Ziare.com

BERD ne reduce prognoza de crestere economica pentru 2012

de Razvan Alistar
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 17:02

   

BERD ne reduce prognoza de crestere economica pentru 2012
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de crestere economica pentru Romania, de la 1,1 la 0,8%, avertizand ca o eventuala deteriorare a situatiei din zona euro va avea un impact substantial asupra intregii regiuni est-europene si tragand semnalul de alarma asupra unei posibile recesiuni in Ungaria si Slovenia.

Pana recent, economia Romaniei era in linie dreapta pentru o crestere sustinuta in 2012, in ciuda unei recuperari modeste in 2011, se arata in raportul BERD.

Situatia din zona euro are un efect negativ asupra exporturilor Romaniei, ca si criza din Grecia, care afecteaza traseele bancare, singura protectie venind din partea sprijinului continuu al FMI.

Astfel, BERD a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012 de la 1,1% la 0,8%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit raportului inaintat de BERD, toate cele 29 de tari monitorizate de BERD vor inregistra o scadere a cresterii economice, de la 4,8% in 2011, la 3,1% in 2012.

Desi prognoza se bazeaza pe o stagnare a crizei din zona euro, raportul se refera la "riscurile substantiale" care pot aparea intre timp.

O eventuala inrautatire a situatiei din zona euro ar confrunta Europa de Est cu o criza sistemica, din cauza expunerii bancilor din Occident in aceasta regiune.

Tarile monitorizate de BERD ar putea fi afectate si de o incetinire a cresterii economice din SUA si din lume.

In raport se mentioneaza ca tarile din Europa Centrala si de Sud-Est sunt expuse in mod special riscurilor din zona euro, referindu-se la Slovenia si Ungaria ca tari care ar putea intra in recesiune in 2012.

O recesiune in zona euro in 2012 s-ar traduce in piete de export mai slabe pentru statele din est, cu acest efect agravat de importanta investitiilor straine pentru regiunea tarilor emergente din Europa.

Raportul BERD avertizeaza asupra faptului ca subsidiarele din est ale bancilor europene, expuse in aceasta regiune, vor primi din ce in ce mai putini bani pentru creditare, ceea ce va afecta cresterea economiei reale.

Previziunea cresterii economice pentru 2012 a fost redusa pentru Europa Centrala si tarile baltice la 1,4%, de la 1,7% in octombrie.

Previziunea cresterii economice pentru Europa de Sud-Est a fost redusa de la 1,6%, la 1%.

Cea mai mare economie din regiune, Ucraina, va fi destul de afectata de criza din zona euro, cele mai recente statistici privin productia industriala inregistrand o scadere.

In raport se prognozeaza o crestere a economiei Ucrainei de 2,5%, o scadere de la 5%, cat era estimat in 2011.

Perspectivele pentru Turcia si Rusia au ramas neschimbate, la 2,5%, respectiv 4,2%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 841 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce stie BERD

si in 2011 au redus cresterea la 1,5% si Romania a fost tara cu cea mai mare crestere din UE tragand dupa ea intreaga europa. fara cresterea Romaniei euro nici nu mai exista astazi. Reformele facute de guvernarea Basescu-Boc au transformat Romania in motorul UE astfel incat la toate meetingurile UE Basescu sta langa Merkel si impreuna decid soarta tarilor ramase in urma.

 

BERD,dezastrul economic din Romania,disperarea romanilor iesiti in

strada in tara si-n toate marile capitale europene il contrazic pe politrucul Boc Emil care se lauda in plenul Parlamentului romanesc parte a Parlamnetului european ca -n Romania are "crestere economica"?!!!Cum de mai este acceptat international un premier mincinos numit de un fraudulos presedinte criminal international in persoana lui Traian Basescu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor