Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia. Autoritățile elene au acționat în baza unei "alerte roșii" emise de Interpol

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 13:07
2386 citiri
Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia. Autoritățile elene au acționat în baza unei "alerte roșii" emise de Interpol
Beny Steinmetz FOTO Captura BBC

Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena, a anunțat publicația israeliană Globes. Ulterior, acesta a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

El fusese condamnat definitiv în dosarul Ferma Băneasa la 5 ani de închisoare.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia în urma condamnării sale la Curtea Supremă a României pentru tranzacții frauduloase cu terenuri.

O „alertă roșie” a fost emisă de Interpol pentru a pune în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare care a fost pronunțată, dar Steinmentz a fost reținut, chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său spre Grecia, au declarat surse pentru „Globes”.

Lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber în jurul Greciei, dar nu are voie să părăsească țara, până când chestiunea este clarificată, notează publicația.

„O notificare roșie” reprezintă un mandat internațional de arestare pentru o persoană care este căutată de autoritățile din țările membre Interpol. Dar reținerea din Grecia a avut loc la câteva săptămâni după ce comitetul de supraveghere al Interpol (CCF) a dat instrucțiuni pe 29 octombrie ca ordinul împotriva lui Steinmetz solicitat de România să fie șters.

Într-o decizie detaliată, CCF a hotărât, printre altele, că procedura care se desfășoară împotriva sa provine din considerente politice și este grav viciată, scrie Globes.

Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pe 24 noiembrie și de atunci a fost ținut în Grecia, până la lămurirea problemei.

Surse familiare cu decizia susțin că reținerea în Grecia este rezultatul unei erori în eliminarea notificării de la controalele la frontieră în Europa.

Reprezentantul legal al lui Steinmetz: „Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena din cauza unei erori grave în transferul datelor despre eliminarea avizului roșu al Interpolului. Ne ocupăm de această problemă și sperăm că domnul Steinmetz se va întoarce acasă și la afaceri rapid.”

Pe data de 22 ianuarie 2021, miliardarul israelian Beny Steinmetz a mai fost condamnat de un tribunal elveţian la 5 ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

În plus, Steinmetz va trebui să plătească o amendă de 50 de milioane de franci elveţieni. Steinmetz poate face recurs la verdictul tribunalului.

Decizia vine la finalul unui proces de două săptâmâni, în care Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane de euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

În România, în dosarul „Ferma Băneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată pe data de 17 decembrie 2020, este definitivă.

Pe 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Valul de praf saharian care a acoperit Atena și alte orașe grecești a creat un decor apocaliptic. Ceața galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni din Elada. Meteorologii susțin că acest...
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
#beny steinmetz, #retinere, #Grecia, #eliberare, #cautiune , #Stiri Beny Steinmetz