Ieftinire masivă a carburanților în România, după intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului rusesc

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 11:08
32530 citiri
Ieftinire masivă a carburanților în România, după intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului rusesc
ieftinire masiva a carburantilor în România FOTO Pixabay

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut marți, 6 decembrie, prețurile la pompă cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, după ce, la jumătatea săptămânii trecute, a făcut același lucru.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată în acest an, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,28 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,61 lei pe litru la benzină și 7,78 lei pe litru la motorină.

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, în condițiile în care a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie. Aceste modificări de o asemenea amplitudine ale prețului nu erau uzuale pentru compania petrolieră, care în general mișca prețurile cu patru-opt bani pe litru.

După ieftinirea de săptămâna trecută prețul motorinei scăzuse sub pragul de opt lei pe litru, iar după ce de azi iată că și benzina se apropie de pragul de 6,5 lei pe litru.

În condițiile în care ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril putem considera ieftinirea masivă de azi drept o surpriză.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat ieri că cele trei rafunării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia. “Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative, potrivit e-nergia.ro

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#benzina, #carburanti, #pret motorina, #pret benzina Romania, #embargou petrol rusesc , #stiri economice