Belarusul se pregătește de război. Dictatorul de la Minsk construiește un oraș militar în apropierea graniței cu Ucraina

Autor: N.G.
Marti, 09 Ianuarie 2024, ora 20:28
3195 citiri
Belarusul se pregătește de război. Dictatorul de la Minsk construiește un oraș militar în apropierea graniței cu Ucraina
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko FOTO TASS

Ministerul Apărării din Belarus construiește un veritabil oraș militar la 40 de kilometri de granița ucraineană, care în prezent este defensivă, dar care ar putea fi o bază de atac care să vizeze Cernihiv și apoi Kievul, dacă Minskul se unește politic cu Moscova, relatează Radio Liberty, citat de Kiev Post.

Prima etapă a construcției urmează să fie finalizată în martie 2024. Construcția ar fi trebuit să înceapă în 2023 și să fie finalizată în 2027. Construcția se află în regiunea Gomel, pe teritoriul mai multor foste tabere pentru copii.

La începutul anului trecut, 500.000 de ruble belaruse (152.000 de dolari) vor fi alocate de la buget pentru construirea unei noi tabere militare și a unui teren de antrenament în 2023, iar 10 (3 milioane de dolari) și 40 de milioane (12 milioane de dolari) în 2024 și, respectiv, 2025.

Jurnaliștii presupun că construcția noii instalații militare ar putea avea legătură cu declarațiile făcute de Alexander Lukașenko în mai 2022, când a anunțat crearea "Comandamentului Operațional de Sud".

Expertul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat pentru Radio Liberty că, probabil, în noua tabără militară va fi amplasată o garnizoană a cărei sarcină va fi să acopere frontiera internațională cu Ucraina.

”După părerea mea, Belarus are încă o doctrină militară defensivă, spre deosebire de cea rusă. Dar dacă va avea loc unificarea politică a Belarusului și a Rusiei, atunci doctrina se va schimba în una ofensivă. Atunci va fi o bază militară de atac”, a spus expertul.

Potrivit acestuia, este posibil ca mai multe astfel de facilități să fie construite de-a lungul frontierei. Un fost ofițer bielorus citat în reportajul Radio Liberty, care este în prezent membru al batalionului lui Kalinowski, a declarat că opinia sa este că construcțiile din regiunea Gomel ar putea fi baze avansate în cazul unui eventual atac asupra Ucrainei dinspre nord, care să fie folosite de Rusia pentru a captura orașul ucrainean Cernihiv.

În opinia sa, în viitor, rușii ar putea plănui să captureze Cernihivul pentru o ofensivă ulterioară împotriva Kievului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus...
#Belarus, #belarus rusia, #razboi Ucraina, #oras militar , #Belarus