Datoria externa a Romaniei, de 9 ori mai mica decat datoriile americanilor pe card

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 12:11
4480 citiri
Datoria externa a Romaniei, de 9 ori mai mica decat datoriile americanilor pe card

La un an dupa ce Romania s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD si autoritatile de la Bucuresti au inceput sa vorbeasca timid despre necesitatea unui nou imprumut.

Momentan, cei de la Palatul Victoria se afla in faza in care neaga orice posibilitate de acest fel, desi Traian Basescu a declarat ca Romania ar putea cere o linie flexibila de credit de la FMI.

Datoria externa a Romaniei insuma la sfarsitul anului trecut putin peste 78 de miliarde euro, echivalentul a peste 3.300 euro (4.500 dolari) pentru fiecare cetatean roman. Dintre statele din regiune, Romania sta cel mai bine la acest capitol, avand o datorie per capita de peste trei ori mai mica decat cea a Ungariei (15.000 dolari/cetatean) si de zece ori mai mica decat cea a Greciei (49.000 dolari/cetatean).

In Polonia si Grecia, datoriile externe totale se cifrau la 31 decembrie 2009 la 201,2 miliarde dolari, respectiv 552,8 miliarde dolari, in timp ce Republica Ceha avea o datorie externa totala de 76,83 miliarde dolari, de doua ori mai mica decat cea a Ungariei (150,3 miliarde dolari).

Bulgaria are datorie externa totala de 49,28 miliarde dolari americani, putin peste 6.500 dolari/cetatean.

Raportate la datoria externa a Statelor Unite ale Americii cifrele anterioare sunt chiar rizibile. SUA avea in vara anului trecut o datorie externa de 13,45 trilioane dolari, de peste 170 de ori mai mare decat cea a Romaniei.

Altfel spus, pentru a fi achitata integral, fiecare barbat, femeie si copil din SUA ar trebui sa plateasca peste 35.000 de dolari. Daca s-ar "repartiza" la intreaga populatie a globului, pentru stingerea datoriei externe a SUA, fiecare om ar trebui sa plateasca 1.600 dolari.

Totalul datoriilor pe care le au americanii pe cardurile de credit detinute la primele 15 banci din SUA se ridica la 726,9 miliarde dolari. Cifra este de 18,5 ori mai mica decat datoria totala externa a tarii, dar este de peste noua ori mai mare decat datoria externa a Romanie si de peste 11 ori mai mare decat valoarea totala a creditelor detinute de rezidenti si nerezidenti la bancile din Romania.

Canada si Mexicul impreuna cu toate celelalte state din America Latina cumuleaza datorii externe de 1,55 trilioane de dolari, cu 470 de miliarde euro mai mult decat bugetul alocat de SUA pentru razboiul din Irak si Afganistan.

Veniturile realizate numai in SUA de filmele de box office in ultimii 30 de ani se ridica la 264,1 miliarde dolari, o zecime din suma fiind realizata de filmele din top 25.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#datorie externa romania, #datorie externa SUA, #datorie externa Europa Est , #stiri BERD