Belarus. Aleksandr Lukașenko se pregătește să fie președinte cel puțin până în 2035

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 19:33
2485 citiri
Belarus. Aleksandr Lukașenko se pregătește să fie președinte cel puțin până în 2035
Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko/ FOTO Captură Youtube

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a propus modificarea Constituției după ce comunitatea internațională și opoziția din Belarus au condamnat represiunea violentă care a urmat alegerilor prezidențiale care au avut loc în august 2020. În timp ce Lukașenko susține că alegerile de anul trecut i-au dat un al șaselea mandat consecutiv, opoziția și Occidentul spun că au fost alegeri fraudate.

Imunitate în caz de urmărire penală

Modificările propuse i-ar oferi lui Lukașenko imunitate în caz de urmărire penală și ar institui o limită de două mandate, fiecare cu o durată de cinci ani. În orice caz, restricțiile s-ar aplica doar în viitor, ceea ce înseamnă că Lukașenko ar putea conduce până la 81 de ani.

Amendamentele ar slăbi, de asemenea, puterea parlamentară și ar întări rolul Adunării Populare din Belarus, o reuniune periodică a loialiștilor președintelui, care în prezent nu are statut de guvernare conform legilor.

Adunarea Populară ar acționa ca o structură paralelă pe lângă parlament, deținând puteri sporite de a aproba politica externă, de securitate și economică. De asemenea, ar putea propune modificări ale constituției, proiecte de legi și membri selectați ai Comisiei Electorale Centrale a țării și judecători ai instanțelor superioare.

Potrivit amendamentelor propuse, un președinte devine automat delegat al adunării de 1.200 de locuri și o poate prezida, dacă este ales de alți delegați.

Tadeusz Giczanun, bursier nerezident de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a spus că Lukașenko va deveni „cel mai probabil” președinte al Adunării Poporului din Belarus la un moment dat.

De asemenea, amendamentele ar interzice oricărei persoane care a părăsit țara temporar în ultimii 20 de ani să candideze la funcția de președinte, schimbare care pare să vizeze direct membrii opoziției, mulți dintre ei forțați să plece în exil pentru a evita persecuția politică.

Oponenții lui Lukașenko spun că încercarea acestuia de a rescrie Constituția este un exercițiu fals pentru a-l ajuta să se agațe de putere pe fondul sancțiunilor occidentale și izolării internaționale pentru o reprimare a disidenței după alegeri.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Belarus, #presedinte, #Aleksandr Lukasenko, #modificare, #constitu ie, #imunitate , #stiri internationale