BERD prevede scadere economica de 3% pentru Romania

Joi, 22 Iulie 2010, ora 22:20
866 citiri
BERD prevede scadere economica de 3% pentru Romania

BERD a redus estimarea de crestere a PIB-ului Romaniei si acum previziunea este de minus 3% pentru 2010, iar pentru anul viitor anticipeaza o crestere zero, a declarat, joi, economistul principal pentru Europa de Sud-Est al BERD, Peter Sanfey.

"A fost o revizuire negativa a cresterii PIB pentru 2010 la minus trei la suta, o diminuare semnificativa fata de estimarea noastra precedenta, care era de zero. Pentru anul 2011, suntem de parere ca economia Romaniei va avea o crestere nula", a spus Sanfey, cu ocazia lansarii la Londra a Raportului asupra cresterii economice in tarile in care activeaza Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Exista mai multe motive pentru care BERD a redus atat de drastic perspectiva de crestere a Romaniei.

"In primul rand, cifrele privind mersul economiei romanesti in primul trimestru al anului 2010 ne-au surprins negativ. Apoi, guvernul a luat o serie de masuri pentru a tine sub control situatia fiscala. Ma refer in primul rand la cresterea TVA si la reducerile salariale din sectorul public.

BERD considera ca aceste masuri sunt corecte si necesare din punct de vedere al controlului deficitului fiscal, pentru ca Romania sa se mentina in cadrul intelegerilor cu FMI, ceea ce este important pentru tara, dar, pe termen scurt, vor duce la restrangerea cererii interne si la scaderea cresterii economice.

In al treilea rand, sectorul agricol va avea dificultati anul acesta, din cauza ploilor abundente si a inundatiilor. In sfarsit, mai este si efectul situatiei fragile externe, iar zona euro se lupta sa ajunga din nou la o crestere pozitiva. Cand am adunat aceste cifre si am analizat ceea ce se intampla in economia romaneasca, am ajuns la concluzia ca 2010 va fi un an foarte dificil, ca si prima jumatate a anului viitor", a spus economistul principal al BERD, explicand motivele pentru care, din punct de vedere economic, Romania ramane in urma regiunii din care face parte.

Dupa primele 12 luni, care vor fi dificile, Romania va reveni pe drumul care duce la crestere economica pozitiva, afirma expertul BERD. "Putem ramane optimisti in ceea ce priveste Romania si intreaga regiune", a spus Peter Sanfey (foto).

Acesta a adaugat ca tara noastra are un potential ridicat de a atrage investitori, fiind o piata de dimensiuni mari, bine plasata geografic si membra a Uniunii Europene.

El a reiterat ca, desi ramane increzator in posibilitatile de dezvoltare ale Romaniei, perioada urmatoare va fi una dificila. Somajul creste si va continua sa creasca in intreaga regiune, ceea ce comprima cererea si duce la saracie, ceea ce va fi o mare problema pentru toata zona, dar lucrurile isi vor reveni la normal de indata ce vor incepe sa revina investitiile, a subliniat specialistul.

"Romania poate reusi sa respecte tintele de deficit stabilite cu FMI, dar asta va fi o provocare, iar guvernul a luat o serie de decizii dificile pentru a ajunge la acest obiectiv", a adaugat economistul principal al BERD pentru Europa de Sud-Est, care a precizat ca nu se asteapta "la contagiuni majore din Ungaria", in urma suspendarii negocierilor cu FMI.

In raportul lansat joi, BERD estimeaza o crestere de 3,5 la suta in zona in care actioneaza, fata de de 3,7 la suta in precedentele estimari publicate in mai, la adunarea sa generala care a avut loc la Zagreb. BERD si-a revizuit in scadere si estimarile pentru 2011, cu o crestere de 3,9 la suta, fata de patru la suta, cat estima initial.

Tarile in care activeaza BERD sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Estonia, FYR a Macedoniei, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Rep. Kirghiza, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...