Putin, încântat de revenirea lui Netanyahu la putere în Israel. Ce speră liderul de la Kremlin

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 20:10
3210 citiri
Putin, încântat de revenirea lui Netanyahu la putere în Israel. Ce speră liderul de la Kremlin
Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin FOTO Hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi, 29 decembrie, revenirea lui Benjamin Netanyahu la conducerea guvernului israelian, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, informează AFP.

Liderul de la Kremlin şi-a exprimat dorinţa de a întări cooperarea cu Israelul ”în toate domeniile.”

”Sper că noul guvern sub conducerea dvs va continua linia menită să consolideze cooperarea ruso-israeliană în toate domeniile, pentru binele popoarelor noastre, în interesul de a asigura pacea şi securitatea în regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat Putin într-un mesaj adresat lui Netanyahu, citat în comunicat.

”În Rusia este apreciată mult contribuţia dvs personală şi de ani buni la întărirea relaţiilor amicale între ţările noastre”, a subliniat liderul de la Kremlin, în condiţiile în care Netanyahu l-a calificat de mai multe ori în trecut pe preşedintele Vladimir Putin drept ”prieten”.

După declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie anul trecut, Israelul a adoptat o poziţie prudentă la adresa Moscovei, căutând să-şi menţină neutralitatea în acest conflict.

Israelul a subliniat în special legăturile privilegiate între cele două ţări, statul israelian numărând peste un milion de cetăţeni originari din fosta Uniune Sovietică, în timp ce Rusia dispune de trupe în Siria, ţară vecină Israelului.

Benjamin Netanyahu revine la conducerea celui de-al şaselea guvern din carieră

Benjamin Netanyahu a depus joi după-amiază jurământul ca prim-ministru al Israelului după ce guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament, relatează AFP.

Netanyahu a depus jurământul la câteva minute după votul Knessetului în favoarea noului său guvern, format din Likud (dreapta), două formaţiuni ultraortodoxe şi trei de extremă dreapta. Guvernul său a fost aprobat cu 63 de voturi din 120.

Într-un discurs primit cu dezaprobări de opoziţie, Netanyahu a prezentat principalele priorităţi ale guvernului său în următorii patru ani, angajându-se că va face totul ”pentru ca Iranul să nu ne distrugă cu bomba nucleară”.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, care revine la cârma celui de-al şaselea guvern din carieră după o pauză de un an şi jumătate, a mai spus că va face eforturi pentru apropierea de mai multe state arabe.

Misiunea guvernului va fi ”să asigure superioritatea militară a Israelului în regiune”, ”extinzând în acelaşi timp cercul păcii” cu ţările arabe, a declarat Netanyahu, care urmează să convoace în cursul serii prima reuniune a cabinetului său.

Opozanţii i-au reproşat că a dat dovadă de slăbiciune şi că a făcut înţelegeri costisitoare pentru a-şi asigura noi parteneri după ce partidele centriste l-au boicotat din cauza problemelor sale legale.

Inculpat pentru corupţie în mai multe dosare, liderul Likud a fost înlăturat de la putere în iunie 2021 de o coaliţie heteroclită.

Coaliţia sa include formaţiunile ”Sionismul Religios” al lui Bezalel Smotrich şi ”Forţa evreiască” a lui Itamar Ben Gvir, cunoscut pentru afirmaţiile sale antipalestiniene şi poziţiile favorabile anexării unei părţi a Cisiordaniei, şi ”Noam” al lui Avi Maoz, care este anti-LGBTQ pe faţă.

În pofida prezenţei acestui partid în guvern, deputaţii l-au ales pe Amir Ohana preşedinte al Parlamentului, o premieră pentru un deputat homosexual declarat în această ţară.

Sute de persoane, dintre care unii arborau drapeluri în culorile curcubeului iar alţii exprimau simpatii palestiniene, au manifestat joi în faţa Parlamentului împotriva noului guvern.

”Este vorba despre guvernul cel mai lamentabil, cel mai rasist, cel mai prost pe care ni l-am fi putut imagina”, a declarat Niv, un manifestant de la faţa locului.

Amir Sasson, un comerciant de 51 de ani care locuieşte în centrul Israelului, susţine că ”trebuie să-i dăm o şansă noului guvern”. ”Este sigur că există teme foarte importante, în special în domeniul securităţii interne a Israelului, care trebuie ameliorate cât mai curând posibil”, a declarat el.

#Benjamin Netanyahu premier Israel, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #scrisoare, #felicitari, #cooperare , #stiri Vladimir Putin