Cum au reacționat autoritățile din România după reținerea și eliberarea în Grecia a miliardarului Beny Steinmetz: "Procedurile în speță se desfășoară prin contact direct"

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 14:00
3496 citiri
Cum au reacționat autoritățile din România după reținerea și eliberarea în Grecia a miliardarului Beny Steinmetz: "Procedurile în speță se desfășoară prin contact direct"
Miliardarul Beny Steinmetz, urmărit internațional după ce a fost condamnat la 5 ani cu executare în Dosarul „Ferma Băneasa”. FOTO: Globes.co.il

Ministerul Justiției confirmă reținerea și apoi plasarea sub control judiciar a fugarului Benyamin „Beny” Steinmetz, om de afaceri israelian condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Ferma Băneasa”, alături de Remus Truică, auto-intitulatul prinț Paul Al României și alți inculpați.

„Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție”, precizează MJ.

Potrivit sursei citate, Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs.

„Totodată, precizăm că procedurile în speță se desfășoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare. În măsura în care Ministerului Justiției i se va solicita asistență, este gata să ajute în limita competențelor legale”, mai arată MJ.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz – condamnat în România și în Elveția pentru corupție – a pus sub control judiciar pe cauțiune în Grecia, după ce a fost reținut pe aeroportul din Atena, transmite publicația israeliană Globes.

Steinmetz, condamnat în Elveția și în România

Pe data de 22 ianuarie 2021, miliardarul israelian Beny Steinmetz a mai fost condamnat și de un tribunal elveţian la 5 ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

În plus, Steinmetz va trebui să plătească o amendă de 50 de milioane de franci elveţieni. Steinmetz poate face recurs la verdictul tribunalului.

Decizia vine la finalul unui proces de două săptâmâni, în care Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane de euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

În România, în dosarul „Ferma Băneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată pe data de 17 decembrie 2020, este definitivă.

Pe 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#beny steinmetz , #Stiri Beny Steinmetz