De la dealer de droguri la afaceri de milioane de dolari - Drumul incredibil parcurs de Jay-Z

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 07:32
7875 citiri
De la dealer de droguri la afaceri de milioane de dolari - Drumul incredibil parcurs de Jay-Z
Foto: Hepta.ro

Jay-Z nu este doar un rapper de succes, ci si un antreprenor care "invarte" afaceri de milioane de dolari. Insa care e secretul sau? Cum a reusit sa faca atat de multi bani?

Business Insider aminteste ca averea lui este estimata la 500 de milioane de dolari si a facut un rezumat al drumului sau ca businessman.

Afaceri de succes: Jay-Z, de la traficant de droguri la mogulul muzicii hip-hop si impresar sportiv

- Inainte sa devina un cantaret de succes, Jay-Z era Shawn Carter, un tanar dealer de droguri de pe strazile din Brooklyn. El a spus ca aceasta afacere ilegala l-a invatat si ceva bun, anume cum sa se descurce cu bugetele si cum sa isi administreze banii.

"La un moment dat, trebuie sa ai o portita de iesire. In caz contrar, o sa ajungi fie la inchisoare, fie intr-un cosciug", a povestit sotul lui Beyonce, intr-un interviu acordat Vanity Fair.

- Jay-Z este cunoscut pentru faptul ca isi creeaza singur oportunitatile. In anii '90, el nu a reusit sa semneze cu o casa de discuri, asa ca a decis sa isi infiinteze una, alaturi de prietenul sau, Damon Dash. "Fie renuntam la cariera de muzician, fie imi faceam propria companie", a marturisit rapperul. Dupa ce a pus bazele Roc-A-Fella Records, el a primit un contract "gras" cu Def Jam Records.

- Cantaretul nu investeste intr-un singur domeniu. El detine un club de noapte, o firma de bauturi alcoolice, o agentie de impresariat si a incheiat un parteneriat cu brandul de haine Barneys New York.

- Ca adolescent, Jay-Z a fost inspirat de sportivi. "Ei au fost primii nostri eroi. Veneau din acelasi mediu ca si noi si erau platiti cu milioane de dolari sa faca ce le place", a explicat rapperul, pentru Men's Health.

- In prezent, agentia sa de impresariat Roc Nation Sports reprezinta cativa sportivi de succes, precum Kevin Durant, Robinson Cano, Dez Bryant si Skylar Diggins.

- Jay-Z a cochetat prima data cu industria modei in 1999, cand a fondat brandul Rocawear, impreuna cu partenerul sau de afaceri Damon Dash. Ulterior, ei au vandut firma catre Iconix Brand Group pentru 204 milioane de dolari.

- In noiembrie 2014, a cumparat producatorul de sampanie Armand de Brignac. O sticla se vinde cu 300 de dolari.

- El a inteles ca trebuie sa se inconjoare de oameni care sa il inspire sa devina mai bun. "Au existat multe lucruri pe care le-am invatat in vremea cand traiam pe strazi si care m-au ajutat in cariera. De exemplu, stiu pe cine sa NU am langa mine", a explicat Jay-Z intr-un interviu.

- De asemenea, a sustinut ca a vorbit cu presedintele american Barack Obama, pe care l-a sustinut in campania electorala.

- Jay-Z a lansat de curand serviciul muzical Tidal, unde utilizatorii pot asculta muzica pentru 20 de dolari pe luna. El si-a convins si alti colegi sa devina actionari, printre care se numara sotia sa Beyonce, dar si Rihanna, Kanye West, Jack White, Arcade Fire, Usher, Nicki Minaj, Coldplay, Alicia Keys, Calvin Harris, Daft Punk, deadmau5, Jason Aldean, J. Cole si Madonna.

- Un ingredient cheie este franchetea de care rapperul da dovada atunci cand face afaceri. "Toate afacerile mele fac parte dintr-o cultura, asa ca trebuie sa fiu sincer tot timpul, indiferent de ceea ce simt si de directia in care ma indrept", a explicat rapperul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Jay Z afaceri, #Jay Z avere, #Jay Z avere Beyonce , #Jay-Z