BERD estimeaza un avans economic de 1,9% in 2011, pentru Romania

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 22:34
661 citiri
BERD estimeaza un avans economic de 1,9% in 2011, pentru Romania
Foto: Arhiva

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit, vineri, in sus prognozele de crestere economica pentru Romania pentru acest an, pana la 1,9%, de la 1,8%, cat estima in luna mai, dar a lasat nemodificata, la 3,8%, estimarea de avans economic pentru 2012, potrivit analizei trimestriale intitulata "Regional Economic Prospects".

Din cele 29 de state din Europa de Est si Asia centrala care constituie zona de activitate a BERD, doar Croatia va inregistra in acest an o crestere economica mai mica decat Romania, 1,1%.

"In Romania se pare ca are loc in sfarsit o recuperare, dupa doi ani de crestere negativa, iar economia ar trebui sa revina la o crestere pozitiva modesta in acest an. Exporturile cresc puternic, productia industriala a urcat cu peste 7% in ritm anual in mai si chiar si sectorul constructiilor da semne de revenire. Totusi, noul acord preventiv cu Fondul Monetar International angajeaza Guvernul la noi masuri de austeritate. Chiar daca acesta va reduce vulnerabilitatile fiscale, va descuraja de asemenea revenirea cererii interne", avertizeaza BERD.

Pe ansamblu, in cele 29 de state in care investeste, BERD mizeaza in acest an pe o crestere de 4,8% (in crestere cu 0,2% fata de prognozele din luna mai) iar estimarile pentru 2012 au ramas nemodificate la 4,4%.

Infiintata in 1991, BERD se afla in proprietatea a 61 de state si a doua institutii interguvernamentale (Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii). Banca a investit in 2010 o suma record de noua miliarde de euro, fata de 7,8 miliarde in 2009, si anticipeaza sa realizeze un profit de un miliard de euro. BERD intentioneaza ca, in 2011, sa mentina un nivel al investitiilor de 8-9 miliarde de euro.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#BERD Romania avans economic, #BERD Romania , #Romania