8 beneficii pentru sănătate ale sparanghelului

Advertorial
Marti, 06 Iunie 2023, ora 17:28
6733 citiri
8 beneficii pentru sănătate ale sparanghelului
FOTO: Shutterstock .com

Sparanghelul este un superaliment datorită numeroaselor sale proprietăți nutritive și nu este un secret faptul că a devenit o legumă foarte populară. Sparanghelul se găsește într-o varietate de culori, inclusiv verde, alb și violet. Este versatil și are multe utilizări în bucătărie, inclusiv în paste și tocănițe sau murat.

Dacă îți place deja acest aliment, ești un norocos; dacă însă, nu obișnuiai să consumi sparanghel s-ar putea ca informațiile pe care urmează să le afli să te convingă să-l adaugi mai des în meniu. Iată opt beneficii semnificative ale sparanghelului:

1. Este un diuretic natural

Sparanghelul ajută organismul să elimine excesul de sare și conține un aminoacid esențial cunoscut sub numele de asparagină, care este un diuretic natural. În plus, sparanghelul poate deveni noul tău cel mai bun prieten dacă suferi de hipertensiune arterială sau boli de inimă.

2. Poate ajuta la stimularea funcției creierului

La origine, sparanghelul este un văr îndepărtat al cepei și al prazului. La fel ca alte legume cu frunze verzi, sparanghelul conține folat, care împreună cu vitamina B12 poate îmbunătăți funcția cognitivă. Acest lucru ajută la menținerea creierului tău sprinten și ager și acționează ca un tratament eficient împotriva îmbătrânirii.

3. Poate ajuta la detoxifierea organismului

Sparanghelul este bogat în glutation, un compus care detoxifică organismul. Acesta ajută la descompunerea elementelor dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi și substanțele cancerigene. Sparanghelul posedă, de asemenea și alți micronutrienți, inclusiv fier, zinc și riboflavină, este sărac în calorii și plin de vitamine și minerale.

Pe lângă numeroasele sale beneficii pentru sănătate, sparanghelul este, de asemenea, nutritiv și poate fi preparat în multe feluri. Fie că este prăjit, copt sau gătit la grătar, este o legumă versatilă și gustoasă. Unele restaurante servesc chiar și un cocktail de sparanghel și pepene galben pentru a-și amplifica opțiunile din meniu. Însă cel mai bine îi stă sparanghelului în rol de garnitură pentru o carne de vita pregătită cu grijă pe grătar.

4. Susține sănătatea sistemului digestiv

Sparanghelul este fantastic pentru sănătatea florei intestinale. Acesta acționează ca un prebiotic care hrănește bacteriile bune din intestin. Atunci când este gătit bine, sparanghelul poate fi folosit chiar și pentru a remedia problemele gastrointestinale.

Consumul de sparanghel ca parte a unei diete bogate în fibre este o modalitate excelentă de a asimila necesarul de fibre și de a-ți menține sănătos sistemul digestiv.

5. Ajută la menținerea unei sarcini sănătoase

Folatul, care se regăsește din abundență în sparanghel este un nutrient esențial care ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Este deosebit de important în timpul primelor etape ale sarcinii pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului. Asimilarea unei cantități suficiente de folat din surse precum sparanghel, legume cu frunze verzi și fructe poate proteja embrionul împotriva defectelor de tub neural.

De fapt, un nivel adecvat de folat este vital în perioada de dinaintea sarcinii și la începutul sarcinii, astfel încât se recomandă suplimentele de folat pentru ca femeile însărcinate să asimileze cantitatea necesară.

6. Scade tensiunea arterială

Deoarece sparanghelul este o sursă abundentă de potasiu, ajută la reducerea tensiunii arteriale. Acesta împiedică producția de angiotensină II, o substanță care îngustează vasele de sânge. Este și o sursă excelentă de vitamina K, un nutrient esențial implicat în coagularea sângelui și în sănătatea oaselor.

7. Luptă împotriva inflamațiilor din organism

Sparanghelul este un antiinflamator natural. Poate reduce în mod eficient inflamația din corpul tău datorită unui compus numit polifenol. De asemenea, sparanghelul conține vitamine esențiale precum C și E, care acționează pentru diminuarea inflamațiilor.

8. Este bogat în antioxidanți

O altă proprietate anti-îmbătrânire a sparanghelului este capacitatea sa de a lupta împotriva radicalilor liberi. Antioxidanții sunt cei care conferă pielii o strălucire sănătoasă. Deoarece sparanghelul este plin de antioxidanți, acesta poate încetini îmbătrânirea și îmbunătăți sănătatea generală a pielii.

Așadar, consumul de sparanghel în mod constant poate contribui la menținerea sănătății organismului și va oferi nutrienții necesari de care corpul tău are nevoie. De aceea, ia în calcul să pui în valoare acest superaliment în următorul meniu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#beneficii sanatate, #sparanghel , #alimente