
Cu mult înainte de începerea actualului război din Ucraina, în urmă cu aproape un an, Israelul a păstrat o neutralitate strictă în ostilitățile dintre Rusia și Kiev. Acum, sunt tot mai multe semne că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, se distanțează de Vladimir Putin. Acest lucru se datorează schimbărilor geopolitice și strategice care s-au produs în ultimul timp.
De când a venit la putere, la sfârșitul anului 1999, președintele rus Vladimir Putin a făcut tot posibilul să curteze conducerea israeliană. El s-a asigurat să organizeze o întâlnire cel puțin o dată pe an cu premierul israelian în funcție, de obicei la reședințele sale de la Soci sau Moscova, iar la fiecare câțiva ani el se deplasa la Ierusalim, potrivit CNN.
Un fost diplomat rus a explicat că "Putin respectă puterea și vede Israelul ca pe o țară puternică cu care vrea să fie în relații bune". Același lucru este valabil și pentru liderii israelieni, în special pentru Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al țării, care a revenit în funcție la sfârșitul anului 2022.
Netanyahu a fost atât de mândru de ceea ce a susținut că este o relație apropiată cu Putin, încât în 2019 a folosit fotografii cu ei împreună ca parte a campaniei sale electorale. El a susținut în mai multe rânduri că relația lor era avantajoasă pentru interesele strategice ale Israelului.
De-a lungul anilor, înalții oficiali israelieni s-au străduit să sublinieze că, deși principalul aliat strategic al Israelului rămâne Statele Unite, era esențial să se mențină coordonarea cu rușii. În 2014, în ciuda presiunilor Washingtonului, Israelul a refuzat să se alăture guvernelor occidentale în condamnarea anexării Crimeii de către Rusia. Neutralitatea strictă urma să fie menținută pe tot parcursul conflictului.
Când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut, Netanyahu nu era în funcție. Prim-ministru era Naftali Bennett și acesta a respectat politica de neutralitate. Bennett a explicat că "nu suntem în aceeași poziție ca alte țări. Avem Rusia chiar peste granița noastră, în Siria. Trebuie să luăm în considerare prezența unor mari comunități evreiești atât în Rusia, cât și în Ucraina, care ar putea fi afectate. Și, în plus, este util pentru toată lumea să avem un guvern ca cel al Israelului, care are legături bune cu ambele părți, pentru a servi drept intermediar".
Netanyahu preferă ajutorul SUA în locul prieteniei cu Rusia
În ultimele luni, când Rusia a început să folosească drone iraniene pentru a ataca ținte ucrainene, Israelul a fost de acord să furnizeze Kievului, prin intermediul NATO, informații și date tehnice despre cum să contracareze amenințarea dronelor iraniene.
La zece luni de la invazia rusă, Netanyahu a revenit în funcție. Dintr-o dată a fost mult mai puțin prietenos cu Putin. A primit un telefon de felicitare de la acesta cu o săptămână înainte de învestirea sa, dar asta a fost tot.
Un general israelian a spus că "teama de Rusia este exagerată, iar Israelul ar fi putut sprijini mult mai mult Ucraina fără să se teamă de represalii". "Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina", a spus un fost ofițer de informații israelian, care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.
"În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, întrucât era nevoie de ele în Ucraina. Amenințarea Israelului din partea lor este acum neglijabilă", a spus ofițerul. "În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are acum o oportunitate valoroasă de a furniza Ucrainei sisteme de apărare, astfel încât să vedem cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi s-ar putea să ne confruntăm cu aceleași arme iraniene", a adăugat ofițerul.
Un diplomat israelian adaugă un alt motiv pentru care Netanyahu ar lua în considerare susținerea mai fermă a Ucrainei. Spre deosebire de guvernul Bennett-Lapid, noua sa coaliție formată din partide de extremă dreapta și ultrareligioase este privită cu suspiciune de către administrația Biden, care și-a exprimat deja nemulțumirea față de planurile noului guvern de revizuire a legislației.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Ierusalimul și, spre deosebire de astfel de vizite din trecut, nu i-a adresat premierului o invitație la Casa Albă. O reorientare a Israelului către Kiev ar putea fi cea mai bună speranță a lui Netanyahu de a atrage favorurile Washingtonului.