Ziare.com

Economic, Romania se afla intr-un vizibil declin

Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:10

   

Economic, Romania se afla intr-un vizibil declin
Situatia politica din tara afecteaza semnificativ economia. Deprecierea monedei este doar unul din barometrele care indica cert instabilitatea, chiar regresul in ceea ce priveste acum sectorul financiar. Langa leu se gasesc suficient de multi indicatori ce arata ca nu mergem bine pe un grafic dorit crescator.

O spune lumea expertilor straini, o spune si comunitatea noastra de afaceri. Drept exemplu, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a estimat recent ca negativa prognoza de creditare economica a Romaniei pentru anul in curs, de la 1,2 la 0,8%, ca si pentru 2013, atragand atentia ca situatia externa dificila si criza politica din tara ar putea afecta pe termen scurt PIB.

Calculul BERD aferent acestui an readuce Romania la cota raportului dat publicitatii in luma mai, atunci cand numita institutie bancara ridicase previziunile de la 0,8 la 1,2 procente. O inversare a cifrelor. Practic, ne-am intors de unde am plecat in primavara. Deocamdata.

Banca intrevede o inrautatire a asteptarilor in ceea ce priveste cresterea economica pe 2013, de la 2,6% la 1,8. BERD mai mentioneaza ca: "Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta pe anul in curs, dupa recuperarea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor. Sprijinul financiar de la FMI si alte institutii internationale au asigurat o protectie importanta", noteaza oficialii bancii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

La randul ei, comunitatea oamenilor de afaceri din Romania a emis un comunicat referitor la situatia actuala din tara. Din text reiese ingrijorarea fata de prezentul si viitorul economic apropiat, iar nota se doreste a fi un avertisment clar adresat celor care actualmente sunt responsabili din punct de vedere decizional:

"Suntem confruntati cu o depreciere fara precedent a monedei nationale. Vedem cum investitorii, antreprenorii si cetatenii isi pierd increderea in economia tarii. Potrivit evaluarilor anuale realizate de institutiile internationale (precum Indicele de Perceptie a Coruptiei elaborat de Transparency International sau Doing Business in Romania al Bancii Mondiale), tara se inscrie pe o traiectorie descendenta in ceea ce priveste atractivitatea economica, transparenta, eradicarea coruptiei, competitivitatea si educatia. In calitate de reprezentanti ai sectorului privat ne exprimam ingrijorarea cu privire la viitorul afacerilor in Romania, precum si al angajatilor nostri", se arata in comunicat.

Daca tuturor acestor aspecte nefaste adaugam seceta prelungita care a lovit agricultura, tabloul economic arata destul de sumbru. Actuala Putere are de raspuns prin fapte unor provocari extrem de dificile. Cat mai rapid si, mai ales, cat mai eficient cu putinta. Altfel...
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9017 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A sunat alarma pentru luarea grabnica a unor masuri pentru economie!

Unde sunt programele pentru inviorarea economiei si reducerea coruptiei?
Noi ne tinem de suspendari si referendumuri!

 

Se obsearva

cresteri uriase ale prezentei la urne in ultimele 3 ore de vot in judetele Olt (19,18 puncte procentuale), Mehedinti (13,19 pp) si Teleorman (16,38 pp). E vorba despre cele 3 judete fruntase la prezenta, in conditiile in care cresterea medie a prezentei la vot in ultimele trei ore pe toata tara a fost de aproximativ 8 puncte procentuale. Cresterile din cele trei judete sunt proportionale cu numarul fraudelor sesizate de PDL si ONG-uri care au avut observatori la procesul de votare. Ar trebui indentificati cei care se fac vinovati de incalari ale legi si pedepsirea lor, ar fi un bun exemplu pentru toate alegerile viitoare din ro.

 

nu vad legatura intre subiectulm articolului

si prezenta la referendum. Sunteti nevindecabili.

Astia nu au avut niciodata legatura cu ceva

In afara de propriul interes.

Iar ai cotonogit limba romana.

Nu se spune "Obsearva", ci OXEARVA. ha ha ha :))

oi fi si tu vreun

observator Fifa sau Uefa. Vorbeste cu Nasul sau Mitica sa te ia la ei.La brutarie.

Prezenta la urne in tara conform BEJ:

Sibiu - 36,64%;
Bistrita-Nasaud - 35,78%
Acestea sunt date reale, felicitari organizatorilor pentru corectitudine, ar trebui indentificati cei care se fac vinovati de incalari ale legi si pedepsirea lor, ar fi un bun exemplu pentru toate alegerile viitoare din ro.

 

esti basist

si faci parte din BEC? Putina decenta. La sa astimarile de ordin numaratoare paralela.

Toate loazele sunt basiste

Fara nici o exceptie.

du-te la statistica

poate ii trezesti pe aia din letargie. Sa ne spuna cati mai suntem in tara asta.

demografic Romania este in picaj

nu mai suntem demult 18 milioane. Cel mult vreo 16. Daca o ducem asa egalam Albania.

Vezi ca se poarta bejul BEJ

La lumina BEC-ului. Se vede ca esti judetist

chiar daca pe plan politic e liniste economia tot o sa mearga prost

se va indrepta atunci cand romanii or sa treaca de la postura de gura cascata la emisiunile polite de la tv la postura de gandeste si munceste - de la ministru bugetar pana la Dorel de pe santier. in jurul nostru toti muncesc numai noi facem politica, iar politica nu tine de foame.

 

Romanul s-a nascut obosit

In vreme ce altii muncesc el abia se dezmeticeste.

varianta aceea cu para malaiatza

nu mai functioneaza. Misca-te romane!

acest declin economic va continua

pentru multi zeci de ani de acum inainte.

 

Ne vom reveni economic

Cand va face plopul pere. Ar mai fi varianta monarhista.

 

singura categorie care mai functioneaza in tara asta

este mediul privat. Ala cinstit pe care statul il jupoaie nicideum ajuta.

 

In curand nu va mai exista

nici acesta. se va reveni la conscratul sistem centralizat. Etatism mascat.

da dar este bagat in seama

doar la impartirea cascavalului de catre politicieni. Cei de la putere.

oamenii sunt sufocati pur si simplu

de sutele de taxe si impozite pe care le platesc.Aici e buba unei functionarimi ce capuseaza la greu munca altora.

 

Romania isi va reveni

Nu e la fel de grav ca acel crah mondial din '29-'33

 

actuala putere

este obligata sa vina cu un plan de revigorare economica f.f. rapid.

 

Rapid Bucuresti poate

Ca aia se ineaca intotdeauna la mal.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor