Ce pun la cale după eliberare extremiștii maghiari care plănuiau un atentat la Târgu Secuiesc: Istvan Beke și Zoltan Szocs cer despăgubiri pentru detenție ilegală

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 21:30
6056 citiri
Ce pun la cale după eliberare extremiștii maghiari care plănuiau un atentat la Târgu Secuiesc: Istvan Beke și Zoltan Szocs cer despăgubiri pentru detenție ilegală
Istvan Beke (stânga) și Zoltan Szocs (dreapta), foști lideri ai grupării extremiste HVIM. FOTO: HVIM

Extremiştii maghiari Istvan Beke şi Zoltan Szocs, foști lideri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au dat în judecată statul român și cer despăgubiri de 1 milion de lei pentru condamnarea lor la câte 5 ani de pușcărie pentru organizarea atentatului eșuat de la Târgul Secuiesc din 2015, la parada militară de 1 Decembrie.

Eliberați condiționat în vara anului 2021, Istvan Beke şi Zoltan Szocs au depus o acțiune în civil, care în prezent se va judeca pe data de 23 martie la Curtea de Apel Brașov, prin care solicită despăgubiri morale pentru „privarea nelegală de libertate” pentru că autoritățile române le-ar fi încălcat „drepturile constituționale” pe parcursul procesului.

Reamintim că cei doi au scăpat „ieftin” pe data de 04.07.2018 – cu câte 5 ani de pușcărie – pentru acte de terorism, după ce au fost prinși înainte să plaseze un dispozitiv exploziv improvizat la Parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc.

Pe parcursul procesului, instanțele le-au schimbat lui Istvan Beke și Zoltan Szocs încadrarea juridică a faptelor din „atentat contra unei colectivități” (de la 15 la 25 de ani de închisoare) în „acte de terorism” într-o formă mai blândă din Legea combaterii terorismului (până la 5 ani de închisoare) având în vedere că au fost prinși înainte de a plasa bomba artizanală.

„Înainte de arestarea sa nelegală reclamantul (Beke Istvan – n.r.) era electrician de meserie și administrator într-o firmă de pază și protecție. După arestarea sa a fost retrasă atât autorizația sa cât și a firmei, ceea ce a dus la pierderi financiare foarte mari, pierzându-și clienții. Reclamantul (Szocs Zoltan – n.r.) se ocupa cu cultivarea plantelor ornamentale, iar în perioada sa de detenție de aproape 4 ani a avut pierderi financiare foarte mari”, arată avocații în acțiunea civilă.

Pe 17.11.2022, Tribunalul Brașov le-a respins acțiunea ca fiind prescrisă, însă Istvan Beke și Zoltan Szocs au atacat soluția pe rolul Curții de Apel Brașov.

„În condiţiile în care acţiunea a fost introdusă la data de 19.08.2022, iar termenul de prescripţie de 6 luni a început să curgă la data de 4.07.2018, dat fiind faptul că reclamanții nu au făcut dovada că a intervenit vreunul din cazurile de suspendare sau de întrerupere a acestui termen, se constată că cererea de chemare în judecată a fost formulată după împlinirea termenului de prescripţie prevăzut de lege, sens în care instanţa va admite excepţia prescripţiei dreptului la acţiune şi va respinge ca prescrisă acţiunea promovată”, se arată în motivarea instanței, consultată de Ziare.com.

Ce au făcut în pușcărie extremiștii Istvan Beke și Zoltan Szocs

Istvan Beke și Zoltan Szocs au scăpat de pușcărie înainte de termen, ambii pe data de 19.07.2021, fiind eliberați prin două decizii pronunțate de Tribunalul Brașov.

Ziare.com prezintă extrase din ambele hotărâri, pentru a arăta ce au făcut în pușcărie, mai exact la Penitenciarul Codlea, cei doi extremiști maghiari.

Iată ce reține instanța cu privire la Istvan Beke:

  • Executarea pedepsei a început la data de 04.07.2018 şi urmează să se împlinească la data de 21.02.2022, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de două treimi din pedeapsă, respectiv 1217 zile de închisoare.
  • Tribunalul constată sub acest aspect că petentul a executat un număr total de 1.622 zile, dintre care 1.059 zile efectiv executate, 347 zile de arest preventiv, 66 zile executate ca urmare a muncii prestate şi 150 zile considerate ca executate în baza Legii nr. 169/2017.
  • În perioada detenției persoana condamnată nu a fost sancționată disciplinar în mod constant, pe toată perioada detenției, totalizând 10 recompense. De asemenea, deținutul a participat la programe educaționale (cu caracter preponderent recreativ, sportiv și religios), sociale și psihologice, obținând calificative medii și bune.
  • Tribunalul are în vedere și evaluările comisiilor din penitenciar care în mod unanim l-au caracterizat favorabil, cu progrese din punct de vedere educațional, cu participare la activitățile ce i-au fost recomandate, fiind bine integrat social și familial, având o atitudine cooperantă, un bun nivel de dezvoltare intelectuală, cu motivație intrinsecă pentru schimbare, fără manifestări dezadaptative.
  • Tribunalul mai constată că deținutul are studii postliceale și calificare profesională ca electronist, aspecte care vor facilita reintegrarea deținutului pe piața muncii”, se arată în decizia de eliberare a lui Istvan Beke.

Cu privire la Zoltan Szocs judecătorii au notat următoarele:

  • Executarea pedepsei a început la data de 04.07.2018, iar aceasta urmează să expire la data de 28.03.2022.
  • Până la data încheierii procesului-verbal acesta a executat 1.596 de zile de închisoare, dintre care 1.059 de zile executate efectiv, 318 zile executate în arest preventiv, 144 de zile considerate executate conform Legii nr.169/2017 și 75 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, fiind astfel îndeplinită fracţia de 2/3 prevăzută de lege pentru a beneficia de liberare condiţionată.
  • În perioada detenției persoana condamnată nu a fost sancționată disciplinar, a fost recompensată de 11 ori, patru dintre acestea fiind acordate în perioadele succesive de amânare a liberării condiţionate, a participat la programele recomandate de educație şi a făcut progrese din punct de vedere educaţional.
  • Din evaluarea psihologică instanța reține că persoana condamnată a avut o atitudine cooperantă pe perioada executării pedepsei, acesta prezintă motivaţie crescută pentru schimbare, are un nivel de responsabilitate bun, imagine de sine corespunzător constituită, configuraţie de personalitate fără elemente accentuate semnificativ, comportament conformist, adaptat normelor instituţionale, fără manifestări dezadaptative.
  • De asemenea, prima instanţă a reţinut că pe parcursul executării pedepsei persoana condamnată a făcut eforturi pentru îndeplinirea recomandărilor din planul individualizat prin participare activă şi interes permanent pentru dezvoltare personală compensând nevoile psihologice identificate iniţial, implicat în activităţi lucrative”, arată instanța cu privire la Zoltan Szocs.

Gruparea „64 de Comitate”, declarată organizație cu caracter fascist

În vara anului 2018, Extremiştii Zoltan Szocs şi Istvan Beke, lideri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 5 ani de închisoare.

Iniţial, la fond, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe cei doi la pedepse mici – de 10, respectiv 11 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului explozibililor – şi i-a achitat pentru principala acuzaţie reţinută în rechizitoriu, aceea de atentat împotriva unei colectivităţi.

În schimb, instanţa de fond a admis cererea procurorilor de a declara HVIM organizaţie cu caracter fascist şi scoaterea ei în afara legalităţii în România.

Totodată, judecătorul a dispus confiscarea tuturor materialelor de propagandă găsite la Istvan Beke (şeful HVIM Transilvania) şi Zoltan Szocs (preşedintele HVIM România).

În ultimul lor cuvânt, cei doi extremişti au negat că ar fi plănuit atentatul şi au susţinut că totul a fost o înscenare.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT au arătat că Istvan Beke și Zoltan Szocs au plănuit să comită atentatul de la Târgu Secuiesc în 2015, de ziua Națională a României, prin amplasarea în proximitatea locului pe unde urmau să defileze militarii, a unui dispozitiv exploziv improvizat.

Dispozitivul urma să fie pus într-un coș de gunoi și era confecționat din mai multe petarde, însă forța lui explozivă a fost apreciată de pirotehniști ca fiind asemănătoare unei grenade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Beke Istvan terorism, #grupare terorista, #extremisti maghiari Romania, #atentat Targu Secuiesc, #despagubiri , #justitie