Trece Romania la euro mai devreme?

Marti, 10 Martie 2009, ora 21:18
3998 citiri
Trece Romania la euro mai devreme?

Comisia Europeana ar trebui sa reduca cu cel putin un an perioada in care un stat membru trebuie sa stea in anticamera euro inainte sa adopte moneda unica, sustine Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

O astfel de masura ar ajuta statele membre din Europa Centrala si de Est, in special Polonia si Ungaria, dar si Romania - puternic afectate de fluctuatiile de curs valutar din ultima perioada. Daca aceasta perioada se va reduce, Romania ar putea trece la moneda unica in 2013, iar Ungaria in 2011.

"Comisia Europeana ar trebui sa transmita semnale clare de solidaritate catre statele din Europa de Est (...) Mi-ar placea, de exemplu, sa vad ca perioada de aderare la zona euro se reduce la doar un an de la doi cat este in prezent", a afirmat Mirow, citat de Reuters.

Ideea este una mai veche, relaxarea regulilor de adoptare a euro fiind ceruta cu insistenta de premierul ungar Ferenc Gyurcsany. La randul sau, primul-ministru polonez Donald Tusk a cerut, la sfarsitul lunii trecute, o abordare comuna a tarilor din Europa Centrala si de Est cu privire la necesitatea simplificarii procesului de adoptare a euro.

Pentru accelerarea procesului de trecere la euro pledeaza mai multi lideri importanti din Europa, printre care Jean-Claude Junker - primul ministru din Luxemburg, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, precum si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Pozitia acestuia din urma este explicabila si prin faptul ca Franta nu indeplineste criteriile zonei euro din care face parte. Intr-o situatie similara se afla si Italia, se precizeaza intr-o analiza a Stratfor, data publicitatii in urma cu mai putin de doua saptamani.

In ciuda eforturilor si declaratiilor facute de importantii oficiali europeni, Traian Basescu si-a exprimat, luni, in fata Parlamentul, scepticismul cu privire la adoptarea euro de catre Romania prea curand.

Pentru a putea trece la euro, o tara membra a UE trebuie sa intre pentru doi ani in mecanismul ERM-2, sistemul european al ratelor de schimb.

Acesta prevede obligatia pastrarii unei stabilitati a monedei nationale intr-o banda de fluctuatie cu o abatere maxima de 15%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Thomas Mirow, #BERD, #adoptare euro, #mecanism ERM 2 , #Romania