ce vizualizam mii de kilometri de sosea neteda si strabateam cu ochiul pe harta viitoarele carari moderne mi-am adus aminte ceva: cineva, acum zece ani, a vrut sa porneasca o versiune a Coridorului 4.

Si cum nu mai aveam in memorie detalii, m-am interesat, si am aflat asa: in 1998, niste asiatici au venit la guvern si au promis ca in trei ani pot da in functiune cateva sute de kilometri de autostrada, aveau si o varianta de finantare, dar puneau o conditie: dupa 5 ani in care taxele ar fi fost incasate de stat, sa primeasca ei drumul in administrare.

Ministrul de atunci s-a entuziasmat ca un copil, a intrat in detalii cu ofertantii, si a aflat ca tot ce avea de facut este sa mute niste conducte si sa rezolve exproprierile.

Numai ca la un moment dat, a primit peste labute atat de rau incat s-a lasat pagubas, intelegand ca un asemenea contract nu poate pleca spre est. Iar asiaticii s-au carat acasa, nepricepand ce se petrece in mintea romanilor.

Peste ani, statului i-a fost impus contractul cu Bechtel - de aceasta data o firma corecta. Si dupa ce s-a informat ce hram poarta americanii, si a aflat ca relatiile dintre ei, guvernul SUA si Banca Mondiala sunt stranse, Adrian Nastase si-a dat seama ca n-are loc de intors - nici actuala putere nu are o solutie, si nici nu poate iesi, de doi ani, din cercul vicios: e scump, dar ne trebuie.

Dar, ironia sortii, ceea ce se petrece acum seamana cu vechea poveste: trebuie mutate niste conducte si facute exproprieri.

Nu vreau sa iau apararea americanilor, ci sa scot in evidenta, daca mai e vreo noutate, ce popor harnic suntem. Desi stim de doi ani ca trebuie sa mutam doua magistrale de gaz, doua de apa, plus niste kilometri de cabluri de curent, incompetentii statului n-au facut nici macar proiectul relocarii. Basca despagubirile, care tin constructia in loc.

Astfel ca afland toate astea, si parcurgand si cealalta jumatate din propaganda legata de infrastructura, asemanatoare celei de acum patru ani, am inteles o chestiune veche de cand lumea: atunci cand celelalte variante nu se potrivesc, ramane cea mai simpla, desi pare neverosimila. E una singura: daca dragoste cu sila nu se poate, nici autostrazi.

Si asa am rezolvat si o veche disputa: daca primele lucruri pe care le faceau romanii erau drumurile, inseamna ca ideea c-am fi urmasii lor e o nerozie.

Cristian Mihai Chis

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#Bechtel, #contract, #autostrada, #despagubiri , #stiri Bechtel