Sistemul bancar est european pune frane redresarii economice

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 18:25
1787 citiri
Sistemul bancar est european pune frane redresarii economice
Foto: BERD

Lipsa de transparenta in sistemul bancar din tarile emergente din Europa de Est pune in pericol redresarea economica, este de parere economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD), Erik Berglof.

Europa emergenta nu a scapat de probleme si sunt mari sanse ca regiunea sa sufere inca o criza financiara, a spus Berglof.

BERD, creata special pentru sprijinirea proiectelor din tarile fostei Uniuni Sovietice si a tarilor fost comuniste, a ajutat statele din Estul Europei sa suporte efectele crizei financiare internationale, convingand bancile occidentale sa nu-si retraga investitiile din aceasta zona si furnizand finantare de 200 de miliarde de dolari.

Potrivit lui Berglof, impiedicarea unei a doua crize bancare este "primordiala".

"Exista semne de majorare a cererii in tarile din Vestul Europei, iar acest lucru va ajuta si Estul. Insa, cea mai mare amenintare o reprezinta deteriorarea sistemului financiar", a spus economistul sef al BERD, citat de Bloomberg.

BERD a numit 12 banci-mama din vestul continentului drept cele mai importante pentru est, printre care se numara UniCredit si Societe Generale, dar si cateva banci locale mari, precum Parex Banka AS din Letonia si OTP Bank Nyrt, din Ungaria.

"Exista multe intrebari cu privire la portofoliile bancilor vestice si cele mai multe sunt legate de investitiile din Europa de Est. Cand bancile nu au incredere unele in altele, piata interbancara nu functioneaza si incep sa fie precauti in privinta creditarii. Cand exista probleme in centrul acestor banci, incep sa se retraga de pe pietele periferice. Ne-am temut de acest lucru si in primavara", a spus Berglof.

Testele de stres vor ajuta sistemul bancar

Potrivit BERD, bancile europene ar putea beneficia de pe urma testelor de stres mai riguroase, daca rezultatele ar fi facute publice. Astfel, ar creste nivelul de incredere la sistem interbancar si ar incuraja reluarea creditarii in regiune.

Testele de stres ar trebui sa includa dezvaluirea informatiilor, masuri de recapitalizare pentru a rezolva problema activelor toxice si solutii pentru institutiile financiare neviabile, conform Fondului Monetar International.

"Se deruleaza diverse teste de stres in Uniunea Europeana si este extrem de important ca aceste informatii sa fie publicate si, daca exista probleme, sa se gaseasca solutiile. Acest lucru trebuie neaparat sa se intample in urmatoarele cateva luni", a spus Berglof.

De altfel, testele de stres, efectuate cu succes in Statele Unite, au iscat discutii aprinse in Uniunea Europeana. Ministrul de Finante francez, Christine Lagarde, s-a declarat in favoarea acestora, dar a precizat ca trebuie sa existe un model standardizat, pentru a fi eficient.

In schimb, omologul sau german, Peer Steinbrueck, s-a aratat reticent in prinvinta unei metodologii similare si este impotriva publicarii rezultatelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#sistem bancar estul Europei, #criza financiara Europa Est , #Erik Berglof