Benjamin Netanyahu revine la șefia guvernului israelian. Cel mai ”de dreapta” executiv din istoria țării

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 07:28
1709 citiri
Benjamin Netanyahu revine la șefia guvernului israelian. Cel mai ”de dreapta” executiv din istoria țării
Benjamin Netanyahu a avut termen până pe 11 decembrie să îşi anunţe guvernul FOTO Twitter

Benjamin Netanyahu va putea forma următorul guvern cu partenerii săi din partidele ultra-ortodoxe şi de extremă dreapta, a anunțat politicianul israelian miercuri, 21 decembrie.

Câştigător împreună cu aliaţii săi în alegerile legislative de la 1 noiembrie, Netanyahu a avut termen miercuri până la ora 21.59 (21.59 GMT) să-l anunţe pe preşedintele Isaac Herzog că „a reuşit” să formeze următorul guvern, succedându-i prim-ministrului Yair Lapid.

„Îl am”, a scris pe Twitter în ebraică Netanyahu cu câteva minute înainte de acest termen, pentru a anunţa formarea următorului guvern. Preşedinţia israeliană a confirmat pentru AFP că Netanyahu l-a „sunat” pe Herzog „pentru a-l informa”.

"Stimate preşedinte, datorită sprijinului public uriaş pe care l-am primit în timpul ultimelor alegeri, vă informez că am reuşit să formez un guvern care să acţioneze în interesul tuturor cetăţenilor Israelului”, a adăugat Netanyahu într-un comunicat.

În urma alegerilor şi în conformitate cu regulile israeliene, Benjamin Netanyahu a avut termen până pe 11 decembrie să îşi anunţe guvernul, dar a cerut o prelungire cu 14 zile, maximul permis de lege.

Cu toate acestea, preşedintele Herzog îi acordase doar zece zile suplimentare, iar presa israeliană se aştepta la un anunţ în cursul zilei, chiar dacă componenţa exactă a următorului guvern nu era încă complet finalizată.

Partenerii sunt cunoscuţi, în ceea ce ar trebui să fie, potrivit analiştilor, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului: cele două partide ultra-ortodoxe Shas şi Iudaismul Unificat al Torei (UJT), precum şi cele trei formaţiuni de extremă dreapta: Sionismul religios, Forţa Evreiască şi Noam.

În ultimele săptămâni, partidul lui Netanyahu, Likud, a semnat acorduri cu partide de extremă dreapta care prevăd distribuirea anumitor posturi, cum ar fi cel de ministru al Securităţii Naţionale lui Itamar Ben Gvir, responsabil pentru aşezările din Cisiordania ocupată, Bezalel Smotrich, sau un portofoliu lui Arie Dery, liderul Shas.

Cu toate acestea, parlamentarii israelieni mai trebuie să adopte proiecte de lege în a doua şi a treia lectură pentru a-i permite lui Arie Dery să ocupe un post de ministru după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi lui Ben Gvir să-şi extindă viitoarele prerogative asupra poliţiei israeliene.

Deţinând recordul de longevitate în fruntea ţării (din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în 2021) şi deci obişnuit să formeze coaliţii, Benjamin Netanyahu trebuie să distribuie şi portofolii ministeriale în cadrul propriului partid.

Netanyahu va anunţa în continuare distribuirea posturilor ministeriale în propria sa tabără, ceea ce nu este uşor, deoarece "există mai multe cereri din partea deputaţilor Likud pentru portofolii importante decât sunt posturi disponibile ca rezultat al acordurilor cu ceilalţi parteneri de coaliţie", notează cotidianul de centru-dreapta Maariv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Benjamin Netanyahu Israel, #formare Guvern, #dreapta , #Israel