Prognoza de crestere economica a Romaniei, redusa cu 2,7% de BERD

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 15:51
1340 citiri
Prognoza de crestere economica a Romaniei, redusa cu 2,7% de BERD
Foto: Arhiva

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de crestere economica a Romaniei, pentru 2012, de la 3,8 procente la doar 1,1 la suta, din cauza expunerii in Grecia.

De asemenea, pentru acest an, BERD a scazut prognoza de crestere economica la 0,4 la suta, dupa ce, anterior, estimase o crestere de 1,5 procente, in consens cu estimarile Guvernului Romaniei si ale Fondului Monetar International, relateaza Financial Times.

De altfel, intreaga regiune din sud-estul Europei a avut de suferit din cauza Greciei, potrivit bancii, prognoza de crestere economica pentru zona scazand de la 3,7 la suta, fiind afectate si Serbia si Albania, pe langa Romania.

Oficialii bancii au cerut coordonare imediata intre autoritatile europene in vederea recapitalizarii grupurilor bancare vest europene, astfel incat sa nu fie afectate subsidiarele ce domina piata bancara din estul Europei.

Pietele est-europene au inregistrat scaderi mai mari decat cele din vest, in ultimele luni, deoarece investitorii se tem ca regiunea, care a trecut prin cea mai adanca recesiune din lume dupa caderea Lehman Brothers, ar putea fi lovita, din nou, de turbulente financiare.

In plus, BERD avertizeaza ca esecul in prevenirea contagiunii in tarile mari din zona euro, cum ar fi Italia, ar putea cauza un soc mai sever decat cel din 2008 - 2009, sugerand guvernelor nationale sa limiteze abilitatea grupurilor bancare de a sprijini subsidiarele est-europene.

Pe baza unui scenariu moderat, BERD a redus prognoza de crestere economica pentru cele 29 de tari in care opereaza, in 2012, de la 4,4 la suta, in urma cu trei luni, la 3,2 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #estimare crestere economica BERD , #stiri BERD