Benjamin Netanyahu cedează sub presiunea populară. Anunțul prim-ministrului israelian privind reforma judiciară plănuită

Luni, 27 Martie 2023, ora 19:11
3811 citiri
Benjamin Netanyahu cedează sub presiunea populară. Anunțul prim-ministrului israelian privind reforma judiciară plănuită
Benjamin Netanyahu este contestat puternic în Israel și acuzat de tendințe autoritariste FOTO Hepta

Milioane de oameni au ieșit în ultima perioadă să protesteze pe tot cuprinsul Israelului față de intenția prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a-și asuma o reformă a sistemului judiciar la nivelul guvernului, fără a o supune la vot în parlament.

Lucrurile au luat o nouă turnură în Israel după grevele și protestele masive inițiate în dimineața zilei de luni, 27 martie.

Netanyahu a ajuns în Knesset (legislativul de la Tel Aviv) în jurul orei României 18.00, după discuții îndelungate la biroul prim-ministrului, aflat în imediata din apropiere, a informat The Times of Israel, citată de AlJazeera.

Prim-ministrul trebuia să pronunțe luni dimineață o declarație prin care anunța suspendarea planului său de revizuire judiciară, dar discursul a fost amânat la o oră nespecificată mai târziu în cursul zilei.

Parlamentarii opoziției l-au acuzat pe Netanyahu că a amânat anunțul până la începutul contraprotestului proguvernamental programat în această seară.

Cu puțin înainte de ora 19.00, cabinetul prim-ministrului a trimis un comunicat potrivit căruia Netanyahu va amâna până luna viitoare procesul de discuții cu privire la controversata revizuire judiciară planificată, potrivit unei declarații a partidului de extremă dreapta, membru al coaliției, Jewish Power.

Declarația spune că aprobarea legislației controversate va fi amânată la următoarea sesiune a parlamentului israelian pentru a „trece reforma prin dialog”, se spune în declarație.

Parlamentul va intra în vacanță săptămâna viitoare pentru sărbătoarea Paștelui.

Suspiciuni ale unui aranjament "și mai rău"

Pe de altă parte, Noa Landau, redactor-șef adjunct al ziarului israelian Haaretz, spune că amânarea votării reformei judiciare anunțată de ministrul Securității Itamar Ben-Gvir ar face parte dintr-un acord îngrijorător cu prim-ministrul israelian.

Potrivit lui Landau, Ben Gvir „a ajuns la un acord cu Netanyahu pentru a amâna revizuirea judiciară în schimbul înființării unei noi forțe de poliție sub comanda lui directă”.

Ministrul securității naționale de extremă-dreapta are o lungă istorie de comentarii incendiare despre palestinieni.

Ce prevede controversata reformă

Printre cele mai importante propuneri de revizuire profundă cerute de guvernul Netanyahu se numără o lege prin care acesta are posibilitatea, prin majoritate simplă (61 de voturi din 120), să anuleze aproape orice hotărâre a Curții Supreme și, totodată, să permită politicienilor să facă numiri ale judecătorilor.

Inițiatorii reformelor juridice sunt Yariv Levin, ministrul Justiției, membru al partidului Likud, respectiv deputatul din partea partidului Sionismului Religios Simcha Rothman, președintele Comisiei de Drept și Justiție din Parlamentul israelian, Knesset.

Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#Benjamin Netanyahu, #reforma judiciara, #proteste Israel , #Israel