Belgrad, orașul care nu se odihnește niciodată

Advertorial
Marti, 14 Iunie 2022, ora 14:09
4931 citiri
Belgrad, orașul care nu se odihnește niciodată
FOTO: srbija.travel

Belgrad este un loc fascinant care stârnește curiozitatea. La Belgrad, râul Sava se predă fără rezerve în Dunăre, iar câmpia liniștită și întinsă a Panoniei începe încet să se „unduiască” și să se transforme în dealuri și munți. Situat la răscrucea influențelor culturale, acest oraș nu se odihnește niciodată. Secretul farmecului său constă în acceptarea ideilor și viziunilor diverse, uneori opuse, asupra lumii.

Spiritul Belgradului poate fi recunoscut chiar de pe străzile sale, în arhitectură, monumente, zonele de picnic și, mai ales, prin ospitalitatea și deschiderea locuitorilor săi față de vizitatori.

Strada Knez Mihailova

Strada Knez Mihailova din centrul orașului nu este doar o zonă comercială, ci și o mărturie a identității orașului, cu o serie de clădiri reprezentative, fiecare dintre ele purtând o parte din povestea dezvoltării sale. Zona pietonală centrală cu străzile din împrejurimi este înțesată de restaurante, cafenele, galerii și buticuri, iar atmosfera este completată de artiștii stradali.

Kalemegdan

Kalemegdan este cel mai mare parc municipal în care se află și Cetatea Belgrad. Pe lângă priveliștea magnifică asupra locului de vărsare a râului Sava în Dunăre, plimbarea prin Kalemegdan oferă o oportunitate de a afla mai multe despre istorie, din epoca romană până în epoca modernă. În Kalemegdan se află: monumentul Pobednik (Învingătorul), un soi de punct de reper al orașului, grădina zoologică, Muzeul de Istorie Militară și Naturală, Biserica Ružica și Capela Sfânta Petka.

La poalele Cetății Kalemegdan, chiar de-a lungul râului Sava, se află Beton hala cu restaurante excelente și numeroase cluburi „plutitoare” („plute”).

Skadarlija

Vechiul cartier boem din prima jumătate a secolului al XX-lea încă încântă prin atmosfera sa romantică. În restaurante, păstrate aproape neschimbate, vă puteți bucura de specialitățile din bucătăria sârbă și muzica de pe timpuri.

Hramul Sfântul Sava

Pe platoul Vračar se află unul dintre cele mai mari hramuri ortodoxe din lume dedicat Sfântului Sava, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Este construit în stil sârbo-bizantin și poate găzdui peste 10.000 de vizitatori în același timp. In interiorul hramului, o impresie deosebită o lasă mozaicul impunător de aproape 15.000 de metri pătrați.

Kosančićev venac

Puteți avea parte de o experiență unică, admirând cea mai veche configurație urbană a orașului, care a fost conservată de-a lungul timpului, cu modele de clădiri cu o arhitectură tradițională balcanică, dar și a stilurilor europene din secolele XIX și XX. În fostul centru administrativ, spiritual și economic al statului sârb reînnoit, se află obiective turistice precum Saborna crkva (Catedrala), Reședința Prințesei Ljubica, Muzeul de Arte Aplicate și cafeneaua „?”.

Atracții naturale

Belgradul se poate lăuda că se întinde pe două râuri mari și un lac artificial și că este situat în apropierea muntelui, ceea ce îi oferă numeroase oportunități de activități în aer liber.

Urmărind cursul Dunării și Savei, pe jos sau cu bicicleta, puteți descoperi numeroase atracții: promenada Dunării, Insula Marelui Război, Cetatea Belgradului, Dorćol.

Ada Ciganlija, lacul artificial cunoscut ca „Marea Belgradului”, este un loc perfect pentru plajă, plimbare, înot, ciclism, precum și pentru practicarea multor altor sporturi.

Novi Sad

Orașul liniștii și al eleganței (acea liniște descrisă prin calm, fără precipitare)

În Novi Sad se trăiește liniștiț și fără precipitare. Așa ar trebui să-l descoperiți - prin plimbări lejere prin galerii, muzee, Petrovaradin și lagunele sale, plaje fluviale și străzi fermecătoare care ascund restaurante și cafe-baruri încântătoare. Totul se petrece calm, fără precipitare. La Novi Sad, calmul înseamnă eleganță.

Al doilea oraș ca mărime din Serbia a fost declarat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2022.

Primăria este o clădire impresionantă neorenascentistă cu patru cupole și un turn în actuala piață Trg slobode.

Biserica romano-catolică Numele Mariei, este o catedrală neogotică, de 73 de metri înălțime, ceea ce o face cel mai înalt lăcaș de cult din oraș. Biserica are o orgă la care se cântă și astăzi.

Saborna crkva Svetog Đorđa (Catedrala Sf. Gheorghe) este cea mai importantă și cea mai mare biserică ortodoxă din Novi Sad. Interiorul bisericii este decorat cu vitralii, ceea ce contribuie la impresia generală de lux.

Cetatea Petrovaradin a fost construită de Monarhia Habsburgică din cauza pericolului constant din partea Turcilor. Cetatea are Orașul Superior și Orașul Inferior. Orașul Superior este dominat de Turnul cu Ceas.

Parcul Național Fruška gora, lângă Novi Sad, îmbină spiritualitatea, podgoriile, apele termale

Ștrandul este o plajă populară a orașului pe Dunăre, un loc plin de viață în timpul verii.

Strada Dunavska este una dintre cele mai vechi străzi din zona pietonală. Numeroasele pasaje ascund magazine, magazine de suveniruri, patiserii și restaurante.

Niš

Dacă doriți să simțiți cu adevărat spiritul Serbiei de sud, vizitați orașul Niš. Viața cu „drag” trebuie trăită pentru a fi înțeleasă.

Numeroasele urme istorice care datează din epoca Romei antice, monumentele de simbolism puternic și mărturiile schimbărilor dramatice ale tendințelor mondiale, nu au împiedicat locuitorii Nišului să dezvolte o artă specială de a se bucura și de a găsi ceea ce este bun în prezent.

Suva planina, râul Nišava și defileurile Sićevačka și Jelašnička par să fi fost create pentru un film de acțiune. Răsfățați-vă făcând rafting, parapantă, drumeții...

În defileul Sićevačka se află Centrala Hidroelectrică „Sf. Petka”, construită la începutul secolului al XX-lea după proiectul lui Nikola Tesla și Đorđe Stanojević, care încă alimentează Nișul cu energie electrică.

Web: https://www.srbija.travel/

Instagram: https://www.instagram.com/serbiatourism/

Facebook: https://facebook.com/turisticka.organizacija.srbije

5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Belgrad, #vacanta, #destinatii de vacanta , #stiri vacanta